30 октомври 2010 г.
Тарама хайвер
Продукти:
3 с. л. узрял хайвер***
250мл. олио
сок от половин лимон
1 средна глава лук - настърган (червения лук придава приятния розов цвят на разбития хайвер, както се вижда на долната снимка ⬇️)
средите на 3 филии бял хляб - накиснати във вода, след това хубаво изстискани
Най-вкусно обаче става, когато хлябът е накиснат в прясно мляко.
скилидка чесън - по желание
Приготвяне:
* Всички продукти се поставят в дълбока купа.
* Пасират се и когато започне да сместа да стяга се прибавят 1-2 с. лъжици вряла вода или вряло прясно мляко на капки. Това сгъстява хайвера. Рядко прибавям врялата вода, защото обикновено се получава и без нея.
* Прибира се за час в хладилника да се охлади, след което може да се хапва на сухарче, с лимон, маслини, или водка.
На долната снимка е без лук. ⬇️⬇️⬇️
*На вкус е по-скоро като пастет - не мирише много на риба, лукът е достатъчно ароматен. Ако го харесвате по-рядък, спестете едната филия хляб :) не слагайте цялото количество.
***Хайверът - в някои рибни магазини така се продава - "узрял хайвер за разбиване". Количеството на малката кутия е точно толкова - 2-3 лъжици .
Но ако ви попадне рибка с хайвер - почиствате го от ципата, поставяте в стъклен буркан. Покривате с пласт ситна сол - около 2 мм. над него .... забравяте за 1-2 месеца в хладилник, докато стане розово-оранжев на цвят. Ето такъв
А всъщност за цвета на разбития хайвер основна роля има рибата. На първата снимка е от толстолоб и дори с бял хляб цвета му е по-"розов" от другите, които съм правила с черен хляб. Такъв става и с хайвера на шаран.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пепче, любим хайвер :)
ОтговорИзтриванеСестра ми му е майсторката!
Врялата вода се слага и за да стане по-бял!
Да ви е вкусно!
Я, Дани, това не го знаех :)
ОтговорИзтриванеНаистина побелява, но си мислех, че е част от процеса (срам, срааам)
Благодаря ти!
Хубава неделя на теб!
Хубав е станал хайвера, Пепи!
ОтговорИзтриванеКолкото за хитринките при приготвяне, насам по морето хватки колкото искаш :)) При нас в семейството баща ми и майка ми са майсторите и аз азбивам, но в сравнение с тях съм на равнище калфа :))
Хубава и ведра неделя от мен!
А и да не забравя, при мен имаш тиквена награда
Страхотно предложение! Ще се възползвам при първа възможност! И за да е по-калорично си го хапвам с пържени картофки ;)
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Лети, благодаря за наградата, отчетох се :)
ОтговорИзтриванеДидка, като на морско чедо, да повярвам и на теб за пържените картофки, а :))
Много усмивки през тази седмица, момичета!
Аз правя хайвер и по твоята рецепта, Пепи!
ОтговорИзтриванеНаистина е чудесен.
Благодаря,поздрав и усмивки, Диана
Благодаря, Дианка :) Знам, че го харесваш и много се радвам!
ОтговорИзтриванеХубава вечер на теб!
Колко ме изкефи тази публикация. Припомни ми как свекърва ми винаги имаше бурканче осолен хайвер, зреещ на най-горния рафт на хладилника. А тази хитринка с топлата водичка /може и с разтворено в нея лимонтузу/, от която хайверът бухва и побелява, я знаят толкова малко готвачи и рибари - лично аз съм я споделяла много пъти. А колко вино изпива този хайвер...Ана
ИзтриванеОхо, ти сега ли я виждаш :) То и при мен с хайвера е долу горе така - все има някой, чакащ за разбиване :)
Изтриванемного обичам, а хич не се получи моя..много солен и лют :( как да поправя това?
ИзтриванеМного солен стана моя хайвер :( как да поправя това?
ОтговорИзтриванеслагай още хляб и олио. От хайвера е. Преди да се разбие хайвера се почиства от излишната сол, или изплаква със студена вода. Но това за друг път.
ИзтриванеЛютивината обаче ти е от лука, ще намалее, като престои в хладилника. Явно е много лют. Друг път преди да го ползваш - изкисвай в студена вода, не само за хайвера, по принцип на лука така му излиза лютивината.
А като се пресече хайвера какво правим? Правила съм няколко пъти по твоята рецепта и винаги е бил идеален, но точно сега се посгъсти и пресече
ОтговорИзтриванеСигурно е късно, но в такъв случай се започва отноео разбиването, нс ръка, като се прибавя по малко от сместа, още олио и по лъжичка вряла вода или мляко
ИзтриванеНа няколко пъти пресичам хайвер и вече се отчаях.Наливам олиото капка по капка.Тук чета, че всичко се слага наведнъж.Така ли е?Включително и олиото?Разчитам на съвет от майстор.
ИзтриванеТака е. Всичко наведнъж, като при майонезата. Пробвайте с малка доза, трябва да се получи, поне веднъж месечно го правя. Понякога ми остава малко рядък, но слагам лъжица галета и тя го сгъстява.
ИзтриванеПепчо, а къде в Стара Загора продават хайвер?
ОтговорИзтриванеПонякога продават в рибния магазин на пазара /до чешмичката/, а послединя път като си купувах риба от рибния над БКП-то (по Цар Симеон) човекът, който чистеше щеше да ми изхвърли хайвера и му казах, че си го искам :) То извади още и ми напълни една голяма кутия. Преди това пак една кутия ми напълниха от рибарника до с. Дунавци (там имат много хубава пъстърва) Изобщо там, където чистят, редовно вадят, питай.
ИзтриванеИ аз трудно намерих хайвер в София. Продава се в рибния магазин на пазара "Красно село".
ОтговорИзтриванеДоста често сме поръчвали разбит хайвер в ресторант, но по тази рецепта вкусът е ненадминат!!
Пепи, благодаря!!
Мариана
Мооооля :)
ИзтриванеА неразбит хайвер май трудно се намира. Затова :) там, където чистят риба - питаме.
Здравейте, правя тарама по вашата рецепта многократно, но за първи път ми става доста солена. Възможно ли е да е от хайвера? И какво правим в такъв случай?
ОтговорИзтриванеДа, от хайвера е. Слагате още хляб в мляко и олио и пасирате пак. Но ще изгуби наситено рибния аромат.
ИзтриванеАко пак ползвате солен хайвер, сложете го за малко в студена вода и после отцедете добре
Знаех си къде мога да намеря такава рецепта, само тук! :)
ОтговорИзтриванеЛятото като си бяхме в България купих един шаран, който се оказа пълен с хайвер. Шаранът изядохме, хайвера осолих и си го донесох! Благодаря за рецептата, Пепи!
Еха, чудесно! Сега ще има да си разбиеш няколко пъти и мажгете филийки :)
Изтриване