Още една бърза рецепта с аспержи, докато все още има в търговската мрежа. За съжаление на пазара, поне при нас - няма. Благородникът на зеленчуците. Богати на витамини и минерали, най-много на калций и желязо. Поради което не трябва да се готви дълго време. Сезонът им е от април до края на юни, затова има още малко време да се насладим на тях. Сега се смятат за екзотичен зеленчук у нас, заедно с артишока, но до 9.ІХ.1944 год. България е била голям производител на двата вида. След която дата са обявени за буржоазна храна и забранени за отглеждани. Силно се надявам догодина моите аспержи да плододават :) Г-ца Стоева изненадващо и от първа хапка хареса този зеленчук, било на крем-супа с аспержи и батат, или така, запечени с прошуто и сосчето.
Продукти:
зелени аспержи
прошуто
1 лъж. зехтин и 1 лъжици масло
щипка сол и 2-3 лъж. лимонов сок
пъдпъдъчи яйца по желание
Приготвяне:
* В тенджера се кипва около 1л подсолена вода с 2-3 лъжици лимонов сок - водата е толкова, че да покрива добре количеството аспержи и широка, за да може те да се съберат легнали в нея.
* Аспержите се подрязват на 1-1,5см. в долната част. Ако са дебели и по-стари се обелват.
* Цели се бланшират във врящата вода за 3-4 мин.
* Изваждат се и прехвърлят в купа със студена вода (с кубчета лед), за да могат да си запазят свежия зелен цвят.
* След 2-3 мин. престой в ледената баня :) се изваждат и отцеждат на кухненаска хартия.
* Завиват се по 2-3 (а може и всяка поотделно) в прошуто.
* В тиган се загряват маслото и зехтина.
* Приготвените завити аспержи се запичат от двете страни за по 1-2 мин. През това време до тях може да се чукнат и изпържат пъдпъдъчите яйца.
Сервират се веднага, заедно с приготвения сос почти Ремулада
приготвен от:
200г. майонеза (ще снимам буркана, че през последната година у нас се яде само такава)
50 г френска едрозърнеста горчица
2 сварени жълтъка
2 с.л. фино крема сирене
1 с.л. сок от лимон
Всичко се намачква и обърква до хомогенна смес.
Страници
▼
29 май 2017 г.
26 май 2017 г.
Смачкани картофи
Един от двата ми любими начина за приготвяне на пресни картофи през последните 10 години, когато ми ги показа приятелка в блога на Ayn (който си е цяло съкровище). Смачкани, намачкани, леко изтормозени, но ужасно вкусни картофи, защото се варят в пилешки бульон, докато го поемат, а накрая се запичат и остават сочни. Също като пикантните бейби картофки се приготвят много бързо, малкия им недостатък е, че приготвянето количество е един тиган не една тава. И обикновено минават за гарнитура. Пресните картофи може да се измият добре само с четка. И да остане кора тя е нежна, много тъничка и богата на йод, но у нас някои хора държат да са обелени Не знам дали съм споменавама за моята хитринка при миенето на пресни картофи: Иззмивам с вода, колкото да падне пръстта, ако има и да се намокрят. Поставям ги в тенджера - колкото по-голяма, толкова по-добре и слагам 2 пълни лъжици сол. Оглеждам се за две силни мъжки ръце :) но ако няма - хващам затворената тендежера и разтръскам здраво за 20-на сек. Ако са наистина пресни, когато се отвори тенджерата кожата на картофите и свалена заедно със солта и им трябва само добро измиване. Ето и рецептата за
Смачкани картофи
Продукти:
~800 до 1000г пресни дребни картофи
~400мл пилешки бульон*
2 с.л. олио и 2 с.л. масло
скилидка чесън
малко клонче розмарин, или копър**
сол, ако бульона е безсолен
Приготвяне:
* Почистените и измити картофи (с кожа, или без) заедно с клончето розмарин се поставят да се варят в бульона в широк тиган с капак. Ако бульона не е посолен се посоляват.
* Бульонът не трябва да ги покрива целите, а малко над половината.
* След като заври водата, степента на котлона се намалява и капака открехва леко.
* След 15-20 мин, картофите са готови, а бульона трябва да бъде по-малко от половина им височина.
