Още една бърза рецепта с аспержи, докато все още има в търговската мрежа. За съжаление на пазара, поне при нас - няма. Благородникът на зеленчуците. Богати на витамини и минерали, най-много на калций и желязо. Поради което не трябва да се готви дълго време. Сезонът им е от април до края на юни, затова има още малко време да се насладим на тях. Сега се смятат за екзотичен зеленчук у нас, заедно с артишока, но до 9.ІХ.1944 год. България е била голям производител на двата вида. След която дата са обявени за буржоазна храна и забранени за отглеждани. Силно се надявам догодина моите аспержи да плододават :) Г-ца Стоева изненадващо и от първа хапка хареса този зеленчук, било на крем-супа с аспержи и батат, или така, запечени с прошуто и сосчето.
Продукти:
зелени аспержи
прошуто
1 лъж. зехтин и 1 лъжици масло
щипка сол и 2-3 лъж. лимонов сок
пъдпъдъчи яйца по желание
Приготвяне:
* В тенджера се кипва около 1л подсолена вода с 2-3 лъжици лимонов сок - водата е толкова, че да покрива добре количеството аспержи и широка, за да може те да се съберат легнали в нея.
* Аспержите се подрязват на 1-1,5см. в долната част. Ако са дебели и по-стари се обелват.
* Цели се бланшират във врящата вода за 3-4 мин.
* Изваждат се и прехвърлят в купа със студена вода (с кубчета лед), за да могат да си запазят свежия зелен цвят.
* След 2-3 мин. престой в ледената баня :) се изваждат и отцеждат на кухненаска хартия.
* Завиват се по 2-3 (а може и всяка поотделно) в прошуто.
* В тиган се загряват маслото и зехтина.
* Приготвените завити аспержи се запичат от двете страни за по 1-2 мин. През това време до тях може да се чукнат и изпържат пъдпъдъчите яйца.
Сервират се веднага, заедно с приготвения сос почти Ремулада
приготвен от:
200г. майонеза (ще снимам буркана, че през последната година у нас се яде само такава)
50 г френска едрозърнеста горчица
2 сварени жълтъка
2 с.л. фино крема сирене
1 с.л. сок от лимон
Всичко се намачква и обърква до хомогенна смес.
29 май 2017 г.
26 май 2017 г.
Смачкани картофи
Един от двата ми любими начина за приготвяне на пресни картофи през последните 10 години, когато ми ги показа приятелка в блога на Ayn (който си е цяло съкровище). Смачкани, намачкани, леко изтормозени, но ужасно вкусни картофи, защото се варят в пилешки бульон, докато го поемат, а накрая се запичат и остават сочни. Също като пикантните бейби картофки се приготвят много бързо, малкия им недостатък е, че приготвянето количество е един тиган не една тава. И обикновено минават за гарнитура. Пресните картофи може да се измият добре само с четка. И да остане кора тя е нежна, много тъничка и богата на йод, но у нас някои хора държат да са обелени Не знам дали съм споменавама за моята хитринка при миенето на пресни картофи: Иззмивам с вода, колкото да падне пръстта, ако има и да се намокрят. Поставям ги в тенджера - колкото по-голяма, толкова по-добре и слагам 2 пълни лъжици сол. Оглеждам се за две силни мъжки ръце :) но ако няма - хващам затворената тендежера и разтръскам здраво за 20-на сек. Ако са наистина пресни, когато се отвори тенджерата кожата на картофите и свалена заедно със солта и им трябва само добро измиване. Ето и рецептата за
Смачкани картофи
Продукти:
~800 до 1000г пресни дребни картофи
~400мл пилешки бульон*
2 с.л. олио и 2 с.л. масло
скилидка чесън
малко клонче розмарин, или копър**
сол, ако бульона е безсолен
Приготвяне:
* Почистените и измити картофи (с кожа, или без) заедно с клончето розмарин се поставят да се варят в бульона в широк тиган с капак. Ако бульона не е посолен се посоляват.
* Бульонът не трябва да ги покрива целите, а малко над половината.
* След като заври водата, степента на котлона се намалява и капака открехва леко.
* След 15-20 мин, картофите са готови, а бульона трябва да бъде по-малко от половина им височина.
