Под влиянието на скоростното готвене в телевизионната ни изява с Жул наскоро, ще покажа и тази "рецепта" която често ни спасява като бърза вечеря и се приготвя за има-няма 15 минути. Е, според броя и апетита на хората. У нас това се случва едновременно в два тигана на котлона , но пържолите са достатъчно големи и 2 са напълно достатъчни да нахранят трима. Пилешките пържоли от бут са сочни и често срещани в нашето меню. Дали печени на скара, на грил тиган, или във фурната с гарнитура - отнемат не-повече от час. Хубаво е, ако има възможност да се мариноват 10-12 часа по-рано (разбирайте дори от предната вечер), но понякога не успявам и се задоволявам с бързо "мариноване" в момента и печене :) със задушаване.
Ето как, че стана ракиено време :))))
Продукти за 5-6 порции:
пилешки пържоли от бут (подбирам големи, 4 броя излизат ~1,5кг :)))
60-70 мл сок от лимон
5-6 с.л. зехтин
черен пипер/или микс пипери
сол
60-70 мл бяло вино
2 с.л. мед
5-6 скилидки чесън
Приготвяне:
* Пържолите се почистват (понякога имат перушинка, или повече тлъсто по тях) и подсушават с кухненска хартия.
* По кожата се правят няколко плитки нареза, да не се разкъсват месото, само да се нацепи кожата.
* Посоляват се съвсеееем леко, прибавят се зехтина и лимоновия сок.
* Посоляват се съвсеееем леко, прибавят се зехтина и лимоновия сок.
* Пържолите се разтриват с двете ръце :) ама хубаво, да се втрият добре тези течности в тях.
* Тиган с капак се загрява на котлона. Ако тиганът не е достатъчно голям да ги събере всичките, или се ползват два тигана едновременно, или се приготвят на два пъти - след първите тигана се почиства до сухо и тогава се ползва.
* Пържолите се поставят в тигана с кожата надолу, между тях се пускат грубо смачканите 1-2 скилидки чесън и се затварят с капак.
* Оставят се така за 5-6 минути да се пекат/пържат/задушават, след което се обръщат от другата страна за още толкова време.
* Медът се разтваря във виното.
* Прибавя се при пържолите в тигана и отново затваря с капака- това количество мед и вино е за 2 тигана, затова слагаме половината от него, а другата половина - на следващите пържоли.
* След 2-3 минути пържолата се обръща отново върху кожата и готви още толкова, вече без капак. Така течността се изпарява, а на дъното остава съвсеем малко гъсто сосче, което намазваме върху извадените в чинии за сервиране пържоли.
* Поръсват се веднага с черния пипер.
* Гарнитурата е по желание. Но най-бързо се приготвят някакви зеленчуци на салата :)
Ще ги пробвам и тях! Бонфилето пожъна овации, така че и с това знам, че няма да сбъркам:). СТрахотни рецепти, Пеп! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНяма да сбъркаш, Кате :) Поздрави и на теб в далечен Граац :)
ИзтриванеТочната рецепта за нашата маса! Чудесни пържоли!
ОтговорИзтриванеПоздави и спокойна вечер! :)
Благодаря, Хриси! Хубав вторник и на теб!
ИзтриванеА пържолите са вкусни, ще се радвам да ги видя при теб :)
Добре, че сменихте титулната снимка! Повече на слагайте предишната!На същия принцип вероятно може и свински пържоли!
ОтговорИзтриванеЩе я върна още в края седмицата, не се притеснявайте! Тази е пролетна! А онази е символ на голямата част рецепти в блога, макар и пържоли да не е лоша идея! Благодаря! Но на Вашият блог винаги може да сложите каквато снимка Вие си харесвате!
ИзтриванеНе ме разбрахте - питах рецептата за пилешки пържоли може ли да се използва за свински пържоли. Не ми се обиждайте, редовно Ви чета, но наистина снимката не ми харесваше, някак тежко ми ставаше.Поздрави!
ОтговорИзтриванеСъжалявам, снимката е част от блога.
ИзтриванеНяма да стане със свинска пържола ,освен ако месото не е бонфиле - за това време свинското от друга част, няма да стане крехко. Но може да увеличите виното, с което и времето на задушаване, докато то се изпари, за да успее тя да се сготви.
Мерси , мерси!!!Не се сърди бе човече!
ОтговорИзтриванеНяма бе :) само си отстоявам слогана -)
ИзтриванеА, Пепчо, записвам рецептата, така чакам празниците и малко почивка за да се развихря в кухнята! Поздрави и на девойчето Жул! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеще дойдат, Игличе :) Някои ще се вихрят в кухнята, други в градината :) Прегръдки и за теб!
ИзтриванеПепи,пилешка пържола от бут ли е,винаги по твоите рецепти я правя,а отдавна не съм,страхотна идея даваш отново,много ми харесва!Сочна и медена,тотален разкош!Сега отивам назад,че видях нещо още по-изкусно :).....
ОтговорИзтриванеМного изкусително е другото, да :)))
ИзтриванеВ интерес на истината пилешките пържоли са едно от най-бързо приготвящото се месо, поради което често го хапваме в къщи. Радвам се, че ми се доверяваш за тях, Росинко :)
Пепи, представих си с пуешки пържоли или от домашно пиле, че от доста време магазинското пилешко не припарва у нас, но си мисля, че ще му трябва повечко време. Явно, че ще трябва да се пробва...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Домашния бройлер е много добро решение за такива пържоли :) от другите пилци - няма да стане за толкова кратко време :)
ИзтриванеВкусно е това:)
ОтговорИзтриванеЗаписвам го за проба:)
Ще ти хареса, Весе :) и у вас сте мръвкари :)
ИзтриванеДобре. идва сезона на пилците. Ще проверя за какво говориш тук :)
ОтговорИзтриванеза пилета, естествено :))
ИзтриванеНапомни ми за едни медени свински каренца, които правех преди! Задължитедлно ще си припомня :)
ОтговорИзтриванеМоже да споделиш за тях :) Харесва ми идеята и бих ги пробвала :)
Изтриване