* Тиганът се отмества от котлона. С помощта на малка чаша, с равно дъно, всеки картоф се притиска отгоре, внимателно, да се разпука. Когато всички са готови, тиганът отново се връща на котлона.
* Варят се на средна степен на котлона, докато течността почти се изпари.
* Прибавят се смачкатана скилидка чесън, маслото и олиото и оставят още да се готвят, докато останат на мазнина.
* Обръщат се да се запържат и от другата страна за 1-2 мин (може и повече, ако искате)
* Пилешкият бульон си го правя. Тъй като често готвя пиле, слагам едно пиле да се вари, прецеждам си бульона, готвя пилето с част от бульона, но си запазвам бутилка 0,5 или 0,3л. в камерата за ей такива нужди.
**Подправка слагам каквато имам - оригинала е с розмарин, но той е малко силен и слагам съвсем малко клонче 3-4 см. Когато нямам слагам копър в края, когато са съвсем готови. На някои от днешните ръснах малко сумак, тъй като вчера ми препоръчаха тази подправка за картофи и ми хареса. Лека полека ще увелича количеството, да видим останалите човеци в къщи дали ще одобрят подправката.
Смачкани картофи
Продукти:
~800 до 1000г пресни дребни картофи
~400мл пилешки бульон*
2 с.л. олио и 2 с.л. масло
скилидка чесън
малко клонче розмарин, или копър**
сол, ако бульона е безсолен
Приготвяне:
* Почистените и измити картофи (с кожа, или без) заедно с клончето розмарин се поставят да се варят в бульона в широк тиган с капак. Ако бульона не е посолен се посоляват.
* Бульонът не трябва да ги покрива целите, а малко над половината.
* След като заври водата, степента на котлона се намалява и капака открехва леко.
* След 15-20 мин, картофите са готови, а бульона трябва да бъде по-малко от половина им височина.
* Тиганът се отмества от котлона. С помощта на малка чаша, с равно дъно, всеки картоф се притиска отгоре, внимателно, да се разпука. Когато всички са готови, тиганът отново се връща на котлона.
* Варят се на средна степен на котлона, докато течността почти се изпари.
* Прибавят се смачкатана скилидка чесън, маслото и олиото и оставят още да се готвят, докато останат на мазнина.
* Обръщат се да се запържат и от другата страна за 1-2 мин (може и повече, ако искате)
* Пилешкият бульон си го правя. Тъй като често готвя пиле, слагам едно пиле да се вари, прецеждам си бульона, готвя пилето с част от бульона, но си запазвам бутилка 0,5 или 0,3л. в камерата за ей такива нужди.
**Подправка слагам каквато имам - оригинала е с розмарин, но той е малко силен и слагам съвсем малко клонче 3-4 см. Когато нямам слагам копър в края, когато са съвсем готови. На някои от днешните ръснах малко сумак, тъй като вчера ми препоръчаха тази подправка за картофи и ми хареса. Лека полека ще увелича количеството, да видим останалите човеци в къщи дали ще одобрят подправката.
21 май 2017 г.
Домашни талиатели с брашно от спелта. С пиле и сметана
Неведнъж съм споделяла, че прясна паста много обичаме в къщи :) всички без авджи Стоев, но той е малцинство и в такива дни яде яйца. Противно на схващанията - прави се лесно, а като я направиш 2-3 пъти още по-лесно :), много е нежна на вкус; подлежи и на замразяване. Смесвам бяло/типово/пълнозърнесто брашно и брашно от твърда пшеница, нещо нямам кураж да направя паста само с брашно от твърдата пшеница Замесвам двойна доза (с по 3 яйца и 300г брашно), приготвяме си я някак за хапване в момента, а останалата нарязвам или на кори за лазаня, или на талиатели, поръсвам обилно с брашно, завивам на рулца и оставям върху салфетка, в чиния, в камерата да замръзнат. След това прибирам в плик, а когато готвя замразената паста - просто я слагам в повече от обикновеното количество вода, за да отмие добре брашното. Ето част от продукцията от снощи.
