1 януари 2023 г.

Руска салата с пушена сьомга

 

Честита да ни е новата 2023 година! Дано бъде мирна, здрава, успешна, щастлива и да се сбъднат много от мечтите ни! :snowman: :snowman:
 Оплаквам Ви се, че ми се падна най-кофти късметът от коледната баница :) Но авджи Стоев ме съжали и каза, че ще сподели неговия с мен :purple_heart::four_leaf_clover::purple_heart:. Отивам да  подготвя голям буркан, за да си възродя няколкогодишната традиция  "Колекция прекрасни моменти в буркан", която покрай онзи вирус зарязах. 

        За много хора Нова година е свързана в кулинарно отношение със спомени за руска салата и цитрусови плодове. :) Е, в спомените на мнозина студенти, получаващи помощи от дома - също.  Преди години цитрусите биваха пускани  около този празничен ден, а на почти всяка трапеза имаше и руска салата.  Това е моята рецепта за нея, малко по-различна - с добавена ябълка, Малко цедено мляко, за да не е толкова тежка от майонезата и лъжичка горчица.  От миналата година опитваме  и руската салата  с пушена сьомга на Ах, морето - Магазин за прясна риба и морски деликатеси, но знаете, че аз съм в Стара Загора, а те в София и въпреки, че "прелитаме" чат-пат натам, налага се и в къщи да импровизирам, след като опитахме как е на вкус с пушената риба. Ами много добра е :) пушеното и солено филе от сьомга и придава по-различен, леко рибен вкус с аромат на пушена риба.   Знаете, че кълцането на продуктите за руска салата е времеемка дейност, затова, ако сте наблизо, може да си купите готова; ако сте далеч - да опитате по моята рецепта. 

Примерни продукти за около 1,2 - 1,5 кг салата:

4 средни картофа
2 средни моркова (мариновани)
150 г консервиран грах (млечния, или бейби грах ми е най-подходящ)
10 бр. малки до средни кисели, или мариновани краставички ( от ~250г)
1/2кисела ябълка (Грени смит)
1 ч.л. горчица (медена, или дижонска, някаква фина, не едрозърнеста )
~ 300 г майонеза
~ 80 г цедено мляко
~ 150 г пушена сьомга (следващия път ще опитам с пушено филе сьомгова пъстърва, което ще смъкне себестойността на салатата наполовина :) )
1 с.л. ситно нарязан копър
сол на вкус - разбирайте, че трябва само за картофите, ако поставите във водата при варенето им, те не поемат достатъчно.

Приготвяне:
* Картофите се сваряват измити, цели, небелени до омекването им.
* Ако морковите не са мариновани, а ще се варят - слагат се заедно с картофите, необелени. Когато изстинат и на тях им се бели "кората".
* Грахът се отцежда, измива и поставя в гевгир/или цедка, за да се отцеди от водата.
* Краставичките срязвам на две по дължината и също оставям да се отцедят.
* Тук започва рязането на дребни кубчета :) като грахови зърна - на краставичките, на морковите, на обелените ( и задължително топли още** ) картофи, на ябълката и  на сьомгата.
Всички продукти се поставят в голяма и широка купа, за да не се мачкат  при разбъркването им.
* Посолява се на вкус, разбъркват много добре и внимателно, като се загребва от дъното и вдига нагоре с лъжицата (не се бърка кръгообразно в купата - така продуктите ще се намачкат и превърнат в пюре; повтарям се :) а това все пак е салата).
* Купата се покрива със свежо фолио (или капак) и прибира в хладилник за поне 1,5 -2 часа. Колкото повече стои и охлажда - толкова по-вкусна става :)

**Харесвам картофите в руската салата когато са нарязани топли и объркани с майонезата и другите съставки - така за мен се овкусяват по-добре. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...