29 декември 2011 г.

Баклава

     В последните дни кулинарните блогове преливат от баници, баклави и тиквеници Laughing Laughing  Следователно е редно да видите и моята баклава. В повечето случаи я правя навита на рулца, на които в Пловдивско приятели казват "Калмарки"  . Но вкусът и си е същия, като тази, наложената, нарязана на ромбоиди. Въпрос на избор за визията и.


Продукти:

2 пак кори за баница по 400 гр
300 гр масло
50 мл олио

600-700 гр едро счукани орехи, смесени с 1 пак. канела и 100 гр. галета

За сиропа:

около 2кг захар
1.5 л вода
кората на два лимона  и сока на един

Приготвяне:

* Маслото се разтапя и смесва с олиото
* Вземат се кори - по (2 или) 3  листа и се намазват с  1 голяма с. л. мазнина
* Поръсват се навсякъде с орехите и завива на нестегнато руло.
* Набръчква се полученото руло с ръце  - да остане на  2/3 от  дължина долу-горе
* Нареждат се в тавата. След като са всички наредени, се режат напречно на 2-3 части.
* Изпича се на слаба фурна - на около  140-150* до зачервяването  и.
* Оставя се да изстине  smile1 - един ден.

* В тенджера се налива водата, прибавя захарта, настъргва се кората на лимоните вътре и сока им (може и половината сок)   и оставя да поври около 10-15 мин. 
* Охлажда се напълно  сиропа - трябва да е съвсем студен и тогава се залива отлежалата баклава.
* Отново се оставя да почине и поеме сиропа  - едно денонощие.  

***По същия начин правя и наложената баклава, но ореховата смес я поръсвам на три места, а корите мажа с масло през 2.
Така баклавата я сиропирам студена, със студен сироп и повече ни харесва резултата отколкото студена баклава, топъл сироп.  А и така на рулца се получава по-пухкава. Което не пречи да се направи, както и съм я правила до преди 3 години.

***Изпечена и несиропирана баклавата може да се съхрани  2  до 3 седмици.

Посочената доза е за голямата тава на фурната - 44/47 см. :) 


24 коментара:

  1. А, Пепчо най-накрая се добрах до баклавата, стои ми пост отстрани, а ми дава, че няма такава страница! Стопих се от яд:):):). Чудесна е, повече от апетитна. Гледам с галета я правиш, никога не съм слагала, каква роля играят, че утре ще правя баклава, да взема да сложа:). Ще правя от тази дето я режат нали знаеш едно такова празнично като цвете. Ще стане ли с твоята плънка?

    ОтговорИзтриване
  2. Охх Пепи какво е това злато :)). Много изкушаващо!

    ОтговорИзтриване
  3. Кенди, става нарязана като цвете, да. Разпределяш ореховата част на 3 или 4 места да поръсиш. Галета знам от приятелка, че се слага, да я държи по-пухкава; не знам така ли е и колко, но слагам. А галетата от сиропа си набъбва.

    Диде, като сладко злато е, да :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ох,къде е онзи облещеният емотикон дето припада ,че като прочета в нещо 2 кг захар и той ми идва много подходящ :)).
    Много е съблазнителна баклавата ти,но ще си я представя по-семпло сиропирана за мен !Или поне с 3 лимона в сиропа :).
    Пепко,хубава вечер и спорна подготовка на софрата в празничната нощ!И да се забавлявате с авджи!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, на мен ми липсва също емотикона :))
    Ама виж сега... баклавата е много, пък и нека да поеме :)) Пък и истина е, че ядем много сладко.
    Но пък се успокоявам, че в последните 2-3 години съм заместила захарта с подсладител на много места, а тук - "разредила" до 50/50 захар/подсладител.

    Благодаря за пожеланието :)) МНого ми е лично :)
    Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Мерси, много утре ще я правя по твоята рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох..... ъъъъъ.... думи нямам....
    Ама тя изглежда уникално.