Този път брашното от твърда пшеница смесих с бяло брашно от спелта PERUN. Първата мисъл, когато чух за това брашно беше за паста :) и я осъществих. Самото зърно спелта е древен (по-стар и от лимеца) сорт твърда пшеница (динкел) и може би от там ми дойде идеята. Следващия път пастата ще бъде с пълнозърнесто брашно. Тези дни ще ядем сладкиши с брашно от спелта :) компенсация за пържените тиквички тази пролет. Брашното от спелта масово измества брашното от пшеница в пекарската индустрия и домашни фурни, тъй като това зърно не може да се модифицира, не приема торене ( за увеличаване на добива), по-богато е на протеини от пшеницата, а количеството глутен е минимално. Причината спелтата да се предпазва сама от болести и да задържа по-добре хранителните вещества и микроелементи е до голяма степен изключително твърдата, плътна и пълна с влакнини черупка. У нас за щастие нямаме непоносимост към глутена, но това не пречи да изберем по-здравословното брашно. Повече за брашното, обработката на зърното, меленето и видовете продукти от спелта от фирма PERUN може да прочетете на сайта им, както и къде в търговската мрежа може да намерите от тях. С брашното се работи много добре, както с обикновеното бяло брашно, единственото, което трябва да знаете, че поема малко по-малко вода - 10-15%. При пастата разликата е в големината на яйцата - вместо 3 големи, ползвах 3 средни. Ако решите да правите - сами ще усетите по плътността на тестото .
Продукти за пастата:
3 средни яйца (L)
300г брашно (100 г брашно от твърда пшеница и 200г бяло брашно от спелта тип 630 )
1 супена лъжица зехтин.
Приготвяне на пастата:
* Брашното се пресява, поставя се в купа и прави кладенче в средата му.
* Чукват се яйцата, с вилица се разбъркват до хомогенност и прибавя зехтина; малко по малко се взема и от брашното, докато се получи гъста каша.
* Вече с пръсти се измесва тестото с останалото брашно, докато го поеме. Трябва да се получи гладко, еластично тесто, което се формя на топка, завива в свежо фолио (полиетиленов плик) и прибира за най-малко 30 мин. в хладилник (за да се отпусне глутена).
* След това тестото се разделя на 3 еднакви топки; двете отново се завиват с фолиото, да не изсъхват, докато се работи третата.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея. Ако се точи на ръка, преди да дойде момента на рязането, тестото се разточва, сгъва и пак точи няколко пъти - 5-6, за да може текстурата на тестото да стане съвсем гладка. Едва тогава следва изрязване.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея. Ако се точи на ръка, преди да дойде момента на рязането, тестото се разточва, сгъва и пак точи няколко пъти - 5-6, за да може текстурата на тестото да стане съвсем гладка. Едва тогава следва изрязване.
* За машината за паста: сплесква се топката с ръка, за да може да се прекара тестото през машината. Разточването започва от най- широката позиция и с всяко следващо преминаване се намалява и степента, така че да се получи тънка и дълга кора. Аз я срязвам на две, защото става прекалено дълга и трудно се работи сам. Ако тестото лепне - поръсва се с брашно преди всяко преминаване през валяците на машината за паста. Но внимавайте да не добавите много брашно, защото тестото ще стане трошливо. Разточва се и изтънява до най-тънката степен - на моята машина 1 е за най-тънка кора. Прекарвам тестото до степен 1 и тогава прехвърлям през другите валяци за нарязване.
Преди да се нареже кората на ленти се поръсва обилно с брашно - преди да се сложат да се варят, ако се поизтупат лентите паста - излишното пада от тях.
Преди да се нареже кората на ленти се поръсва обилно с брашно - преди да се сложат да се варят, ако се поизтупат лентите паста - излишното пада от тях.
Нарязаните ленти тесто поставям в голяма купа с брашно, внимателно разтръсквам с ръце, изваждам, отново изтръсквам от брашното, оформям като гнезда и оставям на хартия за печене да подсъхнат 30-на мин. преди готвенето им. Каквото сготвя - сготвя, излишните готови вече казах как заминават за фризера :)
Тук са необходими малко продукти (за 4 порции) :
400 г пилешко филе
200г сметана за готвене
сол и черен пипер на вкус
2 ск. чесън
1/2 ч.л. естрагон
3-4 с.л. олио
и голям, широк тиган :)
Приготвяне:
* Плешкото месо се нарязва съвсем ситно и посолява.
