Слагам го в категорията "Бързи ястия", защото е с готови ньоки и рециклиране на останалото печено пиле. Не е задължително да Ви остане печено пиле и тогава да го приготвите :) може да си нарежете месото съвсем ситно и задушите; може да го сварите, или изпечете в хартия във фурната, или на грил тиган. Но съчетанието на пиле с песто от босилек винаги ми е харесвало, а тук е и с добавена и сметана, за да са сочни ньоките, за които със сигурност ще има още рецепти , тъй като с готови ньоки често може да бъде "спасена" всяка вечеря. Точно този пакет са спаначени.
Продукти за 3-4 порции:
1 пакет ньоки (500г)
~400г пилешко месо (сварено, печено, задушено)
~300 моцарела
50 г пармезан, или подобно твърдо сирене (пармезан и пекорино са тук)
2 скилидки чесън
1 пълна с.л. песто от босилек
250 мл течна готварска сметана
2 с.л. олио и 2 с.л. масло
сол (на вкус, зависи от солеността на пестото и дали е посолено пилешкото месо)
Само ще вметна, че ястието "носи"и гъби, но единият от любимците ми не ги обича много и не съм сложила .
Приготвяне:
* Месото, скилидките чесън, моцарелата и сирената се нарязват.
* Ньоките са сваряват в подсолена вода - изсипват се в тенджерата, когато водата е завряла и се варят, докато изплуват отгоре.
* Отцеждат се от почти цялото количество вода - запазва се около 100-150 мл .
* Отцеждат се от почти цялото количество вода - запазва се около 100-150 мл .
* През това време в тиган на котлона се загряват олиото и маслото.
* Поставя се нарязаното месо и запържва за 2-3 мин - колкото да се запечатат късчетата месо.
* Прибавят се ситно нарязаните скилидки чесън, пестото и разбърква за минута.
* Съдът се отмества от котлона.
* Прибавят се сварените ньоки (с онази останала тяхна вода), пармезанът и почти цялото количество моцарела - отделила съм малко за поръсване отгоре.
* Налива се и сметаната, всичко се разбърква добре и разпределя в съдовете за печене :) при мен се вижда един за един човек :) и другият по-голям. Тук е моментът да се посоли, ако трябва.
* Отгоре се поръсва останалата настъргана моцарела.
* Поставя се да се пече - ако съдовете са керамични и стъклени, като моите - в студена фурна; ако е метална тава - може и в загрята фурна.
* Пече се 8-10 (200*) от момента, в който ястието започне да къкри във фурната, до получаването на зачервената коричка отгоре :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар