Не салата "Оливие", която според историята и' трябва да е с месо от фазани, телешки език, черен хайвер....
А добрата стара РУСКА САЛАТА, която всеки човек над 30 свързва с празниците през зимата, когато беше задължителна на масата, редом с млечната салата и туршиите. Е, сега пак присъства, но по-рядко - разнообразието от салати вече е голямо. Най-вероятно творение на бившия Балкантурист, заедно с рулцата по чешки, ама пък... засищащо, дори за вечеря на сандвичи, с палачинка, или като предястие за пълнеж на профитероли. Важна част от менюто студентско и ако може авджи никога да не види на масата. Защото е разбъркана. Ако е ей така подредена като салата-торта - пръв се нарежда. За сметка на него всичките ни човечета я обичат. А аз я правя в промишлени количества, както се оказва :) последния път като сложих на кантара кутията с готова и видях как стрелката излетя над 2кг и аз се
Продуктите винаги са на око, кой слага грах - кой не; някой (като мен) в последните две години и царевица прибавя; друг лук, или ябълка; пилешко месо вместо колбас; за да не става много тежка. Аз смесвам майонезата с цедено мляко или заквасена сметана. И тъй като обикновено я правя от есента до пролетта, морковът винаги е маринован (от туршии, или специално за салати - маринавани в бурканчета. Не ми харесва сварен.)
Примерни продукти за едни над две кила руска салата
6-7 картофа, около килограм
3-4 моркова (мариновани)
400 г консервиран или замразен грах
1 буркан кисели, или мариновани краставички ( от ~700-800г)
~500 г колбас (или шунка, сварено пилешко филе, в.п. филе. Лично за мен с шпеков салам е най-добре )
1 голяма кисела ябълка 2-3 сварени яйца
~ 400 г майонеза
~ 100 г заквасена сметана или цедено мляко ( в краен случай 2-3 лъжици гъсто кисело мляко)
сол
опция: (т.е. понякога) 1 лъжица горчица, черен пипер и сладка царевица ; 2-3 пасирани скилидки чесън
Приготвянето:
започва с варенето на картофите. От различните начини на варене най-много ми допада да сваря картофите с кората, да се охладят и тогава да ги обеля и нарежа. Ако морковите не са мариновани, а ще се варят - заедно с картофите, необелени. Когато изстинат и на тях им се бели "кората".
Тук е време грахът да се измие и сложи в гевгир/или цедка, за да се отцеди от водата. Ако е замразен - пак в гевгира, докато се размрази хубаво.
продължава с голямото рязане на дребни кубчета, нещо като граховите зърна. Краставичките срязвам на две по дължината и също оставям да се отцедят, докато свърша с другите продукти.
Дребно нарязаните картофи, моркови, яйца, колбас, обелената и почистена ябълка се поставят в голяма купа, която предвидливо трябва да събере всички продукти. Посолява се на вкус и разбъркват много добре и внимателно, като се загребва от дъното и се поставя отгоре, а не се бърка кръгообразно в купата - така продуктите ще се намачкат и превърнат в пюре, а това все пак е салата.
Прибавя се отцедения грах, царевица (ако ще има), майонезата и цеденото мляко/сметана; черния пипер, горчицата (ако ще има).
Отново всичко се разбърква внимателно от долу нагоре.
Купата се покрива със свежо фолио (или капак) и прибира в хладилник за поне 1,5 -2 часа. Колкото повече стои и охлажда - толкова по-вкусна става :)
Може да има голямо разнообразие, но почти всички си обичаме руската салата - аз поне съм от обичащите я. И да знаеш, че не само у вас се прави в промишлени количества. Даже може би майка бие твоите 2 кг., Пепи, представи си... :)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! И благодаря, че ни напомни, изглежда страшно вкусно. :)
хах Гери, ти ме успокои! Браво на майчето ти!