* Поставя се в мазнината да се запържи - отнема около 3-4 мин.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън и разбърква още 1-2 мин.
* Налива се сметаната, подправя със сол, черен пипер и естрагона и щом кипне се отстранява от котлона.
През това време в тенджера на друг котлона се кипва 2 л. подсолена вода.
Поставя се приготвената паста в нея и се вари 1.5-2 мин. от момента, в който пастатта изплува на повърхността на водата. Изважда се с решетъчна лъжица и прехвърля в тигана при сметановия сос.
* Разбърква се само веднъж и разпределя в чинии.
По желание може да поръсите пармезан, или кефалотири. Аз желание имах, но малко пресолих соса и затова днес няма екстри.
А това е закуската на девойчето Жул. Смути, което тя в последния месец упорито не пропуска да си приготви.
Ягоди, банан, прясно мляко и флейкс от спелта днес.
18 май 2017 г.
Миш-маш с печени чушки
Днес открих, че нямам публикувана в блога "невероятната" рецепта за миш-маш с печени чушки. Имам само летния миш-маш със сурови чушки, но през зимата и пролетта се радваме на този, с печените чушки. И тъй като го обичам студен, а за утре обяд няма, привечер се сетих и разтропах да го сготвя. Голямо готвене падна, 5 мин. рязане и 20 мин. бъркане. Но резултатът е с много сирене и много вкусен.
В събота се състоя тържеството по награждаване на третите годишни награди на Блоговодител. Моят - т.е. този блог :) бе награден в двете категории, в които бе номиниран и реших да отбележа събитието в обща публикация с миш-маша. Без друго тук е един миш-маш без ясна кулинарна насоченост - готвя от шкембе-чорба до трюфели и гъши дроб, досаждам с непоискани съвети и снимки на посетени от мен камъняци насам.-натам.
Скъпи приятели и читатели на блога, радвам се да споделя с Вас, че и на таз'годишната церемония на Блоговодител - Годишни награди за кулинарни блогове за 2016 год, "Храна за мойте канибали" получи две награди в двете категории, в които бе номиниран - "Крилце, или кълка" (естествено) и "Бързо и вкусно". Двете най-сладки награди и огромни признания - наградата на публиката (на читателите, бих казала). С приканването за гласуване не съм съгласна и съответно пасивна, затова страшно много се зарадвах, когато разбрах, че блогът печели и в двете категории.
Продукти:
1 буркан стерилизирани печени червени чушки (или 10 бр. печени, замразени)
300г добре отцедени домати от консерва
~ 60-70мл олио
~250/300г сирене
4-5 яйца
щипка захар
2-3 скилидки чесън
магданоз по желание
сол на вкус, ако трябва
Приготвяне:
* Чушките се нарязват на дребни парчета и запържват в мазнината за около 5-6 мин.
* Прибавят се отцедените домати и оставя да къкри на средна степен на котлона, под капак за 10-на мин.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, посолява, ако чушките и доматите са без сол и оставя открито да се готви, за да се изпари течността. Това отнема още 5-10 мин., зависи колко вода е имало в доматите.
* Чукват се яйцата и разбърква добре, докато се стегнат.
* Прибавя се натрошеното сирене (и магданоз, ако ще се прибавя), готви се още 1-2 мин. и отстранява от котлона.
Лично отклонение :) Този миш-маш, с печените чушки аз обичам да го хапвам с млечно-чеснов сос. Летния, със суровите чушки - с диня. Милото го хапва с месна добавка, а Стоев младши - с още сирене. А този почти миш-маш - яйца на очи в доматен сос се приготвя още по-бързо и разнообразява аламинутите след работа.
В събота се състоя тържеството по награждаване на третите годишни награди на Блоговодител. Моят - т.е. този блог :) бе награден в двете категории, в които бе номиниран и реших да отбележа събитието в обща публикация с миш-маша. Без друго тук е един миш-маш без ясна кулинарна насоченост - готвя от шкембе-чорба до трюфели и гъши дроб, досаждам с непоискани съвети и снимки на посетени от мен камъняци насам.-натам.
