1 декември 2021 г.

Шаран плакия с карамелизиран лук, орехи и стафиди

 

За наближаващия празник Никулден, у нас на трапезата задължителната риба е шаранът. С тази рецепта за шаран плакия се срещнах преди 34 години, когато се омъжих. За имения ден на свекър ми задължително имаше такъв шаран на масата. В следващите няколко годинизапочнахме да го приготвяме и у нас, заради нашия именик – Николай, та до ден днешен. В началото – по  начина, по който го правеше мама – само с лук, домати и дафинов лист. През годините и срещите с кулинарния свят рецептата претърпя развитие и сега приготвям шарана с плънка от карамелизиран лук, орехи, стафиди и задължителния доматения сос. Празникът наближава и споделям как го правя, пък изборът у Вас каква риба ще ядете е голям :)
Продукти:
1 голям шаран - около 2кг.
5-6 големи добре узрели домати (или 1кг от консерва)
50-60мл олио
4-5 скилидки чесън - пресовани
сол на вкус - 1 ч.л. за рибата и ако доматите са пресни - още малко за тях.
1 ч.л. захар
2-3 дафинови листа

150 г едро смлени орехи
100г стафиди
1 ч.л. черен пипер

1 лимон, или 2 домата за шарана
За карамелизирания лук:
3 глави лук
50мл олио и 1 лъжица масло
60-80мл бяло вино
2 щипки сол
1 с.л. захар и 1 с.л. оцет
1 ч.л. риган
Приготвяне:
* Шаранът се почиства от люспи и вътрешности, осолява иоставя за един час в хладилник.
* Обелените домати се настъргват на ситно ренде , посоляват, прибавя се захарта, олиото, пресованите скилидки чесън и сместа се изсипва в голяма, широка тава, която ще събере целият шаран.
* Докато шаранът си поема солта се приготвя карамелизираният лук и плънката:
* Лукът се нарязва на полумесци и заедно с олиото и бялото вино се поставят да се задушат в тиган с капак.
* Отнема около 20 мин, на средна степен на котлона, докато течността се изпари и лукът остане само на мазнина.
* Прибавят се маслото, захарта, солта, оцета, ригана и задушава още 4-5 мин.
* Когато се охлади, към него се прибавят едро смлените орехи, стафидите и черния пипер. Разбърква се и плънката ни е готова.

* Шаранът се прехвърля в тавата за печене в доматения сос и коремната кухина се пълни с готовата вече плънка. Доматеният сос не трябва да бъде повече от половината височина на рибата.
* Посолява се съвсем леко отгоре и върху него могат да се поставят резени лимон, или резени домат.
* Пече се в предварително загрята на 200о С фурна за около 40 мин.
* Изважда се и оставя напълно да се охлади.
Обаче такава смешна риба, като  на първата снимка  горе, нямам. Всеки път като я погледна се чудя да и се смея ли, да я оплаквам ли. Шаран без опашка.  Откакто започнах да го искам почистен, все нещо му се случва.  Първия път   докато чакам в магазина го бяха нарязали на котлети. Втория път чаках до плота, на който го чистеха и докато се усетя, младежът извади вътрешностите и ги изхвърли в кофата. Принципно не е беда, но имаше много узрял  хайвер.  Оня ден изрично казах само люспите и стоях да си чакам пак до него. В един момент обаче докато мигна той  със замах отряза опашката :) Пак ще си го купувам нечистен се видяло и ще сменя снимката горе. 

2 коментара:

  1. Таман щях да кажа, що му резна опашката:) То и моя, докато го местех от тавата се поотчупи, че попрепекла се бе...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...