2 декември 2022 г.

Ньоки с пилешко месо и сметана

  

        Слагам го в категорията "Бързи ястия", защото е с готови ньоки и рециклиране eat  на останалото печено пиле. Не е задължително да Ви остане печено пиле и тогава да го приготвите :) може да си нарежете месото съвсем ситно и задушите; може да го сварите, или изпечете в хартия във фурната, или на грил тиган. Но съчетанието на пиле с песто от босилек винаги ми е харесвало, а тук  е и  с добавена и сметана, за да са сочни ньоките, за които със сигурност ще има още рецепти , тъй като с готови ньоки често може да бъде "спасена" всяка вечеря. Точно този пакет са спаначени. 
Продукти за 3-4 порции: 
1 пакет ньоки (500г)
~400г пилешко месо (сварено, печено, задушено)
~300 моцарела 
50 г пармезан, или подобно твърдо сирене (пармезан и пекорино са тук)
2 скилидки чесън
1 пълна с.л. песто от босилек 
250 мл течна готварска сметана 
2 с.л. олио и 2 с.л. масло 
сол (на вкус, зависи от солеността на пестото и дали е посолено пилешкото месо)

Само ще вметна, че ястието "носи"и гъби, но единият от любимците ми не ги обича много и не съм сложила . 

Приготвяне: 
* Месото, скилидките чесън, моцарелата и сирената се нарязват. 
* Ньоките са сваряват в подсолена вода - изсипват се в тенджерата, когато водата е завряла и се варят, докато изплуват отгоре. 
* Отцеждат се от почти цялото количество вода - запазва се около 100-150 мл . 
* През това време в тиган на котлона се загряват олиото и маслото. 
* Поставя се нарязаното месо и запържва за 2-3 мин - колкото да се  запечатат късчетата  месо. 
* Прибавят се ситно нарязаните скилидки чесън, пестото и разбърква за  минута. 
* Съдът се отмества от котлона. 
* Прибавят се сварените ньоки (с онази останала   тяхна вода), пармезанът и почти цялото количество моцарела - отделила съм малко за поръсване отгоре. 
* Налива се и сметаната, всичко се разбърква добре и разпределя в съдовете за печене :) при мен се вижда един за един човек :) и другият по-голям. Тук е моментът да се посоли, ако трябва. 
* Отгоре се поръсва останалата настъргана моцарела. 
* Поставя се да се пече - ако съдовете са керамични и стъклени, като моите - в студена фурна; ако е метална тава - може и в загрята фурна. 
* Пече се 8-10 (200*) от момента, в който  ястието започне да къкри във фурната, до получаването на зачервената коричка отгоре :)  



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...