Все нещо ми куца на кадаифа. Преди много години имах съседка туркиня, която ни черпи и или съм била много гладна, или наистина е бил коренно различен от този, който се продава тук. Май съм изпробвала всичките марки, които са тук в магазините и все очаквам да ми стои "на фиде" като оня, който тя донесе. Та по този случай, като видях тия дни нов модел пакет веднага се залепих за една бройка. Е пак не съм очарована, но е по-добър от предните. И тъй като кадаифа е един отровно сладък десерт, обичам да го гарнирам с топка заквасена сметана, която убива сладостта му. Но пък за другите човеци в къщи тя е точна на вкус.
Освен това кадаифа може да се залее със захарен сироп само с вода. Но го предпочитам с прясно мляко (нали все се мъча да стигна оня вкус, който помня).
Ето и продуктите:
200 гр. кадаиф
100 гр. натрошени орехи
60-70 гр. краве масло
за сиропа:
60-70 гр. краве масло
за сиропа:
1.5 ч.ч. вода
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. захар
1 с.л. сок от лимон (или щипка лимонтозу)
ванилия и настъргана лимонова кора
Приготвяне:
* Кадаифа се разстила в тава.
ванилия и настъргана лимонова кора
Приготвяне:
* Кадаифа се разстила в тава.
* Отгоре се разпределя нарязаното на парченца
масло и счуканите на едро орехи.
* Запича се в загрята на фурна до златист цвят (на 180* за 10-на мин.)
* Млякото и водата се кипват, прибавя се захарта и се намалява степента на котлона.
* Разбърква се и след като заври се оставя 5-6 мин. да къкри.
* Тенджерата се отмества от котлона.
* Тенджерата се отмества от котлона.
* След 2-3 мин. се прибавят се ванилията, лимоновата кора и сока. Оставя се да поизстине малко и се залива изстиналия вече кадаиф - с врял сироп кадаифа (или поне този, който продават ) става на каша.
* Покрива се с фолио или кърпа и оставя за 3-4 часа да поеме.
* Нарязва се и поднася изстуден. (по желание с топка бита или заквасена сметана)
Леле как обичам кадаиф, сега е момента да си спретна един по твоята рецпта Пепи :)
ОтговорИзтриванеРазкошен кадайф и снимки :)
Прегръдка и хубава предпразнична седмица :)
Малко повече калории, ама какво пък :) Веднъж седмично може.
ИзтриванеБлагодаря, Иве!
Хубава и спорна седмица и на теб!
Пепи ,кадаифа изглежда апетитно и със сигурност е много вкусен!Преди няколко години си купих кадаиф от Велико Търново ,там го правеха.Приготвих го в къщи и стана много хубав!Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеза Търново знам, че има работилница, в която правят. Но май няма дискрибуция из страната за техния. Ако изловя някой да ходи нататък - ще поръчам, че само хубави отзиви за него слушам.
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
След като направите сиропа го оставяте да изстине 25-35 мин. и тогава заливате кадаифа. Врелият сироп го стикля и разкашва.
ИзтриванеТака де :) и аз- това съм писала, че не се залива с врял сироп, а се оставя да поизстине.
ИзтриванеОй как обичам кадаиффф .Разкошен и много апетитен.Хубава седмица ти желая Пепи!
ОтговорИзтриванеи на теб да е хубава седмицата, Таня!
ИзтриванеЕх, че сочен е станал, Пепи! Прекрасен!
ОтговорИзтриванеДа черпя? Учудващо има от него, тъкмо е отлежал 2 дни :)
ИзтриванеАбе аз някак си не ти вярвам, че не е станал страхотен...дори и този, който си яла да е бил по-хубав, на мен твоя ми изглеждам мноого апетитен...
ОтговорИзтриванеАбе хубав :) ама има какво да се желае.
ИзтриванеПепи, и аз като теб се чудех защо не ми се получава така вкусен кадаифа, докато не открих тук в Германия (в турските магазини), пресен такъв. Рецепта ми даде приятелка туркиня и смея да твърдя, че става невероятен - просто трябва да не е изсушен, а пресен. И с мляко, разбира се :) . Но твоят изглежда ужасно привлекателен, тичам за един пакет и ще си направя веднага!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделиш рецептата, Ирина :) вярвам ти, че трябва да е пресен (също както с пастата) и за София разбрах, че продават в Арабско магазинче пресен. Но тук няма. Затова :) бих се пробвала да направя домашен.
ИзтриванеА този го купих точно, защото пишеше на него - произведен в Турция.
Изглежда изключително вкусно, Пепи! Искам да опитам едно голямо парче... Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеМного калории в голямото, Еви :) Но да ти е сладко!
ИзтриванеКато бях малка, мразех маслените пасти и торти в сладкарниците, но се скъсвах да ям кадаиф и баклава;) Май тогава някъде преядох с тях. Обаче като гледам твоя, може би е време да възстановя някои свои навици?;)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е!
Марти, ти ме разби с това признание :)) Все бях чувала преяждане с... но с кадаиф и баклава не бях. Аз да ти призная, само баклава похапвах, но винаги исках да ми сипват сироп от тавата :) А на тия години едва ли някойму дреме колко калории поема.
ИзтриванеТи защо не вземеш да се пробваш с някоя баклава поне, така и така ще наваксаш с калориите )
Много обичам кадаиф, но по разбираеми причини го приготвям рядко.А така, с мляко никога не съм правила...Изглежда добре, ще трябва да се пробва...Поздрави!
ОтговорИзтриванеАко намериш и такъв, какъвто пише Alia - още по-добре, Сонче!
ИзтриванеКадаифът е любим десерт на по-малкия внук и като гледам твоя, ще трябва да му се направи! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
И за теб, Ина :)
Изтриванеаууу ,Пепи,върна ме около 27-28 години назад!!!
ОтговорИзтриванеОбожавах кадаиф и като се връщах от училище се отбивах в кварталната сладкарничка(нали не се рояха като сега,а имаше само по 1-2) и си хапвах кадаифче!!!!
никога не съм правила и веднага си слагам отметка ,за да си поправя грешката!
Поздрави и страхотна седмица
не мисля, че ще е оня вкус, Мария :) Или може би ги помним ония вкусове заради това ,че бяха малко тогава и ни се виждаха като невероятни лакомства.
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубава седмица!
Много обичам кадаиф, но този готовият е печен и не мога да го пека аз колкото си искам. Рецептата ти е страхотна, и звучи и изглежда вкусно и ако открия хубав кадаиф ще си приготвя.
ОтговорИзтриванеа аз ще те следя, да видя какъв си си купила :)
ИзтриванеПепи,не съм правила никога,но и никога няма да забравя вкуса на кадаифа,който правеше баба ми,точно на конци стоеше,рохкав,сочен и не убийствено сладък.
ОтговорИзтриванеНе знаех,че си падате по такива десерти,изненада ме!Много ти е сочен!Абе много сладко обичали тези твоите хора :) .
Чакам да видя следващия десерт!
Сладки сънища ,скъпа!
Как бе, Роси? Баклава, тригуни, кадаиф, тулумбички - аз и мъжо си падаме. А кадаифа специално ЖулЕ го пожела. Нали са сочни и сладки :)) Добре, че рядко ги хапваме тия.
ИзтриванеСладки сънища и на теб!
Сигурно ще ви се стори смешно , но тъй като съм голям фен на кадаифа си го купувам редовно от Турция , съвсем прост в ония известните кръгли тарелки .Заливам го съгласно описанието там: 1 литър вода /мляко / аз ползвам само вода , 1 кг захар 1 пак масло /125гр/ и най важното сиропа завира прибавя се маслото и се оставя почти напълно да изстине /по рецепта 1 час / и след това се залива кадаифа ...става на конци и си стои пухкав
ОтговорИзтриванеАаа, никак не е смешно! Имаш възможност - вземаш си от там. Другия път може да пишеш преди да ходиш в Турция, а на връщане да се отбиеш и оставиш :)
ИзтриванеЯвно зависи какъв е самия кадаиф. И тук е в кръгли тарелки, но е много по-зле от този дори.
Пеп, кадаифа е нещото, което ям с удоволствие от всички сиропирани роднини, които има....Но никога не съм опитвала с прясно мляко, не съм чувала даже...А когато си го правя у дома не правя, както ти си писала отровен сироп, слагам по-малко захар, но с ароматите и орехчетата, а и сметаната става перфектен...Ще пробвам следващия път, даже още утре ще си потърся...
ОтговорИзтриванеБети, на девойчето дори и била малко захарта! Представяш ли си?
ИзтриванеЗа прясното мляко го научих преди 3-4 години, по-плътен вкус му придава. А Дани оня ден писа дори, че някой с крема-сирене го правел. Не се учудвам много, защото в Турция четох с моцарела го хапват.
Пепчо, ако не си доволна от резултата да намина, а? Аз не съм капризна, а на всичкото отгоре хем не съм яла скоро кадаиф, хем твоя много ми харесва :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеПо-раничко трябваше да наминеш, Елти :) за 3-4 дни няма шанс да остане в къщи :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубав край на седмицата!
Ако знаеш, Пепи откога ми се е приял кадаиф, но само с каненето си останах. И аз не намирам тук хубав, пък не съм се сетила досега никога да си поръчам да ми донесат от Турция...лятото дини от там ядох, а защо не казах и един пакет кадаиф?! Их, да му се не види!
ОтговорИзтриванеЗащо сега ме подсети за това, ще има да го мисля цял ден, след като го видях! :) Страхотен е! С мляко и аз не съм заливала. Инак, обичам този на сармите.
Прегръдки, мила!
Еее, ти си уредена, Ирма! Поръчвай да ти носят от там, щом имаш възможност. И да пробваш с мляко. Може ида не ти хареса, но поне ще знаеш :)
ИзтриванеЛека нощ на теб!
Май никой тук не е пробвал наистина рецептата, а само хвалят /в което няма лошо/. Казеинът в млякото се пресича винаги в кисела среда. Лъжицата лимонов сок веднага прави млякото на парцали и от вкуса му в сиропа не остава нищо!Не помага нито кадаифа, нито захарта, нито ванилията в нея.
ИзтриванеПрав е анонимен за пресичането на млякото. Съжалявам, че не съобразих, ами слепешката следвах рецептата. Съсипах всичко...
ОтговорИзтриванеЛимоновия сок се слага след като се отмести от котлона млякото. Не се пресича, ако бъркате бързичко
Изтриване