* Тиганът се отмества от котлона. С помощта на малка чаша, с равно дъно, всеки картоф се притиска отгоре, внимателно, да се разпука. Когато всички са готови, тиганът отново се връща на котлона.
* Варят се на средна степен на котлона, докато течността почти се изпари.
* Прибавят се смачкатана скилидка чесън, маслото и олиото и оставят още да се готвят, докато останат на мазнина.
* Обръщат се да се запържат и от другата страна за 1-2 мин (може и повече, ако искате)
* Пилешкият бульон си го правя. Тъй като често готвя пиле, слагам едно пиле да се вари, прецеждам си бульона, готвя пилето с част от бульона, но си запазвам бутилка 0,5 или 0,3л. в камерата за ей такива нужди.
**Подправка слагам каквато имам - оригинала е с розмарин, но той е малко силен и слагам съвсем малко клонче 3-4 см. Когато нямам слагам копър в края, когато са съвсем готови. На някои от днешните ръснах малко сумак, тъй като вчера ми препоръчаха тази подправка за картофи и ми хареса. Лека полека ще увелича количеството, да видим останалите човеци в къщи дали ще одобрят подправката.
Смачкани картофи
Продукти:
~800 до 1000г пресни дребни картофи
~400мл пилешки бульон*
2 с.л. олио и 2 с.л. масло
скилидка чесън
малко клонче розмарин, или копър**
сол, ако бульона е безсолен
Приготвяне:
* Почистените и измити картофи (с кожа, или без) заедно с клончето розмарин се поставят да се варят в бульона в широк тиган с капак. Ако бульона не е посолен се посоляват.
* Бульонът не трябва да ги покрива целите, а малко над половината.
* След като заври водата, степента на котлона се намалява и капака открехва леко.
* След 15-20 мин, картофите са готови, а бульона трябва да бъде по-малко от половина им височина.
* Тиганът се отмества от котлона. С помощта на малка чаша, с равно дъно, всеки картоф се притиска отгоре, внимателно, да се разпука. Когато всички са готови, тиганът отново се връща на котлона.
* Варят се на средна степен на котлона, докато течността почти се изпари.
* Прибавят се смачкатана скилидка чесън, маслото и олиото и оставят още да се готвят, докато останат на мазнина.
* Обръщат се да се запържат и от другата страна за 1-2 мин (може и повече, ако искате)
* Пилешкият бульон си го правя. Тъй като често готвя пиле, слагам едно пиле да се вари, прецеждам си бульона, готвя пилето с част от бульона, но си запазвам бутилка 0,5 или 0,3л. в камерата за ей такива нужди.
**Подправка слагам каквато имам - оригинала е с розмарин, но той е малко силен и слагам съвсем малко клонче 3-4 см. Когато нямам слагам копър в края, когато са съвсем готови. На някои от днешните ръснах малко сумак, тъй като вчера ми препоръчаха тази подправка за картофи и ми хареса. Лека полека ще увелича количеството, да видим останалите човеци в къщи дали ще одобрят подправката.
21 май 2017 г.
Домашни талиатели с брашно от спелта. С пиле и сметана
Неведнъж съм споделяла, че прясна паста много обичаме в къщи :) всички без авджи Стоев, но той е малцинство и в такива дни яде яйца. Противно на схващанията - прави се лесно, а като я направиш 2-3 пъти още по-лесно :), много е нежна на вкус; подлежи и на замразяване. Смесвам бяло/типово/пълнозърнесто брашно и брашно от твърда пшеница, нещо нямам кураж да направя паста само с брашно от твърдата пшеница Замесвам двойна доза (с по 3 яйца и 300г брашно), приготвяме си я някак за хапване в момента, а останалата нарязвам или на кори за лазаня, или на талиатели, поръсвам обилно с брашно, завивам на рулца и оставям върху салфетка, в чиния, в камерата да замръзнат. След това прибирам в плик, а когато готвя замразената паста - просто я слагам в повече от обикновеното количество вода, за да отмие добре брашното. Ето част от продукцията от снощи.
