
Но авджи Стоев ме съжали и каза, че ще сподели неговия с мен 

. Отивам да подготвя голям буркан, за да си възродя няколкогодишната традиция "Колекция прекрасни моменти в буркан", която покрай онзи вирус зарязах.
Е, в спомените на мнозина студенти, получаващи помощи от дома - също. Преди години цитрусите биваха пускани около този празничен ден, а на почти всяка трапеза имаше и руска салата. Това е моята рецепта за нея, малко по-различна - с добавена ябълка, Малко цедено мляко, за да не е толкова тежка от майонезата и лъжичка горчица. От миналата година опитваме и руската салата с пушена сьомга на Ах, морето - Магазин за прясна риба и морски деликатеси, но знаете, че аз съм в Стара Загора, а те в София и въпреки, че "прелитаме" чат-пат натам, налага се и в къщи да импровизирам, след като опитахме как е на вкус с пушената риба. Ами много добра е :) пушеното и солено филе от сьомга и придава по-различен, леко рибен вкус с аромат на пушена риба. Знаете, че кълцането на продуктите за руска салата е времеемка дейност, затова, ако сте наблизо, може да си купите готова; ако сте далеч - да опитате по моята рецепта. Примерни продукти за около 1,2 - 1,5 кг салата:
4 средни картофа
2 средни моркова (мариновани)
150 г консервиран грах (млечния, или бейби грах ми е най-подходящ)
10 бр. малки до средни кисели, или мариновани краставички ( от ~250г)
1/2кисела ябълка (Грени смит)
1 ч.л. горчица (медена, или дижонска, някаква фина, не едрозърнеста )
~ 300 г майонеза
~ 80 г цедено мляко
~ 150 г пушена сьомга (следващия път ще опитам с пушено филе сьомгова пъстърва, което ще смъкне себестойността на салатата наполовина
)
1 с.л. ситно нарязан копър
сол на вкус - разбирайте, че трябва само за картофите, ако поставите във водата при варенето им, те не поемат достатъчно.
Приготвяне:
* Картофите се сваряват измити, цели, небелени до омекването им.
* Ако морковите не са мариновани, а ще се варят - слагат се заедно с картофите, необелени. Когато изстинат и на тях им се бели "кората".
* Грахът се отцежда, измива и поставя в гевгир/или цедка, за да се отцеди от водата.
* Краставичките срязвам на две по дължината и също оставям да се отцедят.
* Тук започва рязането на дребни кубчета
като грахови зърна - на краставичките, на морковите, на обелените ( и задължително топли още** ) картофи, на ябълката и на сьомгата.
* Всички продукти се поставят в голяма и широка купа, за да не се мачкат при разбъркването им.
* Посолява се на вкус, разбъркват много добре и внимателно, като се загребва от дъното и вдига нагоре с лъжицата (не се бърка кръгообразно в купата - така продуктите ще се намачкат и превърнат в пюре; повтарям се
а това все пак е салата).
* Купата се покрива със свежо фолио (или капак) и прибира в хладилник за поне 1,5 -2 часа. Колкото повече стои и охлажда - толкова по-вкусна става 
**Харесвам картофите в руската салата когато са нарязани топли и объркани с майонезата и другите съставки - така за мен се овкусяват по-добре.




Няма коментари:
Публикуване на коментар