13 януари 2023 г.

Бекаси саламура

 

        Бекаси саламура е рецепта, подобна на северняшкия специалитет Пиле саламура. Приготвих я по спомените на приятелка Анелия  от нейния дядо, ловец. Бекаси пък имаме вече няколко пъти  за последната година   благодарение на приятел-ловец.  Наско, свършиха :) Но пък идва техния сезон. 
       Леко пикантна чорба, с аромат на пушено месо и зеленчуци, една нотка кисела от лимоновия сок и свежа от пресния магданоз. Различава се от обикновените (южняшките ни :))чорби с това, че всички зеленчуци и месото предварително се запичат на скара . Би било добре да е на жар, но в апартаментски условия може и на грил тиган. А добавената саламурика и счуканите печени зеленчуци в края я прави пикантна. Поднася се с допълнително счукани чесън с оцет и магданоз, от където идва и свежата нотка на зелено в чорбата.
       С какво да я консумираме :)  ами тя си има лютивина, но поднесена на един ранен обяд би и прилегнала и една ракия. Чиста гроздова да кажем, с дъх на мускат.

  

Продукти за 5-6 порции:
3бр. бекаси
2 зелени чушки
2 червени чушки
2 сухи люти чушки
3 глави лук
2 скилидки чесън
3-4 дребни домата
1 резен от глава целина
1 сл. сол
40-50 мл олио
1 ч.л. девесил
1 малък картоф (за уплътняване на соса)
1 лимон

7-8 стръка магданоз
2 лъжици оцет
1 голяма скилидка чесън
Приготвяне:
* Птиците се почистват, срязват през гърдите, разтварят като пеперуда и намазват с олио.
* Зеленчуците се измиват и подсушават.
* Две от главите лук се срязват на кръгли шайби с дебелина ок 7-8 мм.
* Пекат се на скарата, или грил тигана от двете страни последователно: бекасите, чушките, лукът, доматите, резена целина и опуква за кратко едната от лютите чушки.
* Птиците се поставят да се варят в тенджера с 1.5л. вода, солта, олиото и ситно нарязаната една глава лук.
* Варят се до омекване на месото. Може да се разкъса, но може да се оставят птиците цели.
* През това време се белят чушките и заедно с лука и опуканата люта чушка се счукват грубо в голямо хаванче.
* Прибавят се ситно нарязаните обелени домати, нарязаното парче целина, скилидките чесън – пасирани, девесила, изцедения сок от лимона и настъргания на ситно ренде картоф.
 

 

* Разбърква се и изсипва в тенджерата при врящите пилета.
* Всичко се вари заедно ок 15 мин. това време е достатъчно зеленчуците да пуснат своите аромати, картофът да е сварен и бульонът да не е съвсем бистър от от неговото нишесте.
* Отмества се от котлона.
Може да се подправи цялото количество саламура с бекаси със счуканите чесън с оцет и ситно нарязан магданоз, но може и да се предложи всеки, който желае да си подправки собствената купичка :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...