Този път брашното от твърда пшеница смесих с бяло брашно от спелта PERUN. Първата мисъл, когато чух за това брашно беше за паста :) и я осъществих. Самото зърно спелта е древен (по-стар и от лимеца) сорт твърда пшеница (динкел) и може би от там ми дойде идеята. Следващия път пастата ще бъде с пълнозърнесто брашно. Тези дни ще ядем сладкиши с брашно от спелта :) компенсация за пържените тиквички тази пролет. Брашното от спелта масово измества брашното от пшеница в пекарската индустрия и домашни фурни, тъй като това зърно не може да се модифицира, не приема торене ( за увеличаване на добива), по-богато е на протеини от пшеницата, а количеството глутен е минимално. Причината спелтата да се предпазва сама от болести и да задържа по-добре хранителните вещества и микроелементи е до голяма степен изключително твърдата, плътна и пълна с влакнини черупка. У нас за щастие нямаме непоносимост към глутена, но това не пречи да изберем по-здравословното брашно. Повече за брашното, обработката на зърното, меленето и видовете продукти от спелта от фирма PERUN може да прочетете на сайта им, както и къде в търговската мрежа може да намерите от тях. С брашното се работи много добре, както с обикновеното бяло брашно, единственото, което трябва да знаете, че поема малко по-малко вода - 10-15%. При пастата разликата е в големината на яйцата - вместо 3 големи, ползвах 3 средни. Ако решите да правите - сами ще усетите по плътността на тестото .
Продукти за пастата:
3 средни яйца (L)
300г брашно (100 г брашно от твърда пшеница и 200г бяло брашно от спелта тип 630 )
1 супена лъжица зехтин.
Приготвяне на пастата:
* Брашното се пресява, поставя се в купа и прави кладенче в средата му.
* Чукват се яйцата, с вилица се разбъркват до хомогенност и прибавя зехтина; малко по малко се взема и от брашното, докато се получи гъста каша.
* Вече с пръсти се измесва тестото с останалото брашно, докато го поеме. Трябва да се получи гладко, еластично тесто, което се формя на топка, завива в свежо фолио (полиетиленов плик) и прибира за най-малко 30 мин. в хладилник (за да се отпусне глутена).
* След това тестото се разделя на 3 еднакви топки; двете отново се завиват с фолиото, да не изсъхват, докато се работи третата.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея. Ако се точи на ръка, преди да дойде момента на рязането, тестото се разточва, сгъва и пак точи няколко пъти - 5-6, за да може текстурата на тестото да стане съвсем гладка. Едва тогава следва изрязване.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея. Ако се точи на ръка, преди да дойде момента на рязането, тестото се разточва, сгъва и пак точи няколко пъти - 5-6, за да може текстурата на тестото да стане съвсем гладка. Едва тогава следва изрязване.
* За машината за паста: сплесква се топката с ръка, за да може да се прекара тестото през машината. Разточването започва от най- широката позиция и с всяко следващо преминаване се намалява и степента, така че да се получи тънка и дълга кора. Аз я срязвам на две, защото става прекалено дълга и трудно се работи сам. Ако тестото лепне - поръсва се с брашно преди всяко преминаване през валяците на машината за паста. Но внимавайте да не добавите много брашно, защото тестото ще стане трошливо. Разточва се и изтънява до най-тънката степен - на моята машина 1 е за най-тънка кора. Прекарвам тестото до степен 1 и тогава прехвърлям през другите валяци за нарязване.
Преди да се нареже кората на ленти се поръсва обилно с брашно - преди да се сложат да се варят, ако се поизтупат лентите паста - излишното пада от тях.
Преди да се нареже кората на ленти се поръсва обилно с брашно - преди да се сложат да се варят, ако се поизтупат лентите паста - излишното пада от тях.
Нарязаните ленти тесто поставям в голяма купа с брашно, внимателно разтръсквам с ръце, изваждам, отново изтръсквам от брашното, оформям като гнезда и оставям на хартия за печене да подсъхнат 30-на мин. преди готвенето им. Каквото сготвя - сготвя, излишните готови вече казах как заминават за фризера :)
Тук са необходими малко продукти (за 4 порции) :
400 г пилешко филе
200г сметана за готвене
сол и черен пипер на вкус
2 ск. чесън
1/2 ч.л. естрагон
3-4 с.л. олио
и голям, широк тиган :)
Приготвяне:
* Плешкото месо се нарязва съвсем ситно и посолява.
