Аз приключих с козунаците за тази година, но който още не е избрал какъв козунак да приготви Може да опита този - Класически козунак с прясно мляко и повечко яйца. Същото тесто като на козуначените кифлички, което ползвах преди години, когато месех козунак на ръка Сега е лесно и мързеливо - в хлебопекарната. Само оформянето няма как - на ръце но тъй като тестото е мазно се оформя лесно. И печени във фурната, разбира се.
От тази доза, която ще напиша излязоха 4 козунака във форми с диаметър 20см и един правоъгълен във форма 30/11 см.
Продукти:
6 яйца
300 мл. прясно мляко
300 г. захар
80 мл олио
80г масло
1 пак. прясна мая (40 г)
щипка сол
кората на 2 лимона - фино настъргана
~ 900 г брашно за меко тесто Меко тесто, като долната част на ухото ни, но еластично. Приятно за работа, за пипане.
още малко брашно (~100г) за доомесване и още малко олио за намасляване на ръцете
2 жълтъка, 2 лъжици олио, 2 лъжици прясно мляко за намазване;
стафиди, червени сушени боровинки, локум, сушени череши
захар, сусам, мак за поръсване
Приготвяне:
* Месенето на козунаците започва отново :) от активиране на маята - в дълбока купа 30-40 мл прясно мляко прясното мляко се затопля до около 37*, в него се разтваря маята, заедно с лъжица захар и 2 лъжици брашно и се оставя да шупне - поне 3 пъти да увеличи обема си. Това се получава за 20-30 мин. в топлото време.
* През това време яйцата и захарта се разбъркват леко с вилица, прибавя се останалото прясно мляко и настърганите лимонови кори.
* Всичко това се поставя в контейнера на хлебопекарната да се меси, или в направено кладенче от брашното в голям съд, където ще се меси.
* Прибавя се щипката сол, шупналата с прясното мляко мая и половината от брашното.
* Машината се включва да меси на програма тесто - при моята (Горене) е програма 8, за час и половина.
* 3-4 мин. след като започне да меси малко по малко се прибавя и останалото брашно и по 2-3 лъжици от разтопеното масло и олио, докато поеме всичко. Тестото трябва да се оформи на голяма, нелепнеща по стените на съда топка
* Така оставяме машината да си извърти почти целия цикъл - към края, последните 10 мин. я изключвам и включвам още веднъж да извърти цялата програма "тесто".
* Следва най-важната част - втасването на сладкото тесто :)
* Може да се остави в хлебопекарната да втасва, тъй като е загряла докато го меси, но по-добрият начин е да се остави на много топла стайна Т*, или във фурната, включена на 50*. Така направих и аз - завих контейнера с намаслено свежо фолио и сложих в загрятата фурна. Трябва да увеличи обема си поне два пъти и това се получава за около 50-60 мин.
* Прибавя се щипката сол, шупналата с прясното мляко мая и половината от брашното.
* Машината се включва да меси на програма тесто - при моята (Горене) е програма 8, за час и половина.
* 3-4 мин. след като започне да меси малко по малко се прибавя и останалото брашно и по 2-3 лъжици от разтопеното масло и олио, докато поеме всичко. Тестото трябва да се оформи на голяма, нелепнеща по стените на съда топка
* Така оставяме машината да си извърти почти целия цикъл - към края, последните 10 мин. я изключвам и включвам още веднъж да извърти цялата програма "тесто".
* Следва най-важната част - втасването на сладкото тесто :)
* Може да се остави в хлебопекарната да втасва, тъй като е загряла докато го меси, но по-добрият начин е да се остави на много топла стайна Т*, или във фурната, включена на 50*. Така направих и аз - завих контейнера с намаслено свежо фолио и сложих в загрятата фурна. Трябва да увеличи обема си поне два пъти и това се получава за около 50-60 мин.
* Тестото се изважда на масата и разделя на толкова парчета тесто, колкото козунаците, които ще се правят според големината на формите
* Формите за козунаците се намазват с масло, или застилат с хартия за печене.
* Всяка част тесто се разделя на още няколко части, зависи как ще се плете козунака - дали на плитка с три фитила, или повече, или ще прави на топчета. Въпрос на собствен поглед е оформянето, пак ще напомня за показаното тук клипче от Роси за една питка и сега правя нещо подобно на кръглите, без много да им се притеснявам накъде да си заплета ръцете :) или фитилите - важното е, че се получава. Задължително е оформянето на фитилите да бъде с намаслени ръце. Тук се поставя и плънката - т.е. стафидите, боровинките, или локум - ако искате омесете с тестото, ако искате - разстелете като кора тестото с пръсти , поръсете там и завийте на руло. Така и с всички фитили.С намаслени ръце, да напомня пак
* Когато всички бъдещи :) козунаци са готови се поставят във формите за печене, покриват се със свежо фолио, намаслено от долната страна (която е към тестото) и отново прибират във фурната, на 40* , да втасват -този път повече ~ 2,30ч. ги оставих, увеличиха си обема около 3-4 пъти. Затова, когато ги поставяте във формите гледайте те да заемат 1/3 най-много до 1/2 от големината на формата.
* Формите за козунаците се намазват с масло, или застилат с хартия за печене.
* Всяка част тесто се разделя на още няколко части, зависи как ще се плете козунака - дали на плитка с три фитила, или повече, или ще прави на топчета. Въпрос на собствен поглед е оформянето, пак ще напомня за показаното тук клипче от Роси за една питка и сега правя нещо подобно на кръглите, без много да им се притеснявам накъде да си заплета ръцете :) или фитилите - важното е, че се получава. Задължително е оформянето на фитилите да бъде с намаслени ръце. Тук се поставя и плънката - т.е. стафидите, боровинките, или локум - ако искате омесете с тестото, ако искате - разстелете като кора тестото с пръсти , поръсете там и завийте на руло. Така и с всички фитили.С намаслени ръце, да напомня пак
* Когато всички бъдещи :) козунаци са готови се поставят във формите за печене, покриват се със свежо фолио, намаслено от долната страна (която е към тестото) и отново прибират във фурната, на 40* , да втасват -този път повече ~ 2,30ч. ги оставих, увеличиха си обема около 3-4 пъти. Затова, когато ги поставяте във формите гледайте те да заемат 1/3 най-много до 1/2 от големината на формата.
* След като видим, че са добре втасали, изваждаме формите от фурната, за да ги намажем, а фурната включваме на 180* без вентилатор, или 160* с вентилатор
* Намазват се с четка (или парче марля) с жълтъка с прясно мляко и олио и поръсва по желание с някакви семена, или със захар.
* Поставят се да се пекат в загрятата вече фурна - някъде в долната част на фурната, задължително под средната част. Пекат се за около 30 мин (зависи от големината им), но най-добрия опит е пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо.
* Когато се извадят от фурната задължително се освобождават от формата за печене и поставят на решетка, докато изстинат напълно. Желателно е и тогава да се хапват, но пък нали знаете колко вкусен е топлия, дъхав козунак
* Намазват се с четка (или парче марля) с жълтъка с прясно мляко и олио и поръсва по желание с някакви семена, или със захар.
* Поставят се да се пекат в загрятата вече фурна - някъде в долната част на фурната, задължително под средната част. Пекат се за около 30 мин (зависи от големината им), но най-добрия опит е пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо.
* Когато се извадят от фурната задължително се освобождават от формата за печене и поставят на решетка, докато изстинат напълно. Желателно е и тогава да се хапват, но пък нали знаете колко вкусен е топлия, дъхав козунак