Отлепяяяяяяш, не облизвааааашшш...... А гарнираш с печени белени фъстъци, объркани с карамел. Това е всъщност целия начин на приготвяне на тия карамелено-шоколадови-фъстъчени хапки. Обожавам блокчета от типа на Сникърса и Лайън-а. Но напоследък много лоши неща се пишат за тях и се взех в ръце да си направя подобни.
Основата тук е бисквитка, но може и на вафлена кора - зависи кой кое обича повече. Аз - Орео, определено. Приготвянето им отнема около 20 мин, ако имаме готово дулсе де лече, или сгущенка. Ако нямаме - приготвяме си я по този, описан от мен вече начин. Аз варя обикновено 2 консерви и тъй като имат голяма трайност - стига аз да ги изтрая в шкафа , винаги имаме готов карамел.
Основата тук е бисквитка, но може и на вафлена кора - зависи кой кое обича повече. Аз - Орео, определено. Приготвянето им отнема около 20 мин, ако имаме готово дулсе де лече, или сгущенка. Ако нямаме - приготвяме си я по този, описан от мен вече начин. Аз варя обикновено 2 консерви и тъй като имат голяма трайност - стига аз да ги изтрая в шкафа , винаги имаме готов карамел.
Продуктите: са само 4 :)
300г обелени, печени безсолни фъстъци
1 консерва дулсе де лече (~400г) /сгущенка
2 пакета бисквити (Орео)
300 г шоколад
Приготвянето е лесно:
* Бисквитите се разделят на две внимателно - на едната остава залепен крема, може и той да се отлепи (и изяде), но аз го оставих. Може и самите бисквити да се оставят по две, :) ама предпочетох да наблегнем на ядките с карамел и фъстъци, а те да са само подложка.
* В дълбока купа се объркват фъстъците и карамела.
* Поставя се по лъжица на всяка бисквитка - малко е гъста :) сместа, но с показалец, или с помощта на друга лъжица се помага да се постави върху бисквитката.
* 2/3 от шоколада се разтопява на водна баня. Когато се разтопи, към него се прибавя останалата 1/3 шоколад, отмества се от котлона и се бърка, докато и той се разтопи.
* Тук може да се хване основата на всяка фъстъчена хапка и се потопи в разтопения шоколад, а може да се залеят всички с шоколада, както са наредени на равна повърхност, върху свежо фолио, или на хартия за печене. И двата начина изпробвах, лесни са, но при втория доста шоколад остава по хартията (който НЕ дава фира, пак се използва) но си е повече цапане.
* Оставят се така да стегне шоколада :) след което половината се прибират в кутия ....
а другата половина - на масата иииии.... им се наслаждаваме. :)
За кутията съм сериозна - тези единични бройки, които останаха на открито, след 24 часа бяха с поомекнала бисквита и фъстъци - вече не така хрупкави.
А тези, които бяха в кутия - си бяха и с хрупкава бисквита, и фъстъци.
А тези, които бяха в кутия - си бяха и с хрупкава бисквита, и фъстъци.