* Поставя се в мазнината да се запържи - отнема около 3-4 мин.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън и разбърква още 1-2 мин.
* Налива се сметаната, подправя със сол, черен пипер и естрагона и щом кипне се отстранява от котлона.
През това време в тенджера на друг котлона се кипва 2 л. подсолена вода.
Поставя се приготвената паста в нея и се вари 1.5-2 мин. от момента, в който пастатта изплува на повърхността на водата. Изважда се с решетъчна лъжица и прехвърля в тигана при сметановия сос.
* Разбърква се само веднъж и разпределя в чинии.
По желание може да поръсите пармезан, или кефалотири. Аз желание имах, но малко пресолих соса и затова днес няма екстри.
А това е закуската на девойчето Жул. Смути, което тя в последния месец упорито не пропуска да си приготви.
Ягоди, банан, прясно мляко и флейкс от спелта днес.
18 май 2017 г.
Миш-маш с печени чушки
Днес открих, че нямам публикувана в блога "невероятната" рецепта за миш-маш с печени чушки. Имам само летния миш-маш със сурови чушки, но през зимата и пролетта се радваме на този, с печените чушки. И тъй като го обичам студен, а за утре обяд няма, привечер се сетих и разтропах да го сготвя. Голямо готвене падна, 5 мин. рязане и 20 мин. бъркане. Но резултатът е с много сирене и много вкусен.
В събота се състоя тържеството по награждаване на третите годишни награди на Блоговодител. Моят - т.е. този блог :) бе награден в двете категории, в които бе номиниран и реших да отбележа събитието в обща публикация с миш-маша. Без друго тук е един миш-маш без ясна кулинарна насоченост - готвя от шкембе-чорба до трюфели и гъши дроб, досаждам с непоискани съвети и снимки на посетени от мен камъняци насам.-натам.
Скъпи приятели и читатели на блога, радвам се да споделя с Вас, че и на таз'годишната церемония на Блоговодител - Годишни награди за кулинарни блогове за 2016 год, "Храна за мойте канибали" получи две награди в двете категории, в които бе номиниран - "Крилце, или кълка" (естествено) и "Бързо и вкусно". Двете най-сладки награди и огромни признания - наградата на публиката (на читателите, бих казала). С приканването за гласуване не съм съгласна и съответно пасивна, затова страшно много се зарадвах, когато разбрах, че блогът печели и в двете категории.
Продукти:
1 буркан стерилизирани печени червени чушки (или 10 бр. печени, замразени)
300г добре отцедени домати от консерва
~ 60-70мл олио
~250/300г сирене
4-5 яйца
щипка захар
2-3 скилидки чесън
магданоз по желание
сол на вкус, ако трябва
Приготвяне:
* Чушките се нарязват на дребни парчета и запържват в мазнината за около 5-6 мин.
* Прибавят се отцедените домати и оставя да къкри на средна степен на котлона, под капак за 10-на мин.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, посолява, ако чушките и доматите са без сол и оставя открито да се готви, за да се изпари течността. Това отнема още 5-10 мин., зависи колко вода е имало в доматите.
* Чукват се яйцата и разбърква добре, докато се стегнат.
* Прибавя се натрошеното сирене (и магданоз, ако ще се прибавя), готви се още 1-2 мин. и отстранява от котлона.
Лично отклонение :) Този миш-маш, с печените чушки аз обичам да го хапвам с млечно-чеснов сос. Летния, със суровите чушки - с диня. Милото го хапва с месна добавка, а Стоев младши - с още сирене. А този почти миш-маш - яйца на очи в доматен сос се приготвя още по-бързо и разнообразява аламинутите след работа.
В събота се състоя тържеството по награждаване на третите годишни награди на Блоговодител. Моят - т.е. този блог :) бе награден в двете категории, в които бе номиниран и реших да отбележа събитието в обща публикация с миш-маша. Без друго тук е един миш-маш без ясна кулинарна насоченост - готвя от шкембе-чорба до трюфели и гъши дроб, досаждам с непоискани съвети и снимки на посетени от мен камъняци насам.-натам.
