14 септември 2023 г.

Топли сандвичи с крема сирене и печени чери домати

 

       Миналия месец споделих, че тази пролет и лято сандвичите и брускетите са често на масата :-) ми, тъй като авджи Стоев е в етап на командировки. Чери доматите ползвам целогодишно, защото зимата само те имат вкус и мирис на домат, не са като "дървените" и често през зимата правя салатата от тях. Лятото обаче предпочитаме големите месести, слънчеви и сочни и дори правя печени домати със сирене , но са доста воднисти и на сандвичи не стоят добре. В интернет отдавна се въртят клипчета за печени чери домати с парче сирене, които после правят на сос за паста, но паста със саламурено сирене не е моето и не ги повторих. Така обаче са ми перфектни :) 
 
 
И всъщност това е "рецептата" :-) 
чери домати, зехтин, чесън, сол, риган, мащерка, или босилек. Всички тези им подхождат. 
крема сирене, или  топка моцарела, или друго меко сирене 

Доматите си ги мия, естествено и махам клонката с дръжките, защото :-) така знам от малка - зеленчуците се почистват от дръжките. Но честно казано, не ми харесва да пека зарзават с дръжките, защото гладката кора на зеленчука е лесна за миене, за разлика от мъхестите дръжки. 

Почистените чери домати се поставят в тавичка, заливат със струйка зехтин, 50-60 мл вода,  посоляват и объркват с пасирани скилидки чесън и листа риган (или друга подправка). Пекат се до зачервяване, малко под средното ниво на фурната - поставени в студена фурна ок 30 мин, поставени в загрята фурна - ок 10 мин. на 200* 

Филии хляб се запичат  - на  парти грил, на решетка  във фурната в края на печенето на доматите, или на грил тиган. Предпочитам някакъв  черен, или чабата, или един страхотен царевичен, който намирам тук от време на време. 

Намазват се обилно  със сиренето, върху него се разпределят доматите и заливат с 1-2 лъжици от соса им, останал след печенето. 

Бързо хапвайте, докато са топли 😉🙃



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...