Скъпи приятели и читатели на блога, радвам се да споделя с Вас, че и на таз'годишната церемония на Блоговодител - Годишни награди за кулинарни блогове за 2016 год, "Храна за мойте канибали" получи две награди в двете категории, в които бе номиниран - "Крилце, или кълка" (естествено) и "Бързо и вкусно". Двете най-сладки награди и огромни признания - наградата на публиката (на читателите, бих казала). С приканването за гласуване не съм съгласна и съответно пасивна, затова страшно много се зарадвах, когато разбрах, че блогът печели и в двете категории.
Сърдечно благодаря на всички, които са се включили в гласуването! Благодаря, че сте подкрепили и оценили блога и се доверявате на рецептите, които публикувам! Това признание ме задължава още повече и се надявам да не Ви подвеждам (много), както и на обратната връзка с читателите и ползвателите на блога. Живи и здрави, ще продължаваме да се срещаме тук най-често в категориите Ястия с месо и Бързо и вкусно :) след работа.
Благодаря на Иво, Илиян и неговата очарователна съпруга Христина, които ни радват вече трета година с организацията и ни събират вече за трета поредна година!
Илиян ме издаде пред всички (не, че повечето приятели-блогъри не знаят), че готвя и с месо, собствен улов :) от авджи Стоев. Слава богу има домашно производство и месарници, че иначе 11 месеца в годината ще бъдем вегетарианци.
Илиян ме издаде пред всички (не, че повечето приятели-блогъри не знаят), че готвя и с месо, собствен улов :) от авджи Стоев. Слава богу има домашно производство и месарници, че иначе 11 месеца в годината ще бъдем вегетарианци.
Но пък тук е мястото да кажа, че съм и благодарна на Мише, тъй като това му хоби ми позволява да опитвам (надявам се успешно) да готвя дивечовите меса и да опитвам различни вкусове с тях.
Наложи се два пъти да говоря пред микрофона - надявам се да не съм изръсила много глупости, защото това с говоренето трудно ми се отдава - не е като да хвърлиш килограм мръвка да се пече, а през това време да приготвиш сладкиш, супа, някакви салати, предястие, спасяващо от глад тези, които още от асансьора обявяват колко много са гладни..... Абе трудна работа си е да се изправиш пред хората и те да те гледат в очакване. Надявам се поне успях да благодаря от трибуната в "МЕТРО Академия" - наш домакин на събитието. Искам обаче да благодаря и на близките ми, които са принудени да търпят моите кулинарни напъни и къде с добро, къде със зло да ги опитват и изяждат :)
Най-голямото очарование на това събитие за мен е срещата с приятели и познати блогъри - това социално мероприятие ни събира там и лично аз съм щастлива да се срещна със съмишлените, а времето, прекарано с приятели никога не стига.
А наградите от категорията "Бързо и вкусно" (за цялостно творчество, както каза Или, защото включва всички рецепти през годината) са споделени с приятел, на който безрезервно се доверявам в рецептите. Или от Щъркелово гнездо получи приза на журито. Нейният блог скоро ще навърши 9 години, а тя е един от хората, които ме побутваха да направя собствен блог. Колкото и да се дърпах. После още толкова се дърпах да ползвам и социалното зло Фейсбук, но сега се оказва, че за много събития и информация ми е от полза.
Благодаря отново на всички, които са гласували и избрали да прочетат, разгледат и ползват рецепта от "Храна за мойте канибали" !
До догодина, по това време :)
До догодина, по това време :)
Ей го и миш-маша. Почти както другия с пресни чушки, в който се усеща аромата на пресни, свежи зелени чушки. Този е от печени, червени чушки. От основния продукт - червени чушки, 1 буркан, който обикновено е 10 чушки, излизат от 5 до 7 порции. Зависи колко яйца и сирене ще сложите, които са изцяло по Ваш вкус :) Ние обичаме с повече сирене, затова често изглежда толкова "побелял". Доматите по това време - времето на печените чушки от буркан, или фризер - също са от консерва, но задължително ги отцеждам от водата в тях - ползвам само месестата част - така не се готвят един час, докато изври водата. И последно :) Ако Вие си приготвяте чушките през лятото и обичате миш-маш, може да си ги стерилизирате в буркани според това, колко порции Ви трябват на едно готвене. Когато младежът Н. беше студент правих в бурканчета от 0,400л. (с етикети, на които още се смее, като се сети: Това е за 2 яйца и шепа сирене)
Продукти:
1 буркан стерилизирани печени червени чушки (или 10 бр. печени, замразени)
300г добре отцедени домати от консерва
~ 60-70мл олио
~250/300г сирене
4-5 яйца
щипка захар
2-3 скилидки чесън
магданоз по желание
сол на вкус, ако трябва
Приготвяне:
* Чушките се нарязват на дребни парчета и запържват в мазнината за около 5-6 мин.