Скъпи приятели и читатели на блога, радвам се да споделя с Вас, че и на таз'годишната церемония на Блоговодител - Годишни награди за кулинарни блогове за 2016 год, "Храна за мойте канибали" получи две награди в двете категории, в които бе номиниран - "Крилце, или кълка" (естествено) и "Бързо и вкусно". Двете най-сладки награди и огромни признания - наградата на публиката (на читателите, бих казала). С приканването за гласуване не съм съгласна и съответно пасивна, затова страшно много се зарадвах, когато разбрах, че блогът печели и в двете категории.
Сърдечно благодаря на всички, които са се включили в гласуването! Благодаря, че сте подкрепили и оценили блога и се доверявате на рецептите, които публикувам! Това признание ме задължава още повече и се надявам да не Ви подвеждам (много), както и на обратната връзка с читателите и ползвателите на блога. Живи и здрави, ще продължаваме да се срещаме тук най-често в категориите Ястия с месо и Бързо и вкусно :) след работа.
Благодаря на Иво, Илиян и неговата очарователна съпруга Христина, които ни радват вече трета година с организацията и ни събират вече за трета поредна година!
Илиян ме издаде пред всички (не, че повечето приятели-блогъри не знаят), че готвя и с месо, собствен улов :) от авджи Стоев. Слава богу има домашно производство и месарници, че иначе 11 месеца в годината ще бъдем вегетарианци.
Илиян ме издаде пред всички (не, че повечето приятели-блогъри не знаят), че готвя и с месо, собствен улов :) от авджи Стоев. Слава богу има домашно производство и месарници, че иначе 11 месеца в годината ще бъдем вегетарианци.
Но пък тук е мястото да кажа, че съм и благодарна на Мише, тъй като това му хоби ми позволява да опитвам (надявам се успешно) да готвя дивечовите меса и да опитвам различни вкусове с тях.
Наложи се два пъти да говоря пред микрофона - надявам се да не съм изръсила много глупости, защото това с говоренето трудно ми се отдава - не е като да хвърлиш килограм мръвка да се пече, а през това време да приготвиш сладкиш, супа, някакви салати, предястие, спасяващо от глад тези, които още от асансьора обявяват колко много са гладни..... Абе трудна работа си е да се изправиш пред хората и те да те гледат в очакване. Надявам се поне успях да благодаря от трибуната в "МЕТРО Академия" - наш домакин на събитието. Искам обаче да благодаря и на близките ми, които са принудени да търпят моите кулинарни напъни и къде с добро, къде със зло да ги опитват и изяждат :)
Най-голямото очарование на това събитие за мен е срещата с приятели и познати блогъри - това социално мероприятие ни събира там и лично аз съм щастлива да се срещна със съмишлените, а времето, прекарано с приятели никога не стига.
А наградите от категорията "Бързо и вкусно" (за цялостно творчество, както каза Или, защото включва всички рецепти през годината) са споделени с приятел, на който безрезервно се доверявам в рецептите. Или от Щъркелово гнездо получи приза на журито. Нейният блог скоро ще навърши 9 години, а тя е един от хората, които ме побутваха да направя собствен блог. Колкото и да се дърпах. После още толкова се дърпах да ползвам и социалното зло Фейсбук, но сега се оказва, че за много събития и информация ми е от полза.
Благодаря отново на всички, които са гласували и избрали да прочетат, разгледат и ползват рецепта от "Храна за мойте канибали" !
До догодина, по това време :)
До догодина, по това време :)
Ей го и миш-маша. Почти както другия с пресни чушки, в който се усеща аромата на пресни, свежи зелени чушки. Този е от печени, червени чушки. От основния продукт - червени чушки, 1 буркан, който обикновено е 10 чушки, излизат от 5 до 7 порции. Зависи колко яйца и сирене ще сложите, които са изцяло по Ваш вкус :) Ние обичаме с повече сирене, затова често изглежда толкова "побелял". Доматите по това време - времето на печените чушки от буркан, или фризер - също са от консерва, но задължително ги отцеждам от водата в тях - ползвам само месестата част - така не се готвят един час, докато изври водата. И последно :) Ако Вие си приготвяте чушките през лятото и обичате миш-маш, може да си ги стерилизирате в буркани според това, колко порции Ви трябват на едно готвене. Когато младежът Н. беше студент правих в бурканчета от 0,400л. (с етикети, на които още се смее, като се сети: Това е за 2 яйца и шепа сирене)
Продукти:
1 буркан стерилизирани печени червени чушки (или 10 бр. печени, замразени)
300г добре отцедени домати от консерва
~ 60-70мл олио
~250/300г сирене
4-5 яйца
щипка захар
2-3 скилидки чесън
магданоз по желание
сол на вкус, ако трябва
Приготвяне:
* Чушките се нарязват на дребни парчета и запържват в мазнината за около 5-6 мин.
