8 януари 2023 г.

Панетоне бисквитки

 

       Знаете, че всяка зима при мен  още в началото на декември започва голямото Коледно  складкоправене , защото има сладки (всички маслени) , които колкото повече стоят, толкова по-хубави стават. Изключвам последните две години , защото Жул достойно ме отменя, но така или иначе преди всяка Коледа пробвам по една нова рецепта за бисквитки. Биваше да ги споделя и преди празника, но оня дето тик-така пак не ми стигна  :) Тези панетоне бисквитки видях при Ради.  Подобни са на тези маслени сладки с червени боровинки, но не толкова сладки и са по-пръхкави . 

Продукти за ок 40 бисквитки

250г съвсем меко масло
100 г захар (кафява)
2 жълтъка
320 грама бяло брашно

40 г царевично натурално нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
30мл прясно мляко
4 пълни с.л. сушени черни боровинки (може да нарежете червени, те са по-големи)
4 с.л.шоколадови капки от най-дребните
1 ч.л. портокалова есенция
фино настъргана кората на 1 портокал (само оранжевата част, а той предварително изкиснат във вряла вода)
4 с.л. нарязани филирани бадеми
5 ситно нарязани сушени кайсии

100г бял шоколад за глазурата


Приготвяне:
* Маслото се разбива със захарта до крем (правих го с телта за разбиване на яйца, когато маслото е съвсем меко, бързо се получава).
* Прибавят се жълтъците, след тях 1/3 от брашното и разбърква.
* Налива се млякото, разбърква, а след това и останалите 2/3 части от брашното, заедно със солта и бакпулвера.
* Прибавя се есенцията, настърганата портокалова кора, боровинките, шоколада, кайсиите, бадемите и всичко обърква с лъжицата. По рецепта на Ради имаше и кандирани портокалови корички, но предните дни бях разчистила от шкафа и не ми се ходеше по това време на годината в Лидъл да си купувам.
* Получава се меко, маслено тесто, което се разделя на 2 части, оформя на 2 цилиндъра с дебелина ок 4-5 см., завива в свежо фолио и прибира в хладилник.
* Прибира се в хладилник за поне 3 часа. Може и повече, моето първо руло нарязах и изпекох след 3 часа, а следващото - след 24ч.

* Фурната се загрява на 180*.
* Масленото тесто се изважда от хладилника и нарязва с остърж нож на филии с дебелина ок 8-10 мм.
* Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене на разстояние 2см. една от друга.
* Пекат се до съвсем леко зачервяване по крайчетата - ок 12-15 мин.
* Оставят се да изстинат напълно. Могат да се хапват и така, но могат да се потопят половината в разтопен бял шоколад и оставят да стегнат с него.
 

 

2 коментара:

  1. За пръв път тази година минах с три вида сладки:) Все пак се отчетох:))) Тези са много интересни. Поздрави, Пеп и да ви е хубава новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересни и лесни :)
      Благодаря ти, Кате! Здрава и добра да е новата година и за теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...