Продукти за ок 40 бисквитки
250г съвсем меко масло
100 г захар (кафява)
2 жълтъка
320 грама бяло брашно
40 г царевично натурално нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
30мл прясно мляко
4 пълни с.л. сушени черни боровинки (може да нарежете червени, те са по-големи)
4 с.л.шоколадови капки от най-дребните
1 ч.л. портокалова есенция
фино настъргана кората на 1 портокал (само оранжевата част, а той предварително изкиснат във вряла вода)
4 с.л. нарязани филирани бадеми
5 ситно нарязани сушени кайсии
100г бял шоколад за глазурата
Приготвяне:
* Маслото се разбива със захарта до крем (правих го с телта за разбиване на яйца, когато маслото е съвсем меко, бързо се получава).
* Прибавят се жълтъците, след тях 1/3 от брашното и разбърква.
* Налива се млякото, разбърква, а след това и останалите 2/3 части от брашното, заедно със солта и бакпулвера.
* Прибавя се есенцията, настърганата портокалова кора, боровинките, шоколада, кайсиите, бадемите и всичко обърква с лъжицата. По рецепта на Ради имаше и кандирани портокалови корички, но предните дни бях разчистила от шкафа и не ми се ходеше по това време на годината в Лидъл да си купувам.
* Получава се меко, маслено тесто, което се разделя на 2 части, оформя на 2 цилиндъра с дебелина ок 4-5 см., завива в свежо фолио и прибира в хладилник.
* Прибира се в хладилник за поне 3 часа. Може и повече, моето първо руло нарязах и изпекох след 3 часа, а следващото - след 24ч.
* Масленото тесто се изважда от хладилника и нарязва с остърж нож на филии с дебелина ок 8-10 мм.
* Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене на разстояние 2см. една от друга.
* Пекат се до съвсем леко зачервяване по крайчетата - ок 12-15 мин.
* Оставят се да изстинат напълно. Могат да се хапват и така, но могат да се потопят половината в разтопен бял шоколад и оставят да стегнат с него.
За пръв път тази година минах с три вида сладки:) Все пак се отчетох:))) Тези са много интересни. Поздрави, Пеп и да ви е хубава новата година!
ОтговорИзтриванеИнтересни и лесни :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Здрава и добра да е новата година и за теб!