* Прибавят се отцедените домати и оставя да къкри на средна степен на котлона, под капак за 10-на мин.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, посолява, ако чушките и доматите са без сол и оставя открито да се готви, за да се изпари течността. Това отнема още 5-10 мин., зависи колко вода е имало в доматите.
* Чукват се яйцата и разбърква добре, докато се стегнат.
* Прибавя се натрошеното сирене (и магданоз, ако ще се прибавя), готви се още 1-2 мин. и отстранява от котлона.
Лично отклонение :) Този миш-маш, с печените чушки аз обичам да го хапвам с млечно-чеснов сос. Летния, със суровите чушки - с диня. Милото го хапва с месна добавка, а Стоев младши - с още сирене. А този почти миш-маш - яйца на очи в доматен сос се приготвя още по-бързо и разнообразява аламинутите след работа.
12 май 2017 г.
Апетитка с краставици
Или апетитка "баба Милка" на Весето. Вчерашната постна картофена яхния просто си плаче за тази апетитка - от краставици и пукани чушки, леко пикантна и кисела. Правя си я всяко лято, откакто Весето я показа преди години в добрия стар форум. Всъщност оказва се, че ние с Мише лятото хапваме туршиени краставички и двамата. Аз тези, а той тия, слънчевите, детския му спомен. Нищо, че вече има хубави краставици от домашните оранжерии, дори и посред лято една яхния има нужда от кисела салата Такъв апетит отваря....
Веси, сърдечно ти благодаря за тази вкусна апетитка!
Продукти:
2 краставици (~ 500г)
5-6 люти чушки
2 чушки Сиврия
връзка копър
2-3 стръка пресен чесън
2 равни ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
1ч.ч. оцет
1/3 ч.ч. олио
Приготвяне:
* Чушките се изпичат/опукват на скара, котлон, или грил-тиган.
* Почистват се и нарязват на парчета - по ок.1см.
* Поставят се в купа, заедно с нарязаните на едри кубчета краставица - небелена.
* Прибавят се и ситно нарязаните чесън и копър, солта, захарта, оцета и олиото.
* Всичко се обърква много добре и прехвърля в буркана (или в кутия за съхраняването)
* Оставя се да отлежи няколко часа в хладилник.
Веси, сърдечно ти благодаря за тази вкусна апетитка!
С люти чушки е, но не е отровно люта, защото след изпичането им се почиства семето и бялата жилка, която го държи - те са основно лютия вкус. Ако обичате люто - може да ги оставите. Веси слага и магданоз, но аз разбираемо, съм го пропуснала. Ако решите да опитате - слагайте магданоз Продуктите са за 1 буркан (1л.), в който отлежава 4-5 часа, преди хапването. И тъй като тази апетитка си я хапвам за 3-4 дни, пълня буркана още веднъж с краставици и чушлета и още по 1 ч.л. сол и захар. Втора употреба, така да се каже Ако пък имате люти червени чушки, положението в буркана става пъстро и много, много люто
Продукти:
2 краставици (~ 500г)
5-6 люти чушки
2 чушки Сиврия
връзка копър
2-3 стръка пресен чесън
2 равни ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
1ч.ч. оцет
1/3 ч.ч. олио
Приготвяне:
* Чушките се изпичат/опукват на скара, котлон, или грил-тиган.
* Почистват се и нарязват на парчета - по ок.1см.
* Поставят се в купа, заедно с нарязаните на едри кубчета краставица - небелена.
* Прибавят се и ситно нарязаните чесън и копър, солта, захарта, оцета и олиото.
* Всичко се обърква много добре и прехвърля в буркана (или в кутия за съхраняването)
* Оставя се да отлежи няколко часа в хладилник.