ИзтриванеНикога до сега не бях я теглила. Пълня аз кутията на младежите, пълня... Ники казва на шега "стига де, стана две кила". Вадя да измеря... просто не съм предполагала, че една такава кутия може да тежи два килограма. Пък нали тук остава и за другите млади човеци :) ама това е една много тежка салата!
Лека нощ на теб :)
Ох, друго си е да сложа телешки език :)
ОтговорИзтриванеЧервен лук и кисела ябълка, също !
Но я правя сигурно вече един път през зимата.
Едно време майка ми слагаше в буркан моркови само заради тази салата.
Аз ги слагам дори сурови!
И нямам претенции да е като торта :)
Прегръдки, Пеп и хубав петък!
аха, ще си хабя езика за салата :) Нали знаеш как го обичам, Дани :)
ИзтриванеАз преди обирах морковите от туршиите, затова започнах да слагам в буркан само за нея.
Хубав и спорен петък и на теб да е!
Според мен ,ако се сложи лук и не се изяде бързо, след време ще има натрапчива миризма на застоял...
ИзтриванеИначе в тези пропорции е много вкусна.Аз слагам повече майонеза.Така я обичаме.
Това с маринования морков ми хареса :) И у нас се харчи в големи количества, обикновено по празници и винаги домашна. Пробвах с ябълка и много ми хареса (хрупкаво и свежо на вкус), но не се одобри от масовата "публика" (още се чудя как я усетиха в цялата бъркотия :)). Ще им предложа нов вариант - с туршийски морков :) Поздрави и прегръдки, Пеп!
ОтговорИзтриванетуршийски морков :) звучи добре.
ИзтриванеИ изобщо не си признавам за ябълката, Снежи! Покрай туршиения морков не си личи. А салата е приятна с нея.
Поздрави и на теб и хубави почивни дни!
Като малка я харесвах тази салатка... Накара ме да се замисля и наистина като малка я хапвахме само по празници заедно със салатка "снежанка". След това тези салатки бяха изместени частично от друга с кус-кус, която по едно време беше популярна и във форума, само че тази с кус-кус беше известна в нашия край преди 15 години :P Под 30 съм..:) И между другото в Турция е известна като "американска" салата. Хубава идея даде с тази салатка, не съм я приготвяла отдавна, за по-лека салатка може картофите да се сменят с алабаш или карфиол...:)
ОтговорИзтриванеохо, американска е интересно име пък :)
Изтриванес карфиола ще ми направят рекламация моите, но виж - с дребна паста е обича девойчето.
И аз като Гери, ще споделя,че тази салата се почита и в нашета фамилия, /нали сме над 30:)/
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Пепи, да я обобщиш, с различните възможни допълнения и варианти,
и както винаги при теб изглежда много вкусна и апетитна.
Сърдечни поздрави и хубав петък!
Благодаря, Дианка :) хубав и на теб да е!
ИзтриванеИ е хубаво да я разнообразяваме, да не омръзва :)
Хубаво време беше. Винаги я свързвам с Нова година. Не съм правила у нас скоро, защото не се яде, а обичам много. Чакам да се съберем много хора и тогава :) Иначе мама прави :) Над два килограма :)
ОтговорИзтриванеИ от нея съм научила да сипвам малко сок от този на краставичките накрая. Съвсем малко, подобрява вкуса. Ако няма сок, си го търся :)
Ще взема да пробвам малко със сок. Преди години много го пиех този, ама явно съм си изпила лимита :)
ИзтриванеХайде сега за празниците?
В едно предаване всъщност разказаха как е "създадена" руската салата. Войниците на Наполеон пред Москва участват с дни в маневрите. Измръзнали, припасите привършени, доставките затруднени. Тогава всъщност направили тази салата с всички налични храни.
ОтговорИзтриванеМайонезата си я правя домашна - на 1 сварен жълтък - 1 кафяна чаша олио. За 3 жълтъка - сока от 1 лимон.
Задължително слагам ябълчица/кой я усети, кой - не!/
Пеп, все вкусно при теб, а още обяд не е дошъл - пак ще местя часовника на компа.....