* Прибавят се отцедените домати и оставя да къкри на средна степен на котлона, под капак за 10-на мин.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, посолява, ако чушките и доматите са без сол и оставя открито да се готви, за да се изпари течността. Това отнема още 5-10 мин., зависи колко вода е имало в доматите.
* Чукват се яйцата и разбърква добре, докато се стегнат.
* Прибавя се натрошеното сирене (и магданоз, ако ще се прибавя), готви се още 1-2 мин. и отстранява от котлона.
Лично отклонение :) Този миш-маш, с печените чушки аз обичам да го хапвам с млечно-чеснов сос. Летния, със суровите чушки - с диня. Милото го хапва с месна добавка, а Стоев младши - с още сирене. А този почти миш-маш - яйца на очи в доматен сос се приготвя още по-бързо и разнообразява аламинутите след работа.
12 май 2017 г.
Апетитка с краставици
Или апетитка "баба Милка" на Весето. Вчерашната постна картофена яхния просто си плаче за тази апетитка - от краставици и пукани чушки, леко пикантна и кисела. Правя си я всяко лято, откакто Весето я показа преди години в добрия стар форум. Всъщност оказва се, че ние с Мише лятото хапваме туршиени краставички и двамата. Аз тези, а той тия, слънчевите, детския му спомен. Нищо, че вече има хубави краставици от домашните оранжерии, дори и посред лято една яхния има нужда от кисела салата Такъв апетит отваря....
Веси, сърдечно ти благодаря за тази вкусна апетитка!
Продукти:
2 краставици (~ 500г)
5-6 люти чушки
2 чушки Сиврия
връзка копър
2-3 стръка пресен чесън
2 равни ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
1ч.ч. оцет
1/3 ч.ч. олио
Приготвяне:
* Чушките се изпичат/опукват на скара, котлон, или грил-тиган.
* Почистват се и нарязват на парчета - по ок.1см.
* Поставят се в купа, заедно с нарязаните на едри кубчета краставица - небелена.
* Прибавят се и ситно нарязаните чесън и копър, солта, захарта, оцета и олиото.
* Всичко се обърква много добре и прехвърля в буркана (или в кутия за съхраняването)
* Оставя се да отлежи няколко часа в хладилник.
Веси, сърдечно ти благодаря за тази вкусна апетитка!
С люти чушки е, но не е отровно люта, защото след изпичането им се почиства семето и бялата жилка, която го държи - те са основно лютия вкус. Ако обичате люто - може да ги оставите. Веси слага и магданоз, но аз разбираемо, съм го пропуснала. Ако решите да опитате - слагайте магданоз Продуктите са за 1 буркан (1л.), в който отлежава 4-5 часа, преди хапването. И тъй като тази апетитка си я хапвам за 3-4 дни, пълня буркана още веднъж с краставици и чушлета и още по 1 ч.л. сол и захар. Втора употреба, така да се каже Ако пък имате люти червени чушки, положението в буркана става пъстро и много, много люто
Продукти:
2 краставици (~ 500г)
5-6 люти чушки
2 чушки Сиврия
връзка копър
2-3 стръка пресен чесън
2 равни ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
1ч.ч. оцет
1/3 ч.ч. олио
Приготвяне:
* Чушките се изпичат/опукват на скара, котлон, или грил-тиган.
* Почистват се и нарязват на парчета - по ок.1см.
* Поставят се в купа, заедно с нарязаните на едри кубчета краставица - небелена.
* Прибавят се и ситно нарязаните чесън и копър, солта, захарта, оцета и олиото.
* Всичко се обърква много добре и прехвърля в буркана (или в кутия за съхраняването)
* Оставя се да отлежи няколко часа в хладилник.