11 май 2017 г.
Картофена яхния
Най-любимата постна картофена манджа По-любима от нея е картофената яхния с пиле, но след празници дори на нас понякога не ни се иска да виждаме месо в чинията. И да затопим къшей хляб в някоя простичка и вкусна манджа :) А най-голямото и предимство е, че се приготвя за 30 мин. От беленето на лука, до поръсването със самардала накрая. И две задължителни условия - никога с пресни картофи и лук - от зеленият лук вкусът е друг, а пресните картофи се готвят бързо и не придават такъв благ :) вкус на яхнията, както старите. Слагам доматите след червения пипер, а картофите след тях - по принцип киселината на доматите "стяга" картофите и увеличава времето им за готвене, но това е с 8-10 мин, не повече, а на мен не ми харесва вкуса на яхнията с домати, прибавени в последния момент. Предпочитам зеленчуците да "се запознаят" в тенджерата още от началото на готвенето. Идеалната подправка ми е магданоз и само щипка (от 2 пръста) чубрица, но за други хора е повече чубрица, целина/кервиз, или джоджен. А коя точно е вашата, ще откриете, като опитате всички варианти :)
Продукти за 6-7 порции:
1 голяма, или 2 малки глави лук
1 зелена чушка (зелената дава друг аромат, не като червена, или сушена. Ползвам Сиврия, сега има целогодишно)
1 среден домат, или 200г домати от консерва - само месеста част, без сока
~ 1,5 кг картофи
50-60 мл олио
кубче масло около 20 г (1 с.л.)
1 с.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
щипка с 2 пръста чубрица и десетина стръка магданоз
1 с.л. с връх препечено брашно (много удобно е да си имате в шкафа буркан с готово препечено брашно винаги)
самардала за поръсване по желание :)
Приготвяне:
* Доматът се обелва и нарязва на дребни кубчета. Ако е от консерва се поставя в цедка да се отцеди от излишната вода.
* Чушката и лукът се почистват и нарязват на дребни кубчета.
* Поставят се в добре загрятото олио в тенджерата за готвене и намалява степента на котлона.
* Сипват се 2-3 лъжици вода и тенджерата затваря с капак, за да се задуши лука - около 5-6 мин. са достатъчни, водата се изпарява и зеленчуците започват да се запържват. Това го правя, за да избягвам директната запръжка на яхнията :) А през това време се приготвят картофите - белят и нарязват на кубчета - с големина по желание, у нас за предпочитане са ей такива по-дребни.
* Когато се изпари водата на лука се прибавя червения пипер, разбърква се добре и веднага се сипват доматите.
* Те почти веднага завират в тенджерата :) оставя се да къкрят 1-2 мин., прибавят се солта, измитите нарязани картофи и налива ~ 1,5л. вода. Тук може пак да се увеличи степента на котлона, за да заври манджата по-бързо, но когато заври отново се намалява - много е важното яхнията да се готви на слаб котлон и да си къкри тихо и спокойно в тенджерата, затворена с капак.
* Готви се до омекване на картофите - зависи от сорта, но обикновено отнема от 15 до 25 мин. Пробвайте с вилица, ако влиза лесно - готови са. А може и да ги опитате, ако обичате да опитвате, докато готвите.
* Прибавят се подправки - чубрицата, ситно нарязания магданоз (може малко да отделите за поръсване в чинията) и черния пипер.
* Изваждат се 3-4 лъжици от соса, смесват със студена вода, прибавя се брашното и размива на кашичка.
* Налива се бавно към яхнията и разбърква, за да не се получават топчета от брашното и да се с гъсти соса.
* Изчаква се да заври отново, прибавя се лъжицата масло и отмества от котлона.
5 май 2017 г.
Крем-супа от аспержи и сладък картоф
Продукти за 4 порции:
1/2 връзка аспержи -10-на броя
1 малък сладък картоф - ок. 150г
0,5 л. вода
0,5л. пилешки булон (или пак вода)***
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 с.л. масло 100г. заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
крутони за сервиране
***Първия път правих супата само с вода, но се сещате, че с пилешкия бульон вкусът ни хареса много повече. Бульонът ми е домашен, и друг път съм писала, че си приготвям и замразявам в бутилки PVC 0,5л.