Благодаря, Вени :) това е вече една по-реалистична история на тази салата. А онази си е на салата "Оливие" - френския майстор, но и съвсем различна.
ИзтриванеМайонеза и аз правя домашна, ама като се сетя :) и тогава предпочитам млечна да е, без яйца.
Хубави почивни дни на теб!
Много я обичам, Пепи! Най-често я правехме по Нова година и сега я правя по Коледните празници! Любима ни е, точно домашната руска салата! И аз най-я харесвам със шпек, но горчица май досега не съм се сещала да сложа. Чудесна е, вече ми ухае на празници! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПонякога слагам, Кате, не винаги.
ИзтриванеАма и празниците наближават, пък се сетих навреме.
Прегръдки!
Чудесна! В руската не се слагат руснаци:)Хубав уикенд!
ОтговорИзтриваневярно е, със сигурност ги няма тях :)
ИзтриванеХубав и на теб!
И аз със спомени от Нова година за задължителната руска салата,но с времето на пазара големите вериги започнаха да предлагат готова на различни производители- понякога сполучлива,друг път не толкова.И все пак зададе ли се тържество у дома/предимно зимно/,фамилията иска домашна руска салата и повярвай Пепи правя една тенджера и със сигурност е повече от два кг.Всички много я обичаме.Моркови слагам пресни настъргани,защото вече почти не правя туршии.Царевица понякога,но саламчето -шпек.Опитвала съм с шунка,но вкуса с шпек по-ми харесва.Майонезата обърквам със сметана и горчица.Ще пробвам с ябълка,но ще я настържа да не я виждат в "бъркотията".Хубава събота и неделя.
Изтриванеха така, Радост, колкото по-малко виждат, толкова по-добре :) че иначе ядат, но и мърморят.И май всички я харесваме повече с шпека :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Не я бях приготвяла отдавна, исках един ден да изненадам децата и беше унищожена светкавично. Изключително засищаща, вкусна и ефектна. Поднесла си я много атрактивно, Пеп! Прегръдка с пожелания за прекрасен уикенд! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви :) Поднасянето само се оформя така :) от кутиите, в които прибирам.
ИзтриванеПрегръдка и на теб и хубав неделен ден!
Ах, Пепи, амбсолютно точно си ни въвела в духа и времето на тази салата....Нямам идея руснаците дали я правят толкова често, колкото нас...:) И тъй като е точно по наш вкус, а ти я правиш редовно и в какви количества само...Shocked можем да ти дойдем на гости :)
ОтговорИзтриванеСериозно и у дома резуцирам майонезата и не слагам колбас.А морковите от туршия са просто задължителни за добрия вкус на тази чудна салата!
Ние не сме открили нейния сезон все още, но така ми се прииска едно такова пакетче...:)
Заповядай, с удоволствие ще почерпя :) а за теб и без колбас ще направя.
Изтриванеза мое съжаление - не правя редовно, Бети, само когато ще изпращам багаж :) Добре, че младежите я харесват.Таткото не я долюбва много, ако правя за нас тук. А имаме приятели, които почти винаги си имат в хладилника (друг е въпроса, че винаги е купена при тях пък)
Хубаво нещо си е руската салата: за мезе, за предястие, за закуска, за наяждане - за всичко! За това си направила за студента - да има. Междувпрочем, Пепи, цялото студентско общежитие ли храниш? Май така излиза. Нищо, нека ядат децата. Хареса ми един детайл от описанието - отцеждането на краставичките, които наистина пускат много течност. Аз харесвам руската салата плътна, като твоята на снимката. И съм на принципа, че може и да не направя, но няма и да купя готова. В никакъв случай! Просто разликата е огромна, разбира се в полза на домашната. Едно време я продаваха в някакви кулинарни магазини, на грамаж. Беше със шпек-салам, ама истински. И сега бих я направила с някакъв по-сух шпек. Ох, прияде ми се... Поздрави от мен - Ана!