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, Пепчо!!!
    Много обичам баклава, ама вече не мога да понеса нито зрънце захар:-))) Поне до Нова година:-))))
    Обаче после....
    Пожелавам ти весело посрещане на Нова Година и нека бъде здраве цялата година за теб и близките ти:-)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно изглежда баклавата, Пепи!
    Обичам я златиста, обемна и сочна, и с канела, и с повече орехи - твоята е неустоимо изкушаваща.
    Сърдечни поздрави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Мъхче! Весело посрещане на Новата година и на теб и твоето семейство!
    Значи казваш през старата да не ядем повече захар, а :))

    Илианка :*

    Candy, чакам отзиви :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много обичам баклава , а твоята изглежда страхотно и мнооооого вкусно Пепи !
    Сърдечни поздрави от мен :) и весело посрещане на Новата Година :))))

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи страхотна баклава показваш :)
    Весело посрещане на Новата 2012 Година

    ОтговорИзтриване
  13. Много сочна и апетитна, като й дойде реда ще я направя по тази рецепта.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Ох Пепи, отказвам се да коментирам баклавата, че ми прилошава като я гледам, а ако знаеш как я искам, просто не е истина!!!
    Желая ти весело посрещане на Новата година, Пепи и да попитам на ухо: "Как мислите, ти и авджи, да изгорите всичките тези калории от толкова много сладко???" ;)))).

    ОтговорИзтриване
  15. Сабина, Вики, Зорница,
    Весело посрещане на Новата година на вас!

    Вени, нали се сещаш, че от баклавата до мен и авджи най-малко стига :) Не се притеснявам. Не са много; най-малкото точно тази баклава я ядем не повече от 3-4 пъти годишно. Ама добре, че аз налагам ограничение, други биха я хапвали всяка седмица.

    Весело посрещане на Новата година, Вени!

    ОтговорИзтриване
  16. ЛЕСНО, БЪРЗО, ЕФТИНО - ПАКЕТ БУТЕР-ТЕСТО "ТРАКИЯ", РАЗМРАЗЯВА СЕ, РАЗГЪВА СЕ, ЛИСТА НАРЯЗВАТЕ НА 3 ЕДНАКВИ ПАРЧЕТА, НА ВСЯКО ПЛЪНКАТА КАТО ПО-ГОРЕ, ЗАВИВАТЕ ПАРЧЕТО НА ДЪЛГО РУЛО КРАЯ ОТДОЛУ, НАРЯЗВАТЕ НА ПАРЧЕНЦА И ПЕЧЕТЕ В ТАВАТА...КОГАТО ИЗСТИНЕ ЗАЛИВАТЕ СИРОПА КАТО ПО-ГОРЕ, НО ГОРЕЩ...ПРЕСТОЯВА ЕДНА НОЩ...ПЛЮСКАТЕ И МЕ БЛАГОСЛАВЯТЕ ЗА ТАЗИ ЛЕСНА И ЧУДЕСНА БАКЛАВА!!!... НЯМА МАЗАНЕ НА МАСЛО, НЯМА ДЕСЕТКИ КОРИ ОБИКНОВЕНО СЛЕПЕНИ И РАЗПАРЦАЛОСАНИ, НЯМА РЯЗАНЕ НА РОМБОВЕ И РОЗЕТКИ... НО 10 ПЪТИ ПО-ДОБРА БАКЛАВА!!! ...БУТЕР БАКЛАВА!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хей Оли, ама тази бутербаклава си я ядем като тригуни :) и са много вкусни, но друго си е с тия кори - по хрупкави са. Беше времето на слепените и скъсани кори в пакетите, сега са добри. Или поне тези, които купувам.

      Изтриване
  17. Тази доза за тава с какъв размер е ? /Диаметър/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. голямата тава на фурната - размера е 44/47 см :)
      Ще запиша горе. Голяма е дозата, но може да си направите или половината, или да залеете половината, а другата издържа 2-3 седмици (повече не съм пробвала) суха, незалята.

      Изтриване
  18. Може ли да попитам какви са корите за баклавата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фамилия ползвам. Или на Лидъл марката, когато са пресни.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...