26 декември 2022 г.

Поркета от свинско месо

 

      Поркета (Porchetta) е пикантно, шарено свинско печено  месо без кост от италианската кухня. Приготвяло се е  (и някъде все още) основно от обезкостено малко прасенце, завито на руло и намазано с подправки, печено на жар за поне 8 часа. Сега се прави и от голямо парче месо от осмянката (корема) на прасето, където мазнината е съвсем тънка, има един слой от светло/почти бяло на цвят  и сухо месо и пълнеж от рибица. Всичко това овкусено с подправки и в кожа :blush: Някои хора не я обичат, но ние сме си любители на свинската кожа. Поркетата може да се приготви  и от бут, и от свински врат; може да е изместване от автентичното и име, но пък е важно, че е доста вкусно. Ето тук  имам рецепта за свинско руло от бекон (само че е пълнено с кайма, вместо с рибица) и може да ползвате рецептата, защото точно за това, завитото в кожа, подробна рецепта няма да има. 

       Има само указание за печене, защото за мен при печенето на месо с кожа трябва да се внимава.  Поркетата (готовото, завито и овкусено  руло) купих  от Вашата месарница, от чиито услуги софиянци и гостите на столицата могат да се възползват, тъй като освен физически магазини, правят доставка и до адрес. Аз  като гостуващ от време на време човек там се възползвам. Освен поркета, ще откриете още приготвени за печене меса, както и готова кухня. Актуални предложения има винаги и на ФБ страницата на месарницата

Парчето е с тегло ок 1,5 кг. 
На дъното на тавата за печене подреждам  кръстосани  бамбукови шишчета за печене :) това го правя от време на време, за да не лежи месото в дъното на тавата и да може да се изпича еднакво и отдолу. Ползвам и пръчки за суши, че са по-дебели, но скоро ги приключих. Днес очаквам авджи Стоев да и донесе пръчки от черници, които също са много добри за печене на меса. 
В тавата наливам 60-70 мл соев сос,  150 мл бяло вино и 150 мл вода - зависи от тавата, но толкова, че течностите едва едва да покриват долната част на рулото. 
Намачквам и намокрям лист хартия за  печене и покривам месото с него. 
Върху него покривам и плътно завивам с два пласта алуминиево фолио. 
От хартията месото не се изсушава при печенето, а и отпадат притесненията на някои хора храната да има допир с алуминиевото фолио. 
Поставям  в  предварително загрята на 250* фурна, малко под средното ниво и пека така, докато се чуе къкренето отвътре - месото е започнало вече да се готви :blush::blush: Намалявам на 170* и оставям така за 2,5 часа.
Изключвам  фурната, оставям за още 30 мин. вътре и тогава изваждам, режа, снимам :blush: и  хапваме. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...