30 октомври 2010 г.

Тарама хайвер


Продукти:
3 с. л. узрял хайвер***
250мл. олио
сока на половин лимон
1 средна глава лук - настърган
средите на 3 филии заводски хляб - накиснати във вода, след това хубаво изстискани
щипка черен пипер.
скилидка чесън - по желание



Приготвяне:
* Всички продукти се поставят в дълбока купа.
* Пасират се и когато започне да сместа да стяга се прибавят 1-2 с. лъжици вряла вода или вряло прясно мляко на капки. Това сгъстява хайвера.
* Прибира се за час в хладилника да се охлади, след което може да се хапва smile1 на сухарче, с лимон, маслини, smile1smile1smile1 или водка.




*На вкус е по-скоро е като пастет - не мирише много на риба, лука е достатъчно ароматен.






***Хайвера - в някои рибни магазини така се продава  - "узрял хайвер за разбиване". Количеството на малката кутия е точно толкова - 2-3 лъжици .
Но ако ви попадне рибка с хайвер smile1 - почиствате хайвера от ципата, поставяте в стъклен буркан. Покривате с пласт ситна сол - около 2 мм. над него .... забравяте за 1-2  месеца в хладилник, докато стане розово-оранжев на цвят. Ето такъв



А всъщност за цвета на разбития хайвер основна роля има хайвера на рибата.  На първата снимка е от толстолоб и дори с бял хляб  цвета му е по-"розов" от другите, които съм правила с черен хляб. Такъв става и с хайвера на шаран. 




9 коментара:

  1. Пепче, любим хайвер :)
    Сестра ми му е майсторката!
    Врялата вода се слага и за да стане по-бял!
    Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Я, Дани, това не го знаех :)
    Наистина побелява, но си мислех, че е част от процеса (срам, срааам)
    Благодаря ти!
    Хубава неделя на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Хубав е станал хайвера, Пепи!
    Колкото за хитринките при приготвяне, насам по морето хватки колкото искаш :)) При нас в семейството баща ми и майка ми са майсторите и аз азбивам, но в сравнение с тях съм на равнище калфа :))
    Хубава и ведра неделя от мен!
    А и да не забравя, при мен имаш тиквена награда

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно предложение! Ще се възползвам при първа възможност! И за да е по-калорично си го хапвам с пържени картофки ;)
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, благодаря за наградата, отчетох се :)
    Дидка, като на морско чедо, да повярвам и на теб за пържените картофки, а :))
    Много усмивки през тази седмица, момичета!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз правя хайвер и по твоята рецепта, Пепи!
    Наистина е чудесен.
    Благодаря,поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Дианка :) Знам, че го харесваш и много се радвам!
    Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко ме изкефи тази публикация. Припомни ми как свекърва ми винаги имаше бурканче осолен хайвер, зреещ на най-горния рафт на хладилника. А тази хитринка с топлата водичка /може и с разтворено в нея лимонтузу/, от която хайверът бухва и побелява, я знаят толкова малко готвачи и рибари - лично аз съм я споделяла много пъти. А колко вино изпива този хайвер...Ана

      Изтриване
    2. Охо, ти сега ли я виждаш :) То и при мен с хайвера е долу горе така - все има някой, чакащ за разбиване :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...