Панирани оризови топки с разтопена моцарела вътре, в коричка от хрупкава галета с подправки. Това са тези топчета, носещи звучното италианско име Аранчини, заради визуалната си прилика с портокал ( „arancia“ означава „портокал“). Могат да бъдат с различен пълнеж - месо, сирена, или шунка.
Ориз с месо ядем често, затова когато ги правя, аз правя този вид - с моцарелата вътре. Освен от специално приготвен за целта ориз, може да си приготвите и от изостанал /нежелан, по-скоро сготвен ориз дали с месо, или постен. Важното е да са добре сварени, но не и разварени зърната ориз. Много подходящ за Аранчини е ориза сорт Арборио - къси, закръглени зърна, които се сваряват бързо - за около 20 мин. Дори когато е към края на сваряването си е добре да се отдръпне от котлона, да се затвори съда с капак и да се остави да си поеме водата, тъй като лесно се разварява.
Продукти:
100г ориз
по 200 мл пилешки бульон*** и вода
50 г пармезан (кашкавал)
1 белтък
черен пипер
3-4 с.л зехтин***
3-4 с.л зехтин***
300г моцарела (или добре топящ се кашкавал)
За паниране:
2 ч. ч. галета
по 1 каф. лъжица черен пипер, сол и куркума
по 1 каф. лъжица черен пипер, сол и куркума
2 яйца и 3 белтъка
олио за пържене - за маслена баня, поне 3см. дълбочина в съда, поради което е подходящ тесен и дълбок съд за пържене /малка касерола
олио за пържене - за маслена баня, поне 3см. дълбочина в съда, поради което е подходящ тесен и дълбок съд за пържене /малка касерола
Приготвяне:
* Измият ориз се сварява в пилешкия бульон и водата, докато
набъбне добре. Към края на варенето се прибавя зехтинът.
* Съдът с ориза се затваря с капак и оставя така да изстива.
***Когато правя с пилешки бульон, съобразявам колко зехтин да сложа според мазнината в бульона. Тъй като аз не я отстранявам, когато си правя бульони, а пълня в бутилки заедно с нея :). По тази причина няма и сол в продуктите, защото бульона обикновено е със сол, а самия пармезан също има сол. Ако ориза се вари само с вода, или бульона няма никаква мазнина, може да се започне приготвянето на ориза от запържването му в мазнина - докато стане стъклен и се залива с горещата вода........Важното е да имате добре сварен, вкусен ориз :)
* Галетата се смесва със солта и подправките
* Съдът с ориза се затваря с капак и оставя така да изстива.
***Когато правя с пилешки бульон, съобразявам колко зехтин да сложа според мазнината в бульона. Тъй като аз не я отстранявам, когато си правя бульони, а пълня в бутилки заедно с нея :). По тази причина няма и сол в продуктите, защото бульона обикновено е със сол, а самия пармезан също има сол. Ако ориза се вари само с вода, или бульона няма никаква мазнина, може да се започне приготвянето на ориза от запържването му в мазнина - докато стане стъклен и се залива с горещата вода........Важното е да имате добре сварен, вкусен ориз :)
* Галетата се смесва със солта и подправките
* Подправя се с черен пипер, прибавя се настъргания пармезан и
белтъка и обърква добре, но внимателно, да не се мачкат зърната ориз.
* С мокри ръце се взема
по топка от него – колкото голям орех, разстила се в дланта (да не бъде дебел пласт ориз) и в
средата се поставя кубче моцарела.
* Овалват се така, че моцарелата да се скрие добре вътре.
* Потапят се в разбитите яйца и белтък; овалват се в галетата и нареждат в плитка чиния, за да не си развалят формата :)
* Прибират в хлидалника за час, или в камерата за 15 мин.
* Прибират в хлидалника за час, или в камерата за 15 мин.
* Пържат се до златисто на маслена баня; на висока
степен на котлона – 2/3 от мощността му. Ако е най-силна - моцарелата няма да
успее да се разтопи вътре.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
Имам едни моцарелки вкъщи и се чудех какво да ги правя! Мерси за рецептата, Пеп-4о!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Точно навреме им давам рецептата, нали :) Ще се радвам да споделиш резултата после :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Такива хапвам често на обяд тук в едно заведенеи, но опита ми с оризови кюфтета преди 15 години беше доста жалък;) оттогава не съм повтаряла. Май е време да опитам, а? Много са ти добри!