11 май 2017 г.
Картофена яхния
Най-любимата постна картофена манджа По-любима от нея е картофената яхния с пиле, но след празници дори на нас понякога не ни се иска да виждаме месо в чинията. И да затопим къшей хляб в някоя простичка и вкусна манджа :) А най-голямото и предимство е, че се приготвя за 30 мин. От беленето на лука, до поръсването със самардала накрая. И две задължителни условия - никога с пресни картофи и лук - от зеленият лук вкусът е друг, а пресните картофи се готвят бързо и не придават такъв благ :) вкус на яхнията, както старите. Слагам доматите след червения пипер, а картофите след тях - по принцип киселината на доматите "стяга" картофите и увеличава времето им за готвене, но това е с 8-10 мин, не повече, а на мен не ми харесва вкуса на яхнията с домати, прибавени в последния момент. Предпочитам зеленчуците да "се запознаят" в тенджерата още от началото на готвенето. Идеалната подправка ми е магданоз и само щипка (от 2 пръста) чубрица, но за други хора е повече чубрица, целина/кервиз, или джоджен. А коя точно е вашата, ще откриете, като опитате всички варианти :)
Продукти за 6-7 порции:
1 голяма, или 2 малки глави лук
1 зелена чушка (зелената дава друг аромат, не като червена, или сушена. Ползвам Сиврия, сега има целогодишно)
1 среден домат, или 200г домати от консерва - само месеста част, без сока
~ 1,5 кг картофи
50-60 мл олио
кубче масло около 20 г (1 с.л.)
1 с.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
щипка с 2 пръста чубрица и десетина стръка магданоз
1 с.л. с връх препечено брашно (много удобно е да си имате в шкафа буркан с готово препечено брашно винаги)
самардала за поръсване по желание :)
Приготвяне:
* Доматът се обелва и нарязва на дребни кубчета. Ако е от консерва се поставя в цедка да се отцеди от излишната вода.
* Чушката и лукът се почистват и нарязват на дребни кубчета.
* Поставят се в добре загрятото олио в тенджерата за готвене и намалява степента на котлона.
* Сипват се 2-3 лъжици вода и тенджерата затваря с капак, за да се задуши лука - около 5-6 мин. са достатъчни, водата се изпарява и зеленчуците започват да се запържват. Това го правя, за да избягвам директната запръжка на яхнията :) А през това време се приготвят картофите - белят и нарязват на кубчета - с големина по желание, у нас за предпочитане са ей такива по-дребни.
* Когато се изпари водата на лука се прибавя червения пипер, разбърква се добре и веднага се сипват доматите.
* Те почти веднага завират в тенджерата :) оставя се да къкрят 1-2 мин., прибавят се солта, измитите нарязани картофи и налива ~ 1,5л. вода. Тук може пак да се увеличи степента на котлона, за да заври манджата по-бързо, но когато заври отново се намалява - много е важното яхнията да се готви на слаб котлон и да си къкри тихо и спокойно в тенджерата, затворена с капак.
* Готви се до омекване на картофите - зависи от сорта, но обикновено отнема от 15 до 25 мин. Пробвайте с вилица, ако влиза лесно - готови са. А може и да ги опитате, ако обичате да опитвате, докато готвите.
* Прибавят се подправки - чубрицата, ситно нарязания магданоз (може малко да отделите за поръсване в чинията) и черния пипер.
* Изваждат се 3-4 лъжици от соса, смесват със студена вода, прибавя се брашното и размива на кашичка.
* Налива се бавно към яхнията и разбърква, за да не се получават топчета от брашното и да се с гъсти соса.
* Изчаква се да заври отново, прибавя се лъжицата масло и отмества от котлона.
5 май 2017 г.
Крем-супа от аспержи и сладък картоф
Продукти за 4 порции:
1/2 връзка аспержи -10-на броя
1 малък сладък картоф - ок. 150г
0,5 л. вода
0,5л. пилешки булон (или пак вода)***
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 с.л. масло 100г. заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
крутони за сервиране
***Първия път правих супата само с вода, но се сещате, че с пилешкия бульон вкусът ни хареса много повече. Бульонът ми е домашен, и друг път съм писала, че си приготвям и замразявам в бутилки PVC 0,5л.