Приготвяне:
* В тенджера се кипват водата, булона и олиото.
* Аспержите се подрязват на 1см. от основата и се нарязват на парчета по 2-3 см. Може да запазите част от връхчетата за украса, но това са подробности :)
* Сладкият картоф се обелва и нарязва на дребни кубчета.
* Заедно с аспержите и скилидките чесън се поставят във врящата течност и готвят около 15 мин. - за това време и картофите, и аспержите са омекнали. Към края на готвенето се прибавя солта.
* Тенджерата се отмества от котлона.
* Сметаната се смесва със също толкова количество от топлия бульон - налива се по малко към нея и бърка, докато стане като много гъст айран :)
* Супата се пюрира. В нея се прибавят разбитата сметана, пипера и маслото.
* Сервира се с крутони - може готови, но предпочитаме домашни, а е и много месно да си направим в къщи, където почти винаги има останал хляб.
* Ако сте отделили връхчетата на аспержите за сервиране, трябва да ги задушите предварително за 3-4 мин. в масло и тогава да прибавите към готовата супа.
* Заквасената сметана може да замените с готварска, но в супите харесвам повече заквасената.
Когато купувате аспержи, гледайте ги да са свежи - приятен зелен цвят и долу, където са срязани, да бъде светло, не вече покафеняло мястото от престояване по магазините. Долната част така, или иначе се отчупва и не се готви, но по това се познава дали са пресни, или не. Ако са млади - може да не белите доллната част на стръковете.
Малкото на брой съставки в тази супа придават изчистено удоволствие за сетивата. Допълнила съм го само със сладък картоф (батат), който придава леко сладникава нотка, но не и аромат, за да може да изпъкне нежният, специфичен вкус на аспержите. У нас младите хора "откриха" този продукт и бързам да го готвя не само да му се наситим, а и защото сезона му е кратък :) скоро ще премине. Живи и здрави догодина може да се радваме на собствено производство. А и щом казах, че са богати на фибри, всички в къщи са заинтересовани от реколтата. Бъдещата.
1/2 връзка аспержи -10-на броя
1 малък сладък картоф - ок. 150г
0,5 л. вода
0,5л. пилешки булон (или пак вода)***
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 с.л. масло 100г. заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
крутони за сервиране
***Първия път правих супата само с вода, но се сещате, че с пилешкия бульон вкусът ни хареса много повече. Бульонът ми е домашен, и друг път съм писала, че си приготвям и замразявам в бутилки PVC 0,5л.
Приготвяне:
* В тенджера се кипват водата, булона и олиото.
* Аспержите се подрязват на 1см. от основата и се нарязват на парчета по 2-3 см. Може да запазите част от връхчетата за украса, но това са подробности :)
* Сладкият картоф се обелва и нарязва на дребни кубчета.
* Заедно с аспержите и скилидките чесън се поставят във врящата течност и готвят около 15 мин. - за това време и картофите, и аспержите са омекнали. Към края на готвенето се прибавя солта.
* Тенджерата се отмества от котлона.
* Сметаната се смесва със също толкова количество от топлия бульон - налива се по малко към нея и бърка, докато стане като много гъст айран :)
* Супата се пюрира. В нея се прибавят разбитата сметана, пипера и маслото.
* Сервира се с крутони - може готови, но предпочитаме домашни, а е и много месно да си направим в къщи, където почти винаги има останал хляб.
* Ако сте отделили връхчетата на аспержите за сервиране, трябва да ги задушите предварително за 3-4 мин. в масло и тогава да прибавите към готовата супа.
* Заквасената сметана може да замените с готварска, но в супите харесвам повече заквасената.
Малкото на брой съставки в тази супа придават изчистено удоволствие за сетивата. Допълнила съм го само със сладък картоф (батат), който придава леко сладникава нотка, но не и аромат, за да може да изпъкне нежният, специфичен вкус на аспержите. У нас младите хора "откриха" този продукт и бързам да го готвя не само да му се наситим, а и защото сезона му е кратък :) скоро ще премине. Живи и здрави догодина може да се радваме на собствено производство. А и щом казах, че са богати на фибри, всички в къщи са заинтересовани от реколтата. Бъдещата.
Абонамент за:
Публикации (Atom)