Или еклерчета със солена плънка, но с ръка на сърце си признавам, че тия дни разбрах 'що едните са еклери, а другите - профитероли.
Хайде, за тестото шу бях чела; с бине-суфле мама ни запозна в ранна детска възраст; толумбички пък аз правя от късна детска възраст; гужер не само знаех какво е, но и много пъти съм правила с един от видовете - соленките с парено тесто на Ели, а кръгчетата Пари Брест съм виждала големия Жак Пепен как ги прави по ТВ. Е, моите еклери си ги правех кръгли и рекламации нямам. Но вече знам разликата и другия път пак ще си ги правя както си знам
Пареното тесто е в основата на всички, само дето някъде е с вода, другаде с прясно мляко; или олио/масло. Струва ми се (ама може и само да ми се струва), че ако тестото съм направила само с вода готовите еклери са с "по-груба" повърхност. А тия с прясно мляко са по-нежни. Още при изваждането от фурната им се усеща. После попиват от пълнежа и не си личи. Ама пък може и само да ми се струва. Затова съм избрала вариант и ги правя с равни части масло/олио и прясно мляко/вода.
300 мл. вода (или 50/50 - вода/прясномляко)
130-140 мл. олио (пак или- 50/50- олио/масло)
щипка сол
5-6 яйца.
2 чаши / по ~ 240 мл / брашно
Приготвяне:
* Водата/млякото и олиото/маслото с щипката сол се кипват в дълбока и висока тенджерка;
* Отмества се от котлона.
* Брашното се прибавя на 2-3 пъти и бърка с дървена лъжица или шпатула , докато започне да се отлепва от стените на съда и се събере на топка.
* Оставя се да изстине и едно след друго се прибавят яйцата, като след вяко се разбърква добре, докато го поеме..... и се получи лепкава каша.
* Фурната се загрява на 220*
* Тавите за печене се застилат с хартия, или намасляват.
* Шприц или пош се пълни с лепкавата каша :) и щприцоват розички/топчета с големина на топче за пинг-понг долу горе. Е, не са кръгли, но размера им е нещо подобно. А острите връхчета, които се получават се притискат лекичко с намокрен пръст надолу, за да не изгорят при печенето.
* По желание могат да се поръсят със семена.
* Пекат се в загрятата вече фурна, неизвестно колко време, но през стъклото на вратата на печката се вижда, как те се надуват двойно и ............ до зачервяване :)
Плънката (освен сладка, сега си показваме част от солената)
На горната снимка е цедено мляко, сирене, майонеза (2:2:1 части) , зелената част на пресен лук и зелени маслини.
На долната снимка е тарама хайвер с черни маслини.
Тук плънката е топеница с пармезан и подправки.
Друга плънка за тях е руската салата (която невероятно как не съм публикувала до сега и си вземам предвид, както и да добавя снимка на профитероли с нея).
Профитеролите се пълнят с шприц, ако плънката е гладка и цепват с нож и пълнят с лъжичка, ако плънката е по- груба. Ама това са подробности. Както и да се напълнят - все не остават.
Но е добре да се пълнят преди да се хапват, тъй като от плънката за няколко часа омекват.
Този, именно солен вариант ще се хареса не само на мен, а и на всички вкъщи. Прекрасна идея, рецепта и реализация, Пепи! Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеНа едно мнение сме в предпочитанието си :)
ИзтриванеПрегръдки, Еви!
Добре си мислех, като питаше дали могат да се замразяват, да ти кажа да ги дадеш при мен на свежо съхранение:)! Много са вкусни, Пепи! Ей така мога цял ден да не мръдна от масата, само да са пред мен:). И аз не знаех каква е разликата, не че сега знам със сигурност, ама горе долу съм се образовала:) Това с рекламациите ме разби:)))) Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеХахха Кате, те не стигнаха до замразяване. Просто напълних половината със солена плънка, а другата половина - с крем.
ИзтриванеАко не мръднеш обаче от масата, не знам кой ще ти приготви вечеря :)
Усмихнат ден и на теб!
И аз обожавам соления вариант на малките еклерчета/профитероли. :) Пепи, изглеждат тооолкова апетитно, че моментално мисля да бягам оттук, докато не са ми изтекли очите... :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Пак да дойдеш, Гери :)
ИзтриванеЧудесни и много апетитни!
ОтговорИзтриванеОбожавам еклери! Много са вкусни и ще се правят, няма как:)
ОтговорИзтриванекато не можем да издържаме на изкушението - ще му се отдаваме ,нали :)
ИзтриванеСтрахотни и красиви са профитеролките ти,Пепи!
ОтговорИзтриванеДръпвам си чинийката,ей онази,последната,много ми се усмихнаха :) ,пък и са си голямо удоволствие за небцето-хапваш едночко и кремчето така вкусно ти изпълва устата.
Давай сега да видим сладките :),а аз междувременно отивам да сложа един линк и към твоите в черновата :) .
Прегръдка най-сърдечна,другарче мое!
Дала съм, Роси :) горе има линкове към сладките еклери.
ИзтриванеЩе чакам да видя твоите сега, с какво ги пълниш ти.
И за теб прегръдка :)
аз чакам новата партида сладки,Пепи.
ИзтриванеЧакай да отида да видя с какво съм ги пълнила аджеба....нищо не съм записала,дано разгадая по снимките :)
Искам! Само веднъж съм правила еклери със солена плънка, но твоите ми напомнят, че трябва да поправя тази грешка!
ОтговорИзтриванеТочно така, Зори :) правилно ти припомнят!
ИзтриванеЧудесно изглеждат Пепи,
ОтговорИзтриванеа и с тези подканящи снимки...биха ни се харесали във всички вкусови варианти:)
Благодаря за чудесната идея, поздрави и усмихнат ден, Диана
Благодаря и аз, Диани :)
Изтриванес тестото се справих,сега да видим печенето...
ОтговорИзтриванерецептата е чудесна,но май не ми се получи съвсем печенето.не станаха много по-големи и много кухи.Някъде греша,но къде...?Моля за помощ?Съвет
ОтговорИзтриванеЕдната възможност е тестото да не е било изстинало добре, преди да сложите яйцата. Ако е така, те се сготвят от горещото и няма как да надуят тестото.
ИзтриванеДругата е градусите, да ги увеличите малко
благодаря!Само да кажа,че тази вечер направихме рецептата свинско печено стана мнооооого вкусно!
ОтговорИзтриванеО, месце :) Радвам се, че Ви е харесало :)
Изтриване