6 декември 2009 г.

Задушени воденички с лук и лимон




Продукти за 4 порции:
Воденички и/или  сърца - около килограм
5-6 глави лук /колкото по-големи толкова по-добре/
1 пакетче масло /125гр/
няколко стръка прясна мащерка /или 2-3 щипки суха; или риган /
200 мл бяло вино
200 мл вода или бульон.
1 ч.л. мед /която е по желание, но на нас така ни харесва/
както и лют червен пипер, също по желание
1/2 лимон
сол на вкус

филии хляб за канапета


Приготвяне:
Лукът се почиства и нарязва на едри полумесци.
Поставя се в тенджера, заедно с 3/4 от пакетчето масло /около 100гр/
Воденичките и сърцата /или каквото има/ се почистват, нарязват на едро и поставят върху лука.
Прибавят се виното, водата, солта и всичко останало без лимона и мащерката.
Тенджерата се затваря с капак, включва да ври и щом закъкри, намалява степента на котлона на най-слаба.
Оставят се така да поврат поне час /ако са домашни, може и повече/ до омекването им.
Прибавят се ситно нарязания лимон и стръкове мащерка/риган.
Оставя се на открито да къкри около 10 мин.
Ако соса е много, увеличава се степента на котлона, за да може да изври част от водата  или сгъстява с лъжица царевично нишесте.

Останалото масло се намазва тънко от двете страни на няколко филии за канапета - зависи от броя им, маслото може да се увеличи.
Поставят се в загрят тиган и запържват за по минута от двете страни.

Нареждат се в чинии и върху тях поставя порция от готовите воденички.

***Така приготвените канапета поемат от соса на ястието и са хрупкави и ароматни. Аз поръсих на филиите преди пържене и по малко самардала. 


2 коментара:

  1. Пепчо, обожавам воденички, а тези ги взимам всичките!:) Първата снимка ме кара да отмъкна чинийката, да знаеш, снимката е виновна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, че първата, Кате, че втората е отлежала :)) поне на три години е.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...