ОтговорИзтриванееее 15 години са много време, Мъхче! Я се пробвай пак, ще се справиш. Много е важно ориза да е лепкава смес, а когато престои в камерата на хладилника стяга и няма как да не станат. Че аз моите първи преди 10 години не ги събирах дори от тигана, направо обърнах тигана през цедка, да си запазя олиото, щото всичкия ориз беше като войници в блато.
ИзтриванеО, чудесни са! Перфектни, като от италианка направени! Браво Пеп!
ОтговорИзтриванеИзглеждат много апетитно, не съм пробвала само с моцарела, но съм сигурна, че ще ми харесат. Не трябва да влизам в блога, че постоянно си създавам работа :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Слънчеви, апетитни и много ефектни -
ОтговорИзтриванестрахотни са, Пепи!
Благодаря за чудесната идея, поздрави и хубава пролет!
Пепчиии, голяма вкусотия!! А снимките са толкова примамливи, че ми иде с вилицата през монитора и в чинията :) :)!!
ОтговорИзтриванеНепременно ще се пробвам да ги направя (твоите рецепти са винаги сполучливи).
Благодарности, целувка и хубави почивни дни, миличка!!
Вярно са много вкусни, РУмка, хрупкавата коричка е чудесна. Но ще ги преработя следващия път като правя още по-тъничък да е оризовия слой. Макар че и така не беше дебел и тук там моцарелата се опита да избие навън :)
ИзтриванеХубава неделя и на теб да е, мила Руми!
Супер са, Пеп! Ама много сложно ми се видИ, не съм опитвала, интересно ми е за вкуса, обещай да ми направиш някой ден:))
ОтговорИзтриванеТи пък се накани, Веси, идвайте тук с Росен на почивка за няколко дни, стига с това море. И при нас басейни има. Обещавам да направя тогава :)
ИзтриванеМного са вкусни! Отново трябва да направя. Браво, Пепи!
ОтговорИзтриванеЩом се налага - направи пак :)
ИзтриванеДнес и една приятелка е правила и ми се обади :) но дъщеричката и недоволна - очаквала месце да има вътре :)
Много интересна рецепта, но мисля, че никога няма да успея да направя толкова перфектни топки :D
ОтговорИзтриванеАма те и моите не са перфектни :) с мокрите ръце се оформя добре на топка, но при пърженето малко поддават - виж на първата снимка последната трета топка от колонката :))) Но като се хапват никой не пита перфектна ли е, или не :) Пробвай :)
ИзтриванеЕй на такава гледка чак не ми се пише коментар,направо съм замлъкнала в захлас,Пепи!Божествени аранчини,и толкова перфектно си ги натъркаляла кръглички,сякаш машина ги е правила,това се казва майстор!Има ли разтопена моцарела,моментално съм впечатлена и изкушена!Голяма прегръдка от мен с пожелание за хубав петък и приятен уикенд на семейството!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Пепи :)! Обичам го този блог - пълен с хубави рецепти, разказани по интересен начин :)!
ОтговорИзтриванеИмам въпрос, тъй като утре смятам да пробвам тази рецепта, та да питам 100 гр ориз не са ли твърде малко?
Здравей, Мими :)
ИзтриванеНе е малко, като за една доза за 2-3 човека да мезнат :) Ако останат, не са с хрупкава коричка. Можеш да направиш повече ориз, той ще издържи в хладилника за следващо пържене, ако не приготвиш наведнъж всички топки за пържене.
Благодаря за бързата реакция! Моята идея е да го поднеса като основно ястие, може би ще добавя и някакъв сос. Абе, ще видим, ще се решава в движение, може пък и двойна доза да спретна ако преценя, че е малко
ОтговорИзтриванеЩом е за основно, най-добре заложи на двойна доза, а докато ги пържиш, ако прецениш - можеш да оставиш няколко да изпържиш на следващия ден. Сладко-кисел сос много им приляга, както и млечно-чеснов :) И ще чакам да споделиш резултата :)
ИзтриванеСтанаха чудесни, особено с чесновото сосче към тях!!! Удвоих дозата и се получи доста прилично количество :)
ОтговорИзтриванеЕха, ти наистина двойна доза направи :) Много се радвам ,че си направила от раз :) Защото аз си помня първите опити :)))
Изтриване