ОтговорИзтриванеПрез последните години имам съзнателен спомен, че веднъж купих, но направо си удряше на химия - със сигурност имаше желатин, колбаса не знам какъв беше, по някакъв повод - нямах време да правя. Е наистина вече ако нямам време - не правя, минавам без нея, но не купувам.
ИзтриванеА студентите :) определено са компания, сам е скучно да се храниш. Нека да е така и да им е весело, докато все още са студенти :)
Поздрави, Ани!
Е,браво,няма ми го коментара :( .
ОтговорИзтриванеНякъде се е изгубил по трасето май....да не би да съм го писала във ФБ...а,май там беше.
Нищо,още веднъж оплакнах око по това чудно кубче руска салата!
Идва ми да грабна лъжицата....страхотно провокиращи снимки!Харесва ми добавката от царевица и че не е само с майонеза :) .
Хубава неделна вечер,скъпа!
Май във ФБ беше наистина :)
ИзтриванеНищо, ама пък се радвам, че намина :)
Хубава вечер и на теб и на вас!
Страхотна ти е салатата....Споменаваш студенти...и аз имам студент, но е доста далече, колко би издържала домашната руска салата и пращала ли си с колет?
ОтговорИзтриванеИзпращала съм като пратка :“ с пътуващи познати, времето за път е 3 часа, 1 да се размотават, докато си вземе пратката младежа. Но обикновено зимата и есента, пролетта и лятото не смея. Все пак има колбас, майонеза... всичките продукти са неиздръжливи. Ако студента ти е в България ,огледай се из ФБ - има всякакви групи - пътуващи.. между различните градове до София, там приемат и багаж да изпратиш.
ИзтриванеРуската се прави винаги със СВИНСКИ шпеков колбас... всяка промяна в колбаса( телешки, пилешки, агнешки) променя името на салатата.... - "мюсюлманска салата" аре че ми писна от турци, циганини и талибани ...
ОтговорИзтриванепредполагам заешки ще може, тъй като също както свинята и заека е мръсно животно, според някои религии. Аре натискайте по-бърже онова "х" горе в дясно, да не ви се дразнят оченцата.
ИзтриванеЗдравейте. Аз за първи път правих нещо като руска салата. Нещо като, защото не консумираме майонеза в нашата къща. Импровизирах с ценено мляко. Не знам като количество колко стана, ама с мъжът ми се навечеряхме повече от охолно. Та, благодаря за хубавата рецепта Някога майка ми за почти всеки зимен празник правеше руска и Снежанка, втората заради мен (унищожавам я в промишлени количества). Хубав ден. Геви
ОтговорИзтриванеЗдравей, Геви :) И у нас се делим на две любителите на тези салати - 3 сме за Снежанка, 3 за руска салата :) С цедено мляко също се е получило вкусно, не се и съмнявам :) и не толкова "блажна", както руската, с майонеза.
ИзтриванеПоздрави и спорна седмица!
Здравейте, не случайно се прави само за Нова Година - голямо кълцане, голямо чудо, нооооо резултата си заслужава на 100%! Аз лично я направих с домашна майонеза. Нямам търпение до утре вечер за да я пробвам! Весели празници на цялото Ви семейство! Не спирайте да ни радвате нови рецепти и през новата година! P.S. Добре е, че сменихте снимката - шапка на сайта.
ОтговорИзтриванеЩе Ви разочаровам, но скоро ще върна старата снимка. Тази е само за празниците.
ИзтриванеТази салата е любима на едното ми момиче и едното момче и ... може би веднъж месечно я правя. Не мога да ги карам да чакат до Нова година, или да купуват готова. Търпелива съм си - не ме плаши рязането. И аз предпочитах домашна майонеза, но от известно време съм открила една купена/ не българска, за съжаление/, но е много добра и само с нея правя.
Благодаря Ви, весели празници и на Вас!