26 октомври 2010 г.

Патешко филе с карамелизиран лук


Патицата е една от малкото птици, на които месото не е бяло, а червено.
Преди години мамини отглеждаха и патици, спомням си от тогава, че баба ги готвеше я с кисело зеле, я на яхния или задушено като телешко месо. Заради лука и зеленчуците обаче, най-много ми харесваше патица със зеле. Сега пък ми харесва лука - особено, когато е карамелизиран, или пържен.
На сухото патешко месо обаче пържения лук едва ли щеше да подхожда, а карамелизирания - освен и по-сочен е и сладникав, който вкус чудесно подхожда на това месо.
Всъщност аз бих го направила със сладко кисел сос, но smile1 имаше вероятност сама да си го ям.
Да се върна пак на патешкото месо - червено е, но сухо. Продължителната му топлинна обработка не е желателна - става много сухо (личен опит blush2) както на печено, така и готвено. В книгите пише, че трябва да е алангле.......... Е, това не е моя вкус. Но пък не беше и препечено, а със свеж цвят в цялата му вътрешност.
Ето и рецептата, че работното време е свърши, докато се обяснявам blush2


Продукти за 3-4 порции:
2 броя патешко филе ( по ок. 350-400 гр. - без кожа е, не е магре)

1 с.л. зехтин, 1 с.л. масло
50-60 мл бяло вино

3-4 средни глави лук
3 с.л. зехтин
1-2 щипки суха мащерка (ако има - прясна)
1- щипки сол (на вкус)
1 с.л. захар или мед
3 с.л. оцет (или вместо оцета и захарта-същото количество балсамова подправка/оцет)
20-30 мл бяло вино

картофено пюре (или смес моркови/картофи или други зеленчуци) за гарнитура

Приготвяне:

* Мазнината се загрява в тиган с капак и добре подсушените филета се поставят вътре.
* Запържва се от двете страни за по 1-2 минути, прибавя се по малко от виното (толкова, че да не загаря месото, а не да плува във виното) и затваря тигана с капак. Намалява се степента на котлона ( на 2/3 от мощността му) През 1-2 минути филетата се обръщат и сипва по още 1-2 лъжици от виното, към края на задуаването месото се посолява по малко. Месото също си пуска сок, затова ако виното е много - не се слага цялото количество.
* Общо месото се задушава за около 15 мин, в края на които не трябва да има останал сок в тигана - ако трябва, последните 2-3 минути не се поставя капака.
* В друг съд се поставя голямо парче фолио, изваждат се филетата в него и плътно затваря листа фолио, а съда може да се затвори с капак; оставя се месото да си почине за 10 мин. (за да могат соковете вътре да се разпределят равномерно), през които се приготвя карамелизирания лук

* Лука се нарязва на филийки, след което претрива през пръсти, за да се разделят отделните пластове и поставя в загретия в същия тиган зехтин (или олио)
* Запържва се до зачервяване, прибавя се бялото вино и солта.
* Задушава се без капак, разбърквайки го 2-3 пъти през това време, докато отново остане на мазнина.
* Прибавя се балсамовия оцет (или оцета със захарта/меда) и мащерката, запържва още 5-6 мин., докато лука се карамелизира.

* В чиния се поставя на едната половина от предварително приготвеното не много гъсто картофено пюре ( когато правя пюре винаги прибавям щипка-две захар в него)
* На другата половина се разпределят 1-2 лъжици от карамелизирания лук.
* Филетата се нарязват на тънки филии с остър нож и нареждат върху пюрето и лука.
* Поръсва се с едро смлян пипер ( по желание; микса от пипери много ни допада напоследък)


***Пюрето е по избор. Достатъчно богато е филето само с карамелизирания лук, аз го приготвих, защото госпожицата не обича лук.
***Филето е още по-сочно, ако при сервиране лука се разпредели върху нарязаните парчета.

19 коментара:

  1. Прекрасно е, Пепи! И този лучец отстрани...
    Чакам да стане това "по-късно" :)) за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда,Пепи!
    Като от първокласен ресторант!
    И не забравяй рецептата... :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, този карамелизиран лук как върви на патешкооо, и аз очаквам рецептата с нетърпение!

    ОтговорИзтриване
  4. Готово е момичета, написана е :) Благодаря ви, хубав ден и на вас (е нищо, че е дъждовен)

    ОтговорИзтриване
  5. Олеее, Пепчо, изглежда божествено!!!Този карамелизирам лук е страхотно допълнение!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, майсторка си голяма на месото, признавам си, че от рецептата и снимките огладнях! :)
    Две патици имам за готвене, ще се възползвам от твоята великолепна рецепта, благодаря ти! :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепчо, друг път да знаеш, че аз ще ти похапна сладко-киселия сос :)
    Патенце похапваме рядко, но този лук е страхотен
    и ще се възползвам!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, то да се чуди човек кое - сладко кисел осс, или карамелизиран лук :)
    Имам още филета, предполагам и със сос ще направя :)
    Еви, Драго има една чудесна рецепта за патица, ако ми попадне такава, непременно ще я пробвам :) Ще чакам твоето предложение с интерес :)
    Миленка, аз така възкликвам като гледам твоите торти :)

    Хубава вечер, мили дами!

    ОтговорИзтриване
  9. Дочаках я тази рецепта, Пепи!
    Изглежда много, много вкусно, красиво поднесено и с чудесни снимки.
    Рецептата и технологията са майсторски!
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Дианка, хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Ех,Пепи, около мен скоро патешко не се е завъртало.Как ме караш да преглъщам само с тази изкусителна порция!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, поздравления, много добър избор и стилно представяне.
    А от къде купуваш патешкото месо?

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Ани!
    До Ямбол има ферма за патици, а в града имат фирмен магазин за всякакви патешки продукти. Поръчах на приятелка от там да донесе. Виждала съм същите опаковки в някоя от големите вериги магазини, но не помня коя точно.
    Фирмата с патешкото е "Агрикол" (ако греша, ще се поправя, като се прибера и видя на опаковката точно)

    ОтговорИзтриване
  14. ПП: Ани, патешки продукти - филе, магре и доста още други има в новия магазин RODA - (сменен формат на Меркатор)тук в Ст. Загора - в София би трябвало да има такъв магазин вече на бул. "Владимир Вазов" . Но съм сигурна, е и в други хипермаркети ще има.

    ОтговорИзтриване
  15. Рецептата е страхотна! Откога чакам да попадна на добра рецепта с патешко месо. У нас често се готви патица, но все със зеле, а месото е толкова вкусно, все се канех да изпробвам нещо различно, със сигурност ще това патешко филенце с карамелизиран лук! :)
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Спазих рецептата доста точно. Получи се превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря за сполучливата рецепта. Вече втори път готвя по нея. Многооооо вкусно!!!
    Става и с червено винце( нямах в момента бяло).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Много се радвам, че упорито Ви харесва :)
      Ще знам за червеното вино, че бяло и в къщи не всеки път има.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...