Пърленки обичаме всякакви. Но тези са малко по-различни; по-минималистични, откъм гарнирането , макар тестото пак да е същото. Изобщо това тесто ми е най-приятното за работа, най-сполучливо и затова всички пици, пърленки и кифлички си правя с него. А най-хубавото е, че издържа няколко дни в хладилника, а за пърленки това е много подходящо - за има -няма 20 мин. са готови, изпечени дори. Само да се сетите да извадите тестото от хладилника малко по-рано.
Продукти:
250 мл. вода
~ 60 мл. олио
1 равна ч.л. захар
1 пълна ч.л. сол ***
брашно около 550-600 гр
1/3 до 1/2 пак. жива мая (21г. или 1 пак. суха - 7гр.)
за гарниране
шепа сушени домати
3-4 с.л. песто от магданоз , или босилек (ако нямате готови - пасирайте връзка зелени подправки със зехтин, щипка-две и 2-3 скилидки чесън). Аз съм си замразила дузина бурканчета :) с песто, което сега вадя и разреждам с още зехтин и сирене.
по малко твърди сирена (овче) и кашкавал
за гарниране
шепа сушени домати
3-4 с.л. песто от магданоз , или босилек (ако нямате готови - пасирайте връзка зелени подправки със зехтин, щипка-две и 2-3 скилидки чесън). Аз съм си замразила дузина бурканчета :) с песто, което сега вадя и разреждам с още зехтин и сирене.
по малко твърди сирена (овче) и кашкавал
Приготвяне:
* Маята се размива с 2-3 лъж. топла (37-40*) вода, захарта, и прибавя лъжица брашно, да стане на каша. Завива се със свежо фолио и дебела кърпа и оставя да се активира маята за около 10-15 мин. на топло.
* Прибавя се затоплена останалата вода, солта, олиото и приблизително 2/3 от брашното.
* Първо се разбърква , докато стане на каша, след това се прибавя останалото брашно и обърква с лъжица толкова, че да се получи топка тесто, което не лепне. И тъй като брашното е с различна плътност, може да се наложи прибавяне на още малко брашно. Може и с ръка, разбира се, да се омеси.
* Намазва се с олио и поставя в найлонов плик (или поставя топката тесто в намасления предварително плик) ; завива се с кърпа и оставя за 30 мин. да почине (през което време втасва).
Цялото това упражнение сега го правя в хлебопекарната - слагам всички продукти наведнъж и включвам на програма тесто. След 90 мин. тестото е готово, втасало.
Цялото това упражнение сега го правя в хлебопекарната - слагам всички продукти наведнъж и включвам на програма тесто. След 90 мин. тестото е готово, втасало.
* Тестото се разделя на 3-4-5 топки, които се изтъняват (с намаслени ръце) на питки (или се раздърпват като мекици) но така, че да бъдат тънички, само по края да останат маааалко по-дебели - като борд.
* Сушените домати се заливат с вряла вода и оставят за 3-4 мин. Ако имате такива - полусушени, в бурканче със зехтин е най-добре, но моите такива свършват много бързо - единствено жълтите домати останаха, които пък не си личат много на снимката :)
* Готовите питки се намазват с пестото, поставят се доматите, сирената и пекат - не ги чакам да втасват, те са тънички, слагам ги в студената фурна и включвам фурната на 200* - за около 20мин. са готови, изпечени и пухкави.
И тъй като едни от децата ги предпочитат тънички и с хрупкава коричка - за тях ги слагам в загрятата на 200 * - изпичат се за около 10 мин.
* Сушените домати се заливат с вряла вода и оставят за 3-4 мин. Ако имате такива - полусушени, в бурканче със зехтин е най-добре, но моите такива свършват много бързо - единствено жълтите домати останаха, които пък не си личат много на снимката :)
* Готовите питки се намазват с пестото, поставят се доматите, сирената и пекат - не ги чакам да втасват, те са тънички, слагам ги в студената фурна и включвам фурната на 200* - за около 20мин. са готови, изпечени и пухкави.
И тъй като едни от децата ги предпочитат тънички и с хрупкава коричка - за тях ги слагам в загрятата на 200 * - изпичат се за около 10 мин.