Изварата се получава от пресичане на белтъка на млечни продукти – прясно, или кисело мляко, суроватка. Обикновено получаваната от суроватка е много нискомаслена и суха. Харесвам по-богатата, от пълномаслено мляко, така е по-вкусна и подходяща за всякакви десерти, баници, пастети и разядки и готвене с нея – на яйца, чушки, зеленолистни. Винаги може да си купите от магазина, но знаете, че има ли начин и хубав начален продукт – в случая мляко, ще си направя сама J Мама правеше понякога от суроватката от отцеждането на сиренето и кашкавала, но хем излиза малко количество, хем е по-суха ,както вече казах. А у нас започнахме да хапваме по-често преди 15-на години покрай младия Стоев, който тогава търсеше начин да хапва повече протеини. Истината е, че е един пренебрегван, но много добър продукт – богат не само на протеини, но и на каций и подходящ за всяко по-диетично хранете (освен, разбира се, ако не си направите пастет за мазане с извара и масло J) Ако харесвате извара, приготвяйте си в къщи – отнема не повече от 20 мин, а сме сигурни в качеството и. Може да се приготви от прясно мляко, пресечено само с лимонтозу, но ще Ви предложа моя начин – пресечено с кисело мляко и лимонтозу. Млякото може да бъде всякакво (домашно, разбира се) – краве, овче, козе. От 1л прясно мляко и 300г кисело излиза около 350г хубава извара. Повече, или по-малко, зависи от качеството на млякото. Става и с купено прясно мляко, но рандеманът тогава е наполовина. Изварата е продукт, подходящ и за замразяване.
Продукти:
1л. прясно мляко
300г кисело мляко
1 с.л. сок от лимон, или 5 г лимонена киселина, разтворена в
~50 мл прясно мляко
* Млякото се налива в дълбока тенджера и кипва. Важно е тенджерата да бъде
по-голяма, за да не изкипи млякото.
* Когато започне да завира степента на котлона се намалява
наполовина.
* Прибавят се при непрекъснато и внимателно разбъркване
киселото мляко и лимоновия сок/разреденото лимонтозу.
* Вижда се как белтъкът на млякото започва да коагулира- то
се пресича и започват да се образуват парцали.
* Вари се около 2-3 мин. и отстранява от котлона.
* Приготвя се още една тенджера, с поставен на нея
гевгир/цедка с намокрен тензух, или марля, на 2-3 пласта.
* Внимателно се сипва млякото вътре, изчаквайки суроватката
да се отцежда.
* Оставя се така на хладно място за два часа. Ако можете да
пипате горещо (аз не мога), хващате
краищата на тензуха, усуквате на топка и
изцеждате добре.
* Изваждате от тензуха и едва тогава се посолява, защото
солта обикновено остава голяма част в суроватката. А така получената суроватка
може да се използва за замесване на хляб и всякакви тестени изделия – получават
се много добри с нея.