Или брускети, както и да ги нарека - факт е, че са бързи и много вкусни.
И единствения начин, по който ми харесаха рулцата от раци. След няколко проби през годините, бях ги отписала и не-купувала.
Които всъщност не са рулца от раците, а сурими - продукт, направен от остатъци при преработката на бяло месо на различни риби. Месото се мели, добавят се пластификатори, допълнителни аромати, формова се и оцветява, за да бъде ефектът пълен.
Които всъщност не са рулца от раците, а сурими - продукт, направен от остатъци при преработката на бяло месо на различни риби. Месото се мели, добавят се пластификатори, допълнителни аромати, формова се и оцветява, за да бъде ефектът пълен.
Продукти:
1 малка франзела*
2 ск. чесън**
3-4 с.л. зехтин
щипка сол и малко черен пипер
1 малка опаковка (100гр; 7 бр) рулца от раци***
1 червена люта чушка, 1 малка зелена чушка*****
1 с.л. магданоз****, черен/шарен пипер, сол на вкус
сока и кората на 1 лайм
2 с.л. зехтин
Приготвяне:
* Франзелата се нарязва на филийки, не по-дебели от 1.5 см.
* Скилидките чесън се пасират със солта или счукват и смесват със зехтина.
* Намазват се филийките със сместа, поръсват се с черен пипер, поставят се в тава и запичат в загрята на 200* фурна до съвсем леко зачервяване.
* През това време "рулцата" се настъргват на едро ренде, чушките се почиства от семената и също настъргват на едро; изцежда се сока на лайм, настъргва се кората, прибавя зехтина, пипера, солта, ситно нарязания магданоз и всичко разбърква внимателно.
* Изваждат се филийките, разпределя се сместа отгоре и сервират веднага.
или след като се разпредели сместа да се залеят с малко зехтин. В такъв случай същия се изключва от продуктите за пълнежа.
Източник: сп. GoodFood
Легенда на звездичките:
* На снимката тостовете са от филии хляб, изрязани с ринг. Първия път правих с франзела, но поради късния нощен час не бяха удостоени с фотосесия. Вкусът им определено не пострада от това. И пак на първата направена партида пропуснах, че трябва да се сложи зехтин в сместа, затова поръсих зехтина отгоре, на готовите брускети. Ами - и така е вкусно.
**В рецептата на списанието чесън няма. Но какво е препечен хляб със зехтин без чесън :))
***В оригинал - месото е рачешко (или се препоръчва консерва с рачешко месо). Няколко пъти съм яла раци (павури) и не съм впечатлена от тях. Смисъл да ида до другия край на града за раци и да ги чопля като семки :)) не видях.
**** В оригинал предложението е кориандър или магданоз. Знаейки привързаността ми към магданоза, първия път ги направих без, но втория реших, че мога да се жертвам и пробвам със. Е, две девойчета ги хапнаха без да смръщват нослета, но следващия път бих си ги похапвала без него.
**** В оригинал предложението е кориандър или магданоз. Знаейки привързаността ми към магданоза, първия път ги направих без, но втория реших, че мога да се жертвам и пробвам със. Е, две девойчета ги хапнаха без да смръщват нослета, но следващия път бих си ги похапвала без него.
*****Червената люта чушка е сравнително малка. Аз имам едни от мама - Златен медал (не са тези от снимката, тези са едни като иглички ) , но опрашени и лютят обилно. Така че сложих от тях, а при стъргането пуснаха малко сок, който оцвети леко сместа. Зелената чушка е от мен за колорит
Чудесна идея! А пък чушката е ... супер:)
ОтговорИзтриванеСтрахотия :) и както съм гладна в момента :) Бих хапнала няколко :)
ОтговорИзтриванеИдеаллни :) Комплименти :)!!!
ОтговорИзтриванеПеп, страхотно букетче чушки :))))
ОтговорИзтриванеИ аз раците съм ги изхвърлила, че са ми като изкуствени, но това ще хапна с удоволствие!
Прегръдки и хубав уикенд!
Мале,че красиво и подканящо мезенце за аперитивче!
ОтговорИзтриванеТо пък аз голямата пиячка,ама що така първо с това го свързах!
Много вкусно ми изглежда,пък и аз рулцата,колкото и да са изкуственяци,си ги харесвам!
Пепи,да не си реабилитирала магданоза,или е само за фасон на тези,на които им се полага фотосесия?!
Хубава вечер и весело утре!Удари едно хоро и заради мен!
Да, Роси, чакай си :) отивам да се редактирам за магданоза, втората доза реших да го сложа, но.... излишен ми е.
ОтговорИзтриванеА ти глътни една капачка :) Колко му трябва на човек при такъв сандвич :)
Благодаря ти, ще му тропнем. Сигурно.
Дани, Траяна, тези са отровно люти :) Хубава вечер на вас и хубави почивни дни!
Ивана, благодаря!
Зори, дръпни една :)
Пепи,
ОтговорИзтриванеи аз не ги обичам рулцата от раци, тъй като нямат нищо рачешко у тях. Но с много зеленчуци, особенно домашни, става супер вкусотия. Поздрави.
Липсва аператива само. Много апетитно мезе,Пепи! Отново прекрасно предложение.
ОтговорИзтриванеА тези чушки ме впечатлиха. Не бях виждала такива,интересни са.
Пепи, прекрасно изглеждат, а и с тези чушленца + раци са страхотен афродизиак! Всяко месо под твоите ръце се превръща в неустоимо кулинарно изкушение! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеПепи, чудна рецепта! Бих си похапнала с удоволствие :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и вкусен, топъл есенен уикенд!
Дани, добре, че са зеленчуците, та овкусиха :) Аз не очаквах дори на риба да мирише. Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеНинка, тези чушки са..... с големина на 1/4 от женско кутре :)
Благодаря, Евка, прегръдка и хубав уикенд и на теб!
Лети, за теб съм сигурна, че бързо можеш да направиш :) Прегръдка и усмихнат ден (май последен слънчев)
Бедничко ми се вижда, няма достатъчно плънка май ... Само хляб и туй то! Бива ли така?
ОтговорИзтриванеПак ме нервираш! Ела да се разберем в София на шкембе и бира!
Пепчо, с тези чушленца не рулца от "раци", ами и други гадини бих преглътнала.Чудесно си представила рецептата,а то , че е ракийно времеееее....
ОтговорИзтриванеЛека вечер и наздраве!
Много изкушаващи и ми допадат,Пепи,
ОтговорИзтриванеа за рачешките рулца сме на едно мнение:)
Няма да пропусна и апетитното свинско, а натуралният сок от грозде изглежда вълшебно!
Чудесни рецепти и чушчиците са впечатляващи; поздрави и хубави почивни дни, Диана
Много апетитно, Пепи :) И красиво - цветно, подредено:) Усоволствие за моите уморени очи:)
ОтговорИзтриванеДобре че хапнах, преди да гледам :Р
Чудесно е, Пепче.:))
ОтговорИзтриванеСамо любими продукти, несъмнено ще опитам рецептата ти.
Поздрави.:))
Прекрасно предястие! Макар че аз само с тия брускети бих се нахранила, разбирай само с една- две няма как да се задоволя :-)
ОтговорИзтриванеМноооого апетитно! И тия люти чушки са ми от любимите, дето палят ушите, нали?
Поздрави, Милена