17 октомври 2024 г.

Печени батати с чери домати и крема сирене

 
       Сладките картофи (батати) отдавна навлязоха в моята кухня, а напоследък и зачестиха, заради опитите ни да ядем по-рядко и по-малко от обикновените картофи. Най-често ги правя печени, или пълнени, на пюре, на крем-супа,  дори пържени (много бързо се пържат) и въпреки, че на вкус оприличаваме малко на тиква :-) си ги харесваме. Само мусака не съм правила с тях, но заради Мише така или иначе рядко я готвя. 
       Тук са си просто печените ми картофи/батати , но в малко по-различна премяна - на всеки картоф му върви сирене, а на всяко сирене - домат :-)  печени чери домати, но може да бъдат и резени печен обикновен домат. Подправките са сухи;  сетих се да добавя песто от босилек едва когато им мина фотосесията и ги вечеряхме. От 1 сладък картоф - ок 5-600 г, излизат 6 хубави, почти еднакви, резена за печене. Останалите на пръчици и заедно с  обикновени картофи - в тавата, да се изпекат  за гарнитура (към една сьомгова пъстърва бяха).
Продукти: 
1 сладък картоф
подправки - моите се виждат, смес от: сол, риган, мащерка, босилек, чесън на прах, едро смлян червен пипер и сушени чушки  
2-3 лъжици олио/зехтин 
2 лъжици масло 
7-8 скилидки чесън 

за печените чери домати: 
10-12 бр чери домати  (не от най-дребните)
2-3 лъжици зехтин, 5-6 скилидки чесън, сол, риган, мащерка, или босилек

180 г крема сирене 
магданоз, или други зеленолистни :) 
Приготвяне: 
* Картофите/бататите се мият, белят и от тях отрязват шайби с дебелина ок 1,5-2см. 
* Поръсват се с подправките, олиото и  маслото; прибавят се обелените скилидки чесън и  100-120 мл вода и пекат в загрята фурна до омекване.  Когато се извади тавата с готовите картофи, върху тях се разпределя маслото. 
* В друга съдинка се пекат чери доматите: 
---Почистените чери домати се поставят в тавичка, заливат със струйка зехтин, 20-30мл вода,  посоляват и объркват с пасирани скилидки чесън и листа риган (или друга подправка). Пекат се до зачервяване, малко под средното ниво на фурната - поставени в студена фурна ок 50 мин, поставени в загрята фурна - ок 20 мин. на 200* 
---И двата зеленчука са готови за едно и също време :-) 

Следва плейтването 
:v :v
Върху резен батат се разпределят 2-3 лъжици крема сирене, 1-2 печени чери домата, скилидка печен чесън и украсяват с нещо зелено :) Както винаги при мен магданоз задължително има, нищо, че не ми е любимата подправка. 
Аз ги харесах повече добре изстинали. Но пробвайте и топли, и студени :-) чудесни са и за вечеря, и за гарнитура, и за предястие. 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...