Воденичките са мускул, доста жилав и в повечето случаи е най-добре да са сварени предварително. Ако пък не са, най-добре да се задушат. Поне ние така ги предпочитаме - Задушени с лук и лимон, или задушени с доматен сос, или пък тези Гювечета от воденички на Жоро. Ако ги варя предварително - бульона им изхвърлям, не ми харесва да го ползвам.
Лимона или доматите им придават леко киселичък, приятен привкус, който съчетан с лука върна този субпродукт в кухнята ни (имаше период от десетина години, в който не бях готвила - претенции разни ) Много вкусни са и пържени, с карамелизиран лук, но за тях - друг път.
Ориентировъчно продуктите са:
1 кг воденички
250-300 мл пилешки бульон (или 2 кубчета готов)
200 мл готварска сметана
80-100 гр. пушено сирене
1 малка глава лук, 2-3 ск. чесън
1/2 лимон
1 с.л. каперси
1 с.л. царевично нишесте или брашно
1-2 с.л. олио/зехтин
Приготвяне:
* Воденичките се почистват от ципите и сваряват в подсолена (съвсем малко) вода до пълното им омекване. Измиват се.
* Лука и чесъна се нарязват съвсем ситно, задушават се в мазнината и окще 2-3 с.л. вода за 4- 5 мин., прибавя се ситно нарязания лимон.
* Разбърва се 1-2 мин., прибавя се сметаната, пушеното сирене и каперсите.
* Оставя се да заври и къкри на тих огън около 10 мин (да се хомогенизират сиренето и сметаната) и прибавят воденичките (може и нарязани) и бульона.
* Отново се оставя да къкри тихо 10-на мин. и сгъстява с брашното или нишестето, размито в малко студена вода.
* Преди сервиране се поръсва с черен пипер (по желание)
Много, много вкусни.
***Вместо воденички, вкусно е и с пилешко или друго крехко месо.
***Соса не е много на това количество воденички - по желание може да се увеличи бульона.
***Понякога сиренето не ми се разтапя много добре - остават малки зрънца и пасирам в тенджерата,преди да прибавя воденичките или друго месо, което готвя, или прецедя соса.
Ще заменя воденичките /заради дечо, аз нямам проблеми с тях/ и си вписвам старателно рецептата, Пепи!
ОтговорИзтриванеНо пък какво ми причинява "стъпването" тук, да не говорим, че льокам един чай хибискус цял ден, да му мисли готвача в ресторанта след малко :)))
Да, Иве, става с всякакво пилешко месо, отивам да се редактирам :)
ОтговорИзтриванеПриятен апетит :)
Пепчо, тази комбинация за сос е много използвана у нас, но каперсите са новост :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за което!
/Много литературно се изразих/
Но воденички едно време много се готвеха у нас, а аз сега съм ги забравила!
Поздрави и хубава вечер!
А госпожата, която "льока" този чай...
Прегръдки и за неяЧ
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесна идея и рецепта -
харесвам този вид сос, а с воденичките изглежда много апетитно.
Поздрав и хубав ден, Диана
Günaydın, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Благодаря :)
ОтговорИзтриванеПП: Дани, времето ти влия зле, изразяваш се наистина странно ;)
Чудесна рецепта, благодаря! Пожъна голям успех :) Само воденичките бяха патешки, вместо пилешки - станаха разкошни!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте харесали, Светлана! Благодаря за доверието :)
ОтговорИзтриванеПепче :) чудни са тези воденички! :) Много ми се усладиха! Досега бях приготвяла май само задушени в масло и с ориз, ето, че си разнообразих менюто! ;) Благодарности сърдечни!
ОтговорИзтриванеАма как те подсетихме с Боби за тях, а :)
ИзтриванеНаистина са различни и вкусни пък :) и се радвам, че са ви харесали. Пробвай и другите воденички :)
Здравейте! Каперсите са от бурка/консервирани, предполагам? Аз имам едни много кисели и солени-да не объркам вкуса с тях? От воденички правя само супа и това изглежда много добро разнообразие!
ОтговорИзтриванеДа, те са леко кисели. За всеки случай ги измийте хубаво с вода, да не са много солени.
ИзтриванеВ блога имам и с лук само, много са хубави