13 март 2011 г.

Сьомга с песто от магданоз върху брускети



Представете си изложение Винария, Фудтех, ХоРеКа.....  Разположено в три палати на територията на Панаирното градче в Пловдив.
През централния вход - там някъде наляво и ееееххеееееей там - е Винария. Е,  не можеш да дегустираш всички вина, които са изложени, но пък и какво е вино без мезе blush2 (гроздето е кисело, казала лисицата)
През централния вход и ехеееееей там - някъде надясно е палата с изложението Фудтех. Там пък можеш да опиташ разни лакомства - някои от които все още ги няма в търговската мрежа.
И неизвестно защо - точно по средата е палатата с изложение ХоРеКа  – за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти. На първо четене - какво като :) ; така решили, така ги наредили
Аз се оказах по средата smile1 . Но пък точно срещу рекламния щанд на "Рационал", където две сръчни момчета (майстори готвачи, да се знае) цял ден бъркаха, печаха, обясняваха на любопитните как за 4-5 мин. свинска пържола е изпечена, а рибката - за минута; как фурната си знае работата и ако я включиш на нощен режим до сутринта ще се свари шкембе-чорбата, без да ти вмирише дома.

Едно нещо много ми хареса от техния начин на работа (освен самата фурна, за нея само ще мечтая). Приготвяха си всички продукти от сутринта, замесваха, мариноваха......... 
Така се опитвам и аз в къщи да си улесня престоя в кухнята - сутрин преди работа  мариновам продуктите,  а вечер пека/пържа/задушавам. Ако пък имам повечко време - измия и зеленчуците и за салата :) Второто,  което много ми хареса е, че почти  всички готови продукти поставяха върху  препечени филии - нещо, което в българската кухня не е твърде прието - в повечето случаи държим хляба да е мек и топъл.........

Далече от тази технология, в съвсем домашни условия се сетих за сьомгата, която те правеха. Е, при тях беше с песто от босилек, ама чак толкоз....Той и  магданоза не  ми е по вкуса. Но резултата е невероятен. А сьомгата е любима риба на всички в къщи, от тези, които ядеш с удоволствие без да чоплиш с пинцета костите, които стърчат от всички посоки, освен ако не е добре препържена :)

И докато не съм забравила за какво започнах да пиша, ето как я направих


Продукти за 4 порции: 
Сьомга - филе, около 800 гр.
сока на 1 лимон
сол и черен пипер на вкус

2-3 с.л. зехтин и няколко филии хляб  smile1 за брускетите

Приготвяне: 
* Рибата се нарязва на едри парчета.
* Сока от лимон, пестото, солта и пипера се разбъркват в купа и поставят в тази смес парчетата риба
* Завива се съда със свежо фолио/или найлонов плик и прибира в хладилник за няколко часа (при наложителност може и 30-40 мин. :) .
* Загрява се тиган с дебело дъно без мазнина (или грил тиган).
* Парчетата риба се отцеждат и поставят в тигана; пекат се до зачервяване, обръщат.....
* През това време филиите се изпичат (в тостер или на скара, или на единия край на грил тигана)
* Всяко извадено парче от рибата се поставя на брускета. 
* Когато всичката риба се изпече, в тигана се сипва маринатата и 2-3-те лъжици зехтин. 
* Загрява се сместа да клокне. От  врялата смес се заливат брускетите - на всяка по една лъжица, тъй като е малко, но е напълно достатъчно да придаде невероятен аромат и на препечената филия smile1

18 коментара:

  1. Аз се облизвам от заглавието, а ти за малко да забравиш за какво става дума :)
    Толкова са апетитни снимките!!!!
    А сьомгата знаеш, че много си "пада" и по копър :)
    Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  2. Eeeх, Пепи :) И ние много обичаме сьомга, ще ти ползвам рецептата скоро :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, уби всичко детско в мен с тази публикация:) Сьомгата изглежда убийствена. Аз имам едно парче от вчера в хладилника и съм го приготвила за друга рецепта, но сега почнах много да се колебая...

    ОтговорИзтриване
  4. Лелелеее Пепи,
    Страхотна е! Само това мога да кажа, преглъщайки!
    Рецептата веднага си я взимам за проба.
    Прекрасна, слънчева нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Aуууу, Пепи! Това е разкош!

    Благодаря за рецептата, в петък ще й се насладим :-)

    Ведри и все така вкусни мартенски дни :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, имайки предвид общи наши вкусове, убедена съм, че ще ти хареса :)
    Лулу, не се колебай :) а купи още парче :)
    Дими, Зори, надявам се да ви хареса и на вас, а може в пестото да добавите и копър по съвета на Дани.
    Дани, нямам копър :) това е единствената тревичка, която не се задържа в къщи - много бързо я унищожавам :)

    Благодаря, мили дами!
    Хубави и слънчеви мартенски дни и на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох,вкусноо.....!
    Обичам и сьомга,и брускетки...
    Хубава седмица,Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, изглежда много добре!

    ОтговорИзтриване
  9. Ммм, преглъщам, наистина доста учестено. Защо ли? :))
    Сетих се да споделя, макар и с закъснение, че изпробвах рулцата от сьомга с крема сиренцето. Станаха чудесни. Имам и снимки, но ако успея да се организирам, скоро ще пусна в една публикация вкусотии по ваши рецепти.

    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  10. Оххх, всичко най - любимо на едно място. Сьомгата ти изглежда възхитително!!! Пробвала съм с песто босилек, но щом я хвалиш с магданозено ще опитам обезателно. А предложението за брускетите ммм. Нямам думи, не е за бременни тук. Ще слюноотделям дълго време при тази гледка.

    ОтговорИзтриване
  11. Ех, че хубаво, Пепи -
    Видяно, написано и направено.
    Много хубава рецепта!
    Поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно е!Всичко с риба! А това е нараво висш пилотаж!

    ОтговорИзтриване
  13. Цвети, радвам се, че намина :)
    Дианка, благодаря, от ценител като теб и Ъоли на рибата, направо си е комплимент това!
    Инче, ще се радвам да видя твоите апетитни снимки!
    Бени, Краси, благодаря :)
    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна е Пепчо! Обичам всички вариации на тема сьомга!

    ОтговорИзтриване
  15. вкусна е всякак, спор няма, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  16. Пепи, това ако не знаех, че е рибка :) веднага бих му се хахвърлила :))!!! Много апетитно изглежда

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесен начин за приготвяне на сьомга, току-що изпробван от мен. Заложих на доста повече песто, така че парчетата риба изглеждаха, като покрити с водорасли /това в кръга на шегата!/, но от това вкусът - фин и елегантен - не пострада. Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така да се каже - в коричка от магданозено песто си я направила :) Но наистина е много приятна така рибата, пък тя си е нежна - стига и само да я стоплиш :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...