Приготвяне:
* В тенджера се кипват водата, булона и олиото.
* Аспержите се подрязват на 1см. от основата и се нарязват на парчета по 2-3 см. Може да запазите част от връхчетата за украса, но това са подробности :)
* Сладкият картоф се обелва и нарязва на дребни кубчета.
* Заедно с аспержите и скилидките чесън се поставят във врящата течност и готвят около 15 мин. - за това време и картофите, и аспержите са омекнали. Към края на готвенето се прибавя солта.
* Тенджерата се отмества от котлона.
* Сметаната се смесва със също толкова количество от топлия бульон - налива се по малко към нея и бърка, докато стане като много гъст айран :)
* Супата се пюрира. В нея се прибавят разбитата сметана, пипера и маслото.
* Сервира се с крутони - може готови, но предпочитаме домашни, а е и много месно да си направим в къщи, където почти винаги има останал хляб.
* Ако сте отделили връхчетата на аспержите за сервиране, трябва да ги задушите предварително за 3-4 мин. в масло и тогава да прибавите към готовата супа.
* Заквасената сметана може да замените с готварска, но в супите харесвам повече заквасената.
Когато купувате аспержи, гледайте ги да са свежи - приятен зелен цвят и долу, където са срязани, да бъде светло, не вече покафеняло мястото от престояване по магазините. Долната част така, или иначе се отчупва и не се готви, но по това се познава дали са пресни, или не. Ако са млади - може да не белите доллната част на стръковете.
Малкото на брой съставки в тази супа придават изчистено удоволствие за сетивата. Допълнила съм го само със сладък картоф (батат), който придава леко сладникава нотка, но не и аромат, за да може да изпъкне нежният, специфичен вкус на аспержите. У нас младите хора "откриха" този продукт и бързам да го готвя не само да му се наситим, а и защото сезона му е кратък :) скоро ще премине. Живи и здрави догодина може да се радваме на собствено производство. А и щом казах, че са богати на фибри, всички в къщи са заинтересовани от реколтата. Бъдещата.
1/2 връзка аспержи -10-на броя
1 малък сладък картоф - ок. 150г
0,5 л. вода
0,5л. пилешки булон (или пак вода)***
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 с.л. масло 100г. заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
крутони за сервиране
***Първия път правих супата само с вода, но се сещате, че с пилешкия бульон вкусът ни хареса много повече. Бульонът ми е домашен, и друг път съм писала, че си приготвям и замразявам в бутилки PVC 0,5л.
Приготвяне:
* В тенджера се кипват водата, булона и олиото.
* Аспержите се подрязват на 1см. от основата и се нарязват на парчета по 2-3 см. Може да запазите част от връхчетата за украса, но това са подробности :)
* Сладкият картоф се обелва и нарязва на дребни кубчета.
* Заедно с аспержите и скилидките чесън се поставят във врящата течност и готвят около 15 мин. - за това време и картофите, и аспержите са омекнали. Към края на готвенето се прибавя солта.
* Тенджерата се отмества от котлона.
* Сметаната се смесва със също толкова количество от топлия бульон - налива се по малко към нея и бърка, докато стане като много гъст айран :)
* Супата се пюрира. В нея се прибавят разбитата сметана, пипера и маслото.
* Сервира се с крутони - може готови, но предпочитаме домашни, а е и много месно да си направим в къщи, където почти винаги има останал хляб.
* Ако сте отделили връхчетата на аспержите за сервиране, трябва да ги задушите предварително за 3-4 мин. в масло и тогава да прибавите към готовата супа.
* Заквасената сметана може да замените с готварска, но в супите харесвам повече заквасената.
Малкото на брой съставки в тази супа придават изчистено удоволствие за сетивата. Допълнила съм го само със сладък картоф (батат), който придава леко сладникава нотка, но не и аромат, за да може да изпъкне нежният, специфичен вкус на аспержите. У нас младите хора "откриха" този продукт и бързам да го готвя не само да му се наситим, а и защото сезона му е кратък :) скоро ще премине. Живи и здрави догодина може да се радваме на собствено производство. А и щом казах, че са богати на фибри, всички в къщи са заинтересовани от реколтата. Бъдещата.