19 септември 2023 г.

Пържен патладжан в сладко кисел сос

 

       Вече няколко лета се каня да  опитам пържени патладжани в сладко кисел сос и все отлагам :-) докато днес за пореден път заради градския двугодишен вече ВиК проект пак нямаме вода и се зачудих как най-лесно да  приготвя останалите ми 3 патладжана без много вода. А в хладилника  си имах шише останал сос от пуканите люти чушлета в сладко кисел сос. Обикновено не ми стига, когато ги правя и винаги правя още малка доза, за да допълвам бурканчетата.  Пък нали трудно хвърлям храна :-) било то и марината... Кипнах я на котлона, смлях една малка сладка червена чушка, подправих с щипка лют пипер, кориандър и  чесън и се получи чудесен сладко кисел сос. Най-добри са за хапване веднага, защото имат фина, хрупкава коричка от пърженето с нишесте, а когато престоят в соса повече време - омекват. 

Продукти: 

3 бр. патладжани (ок 1кг)
4-5 лъжици царевично нишесте

за сладко киселия сос:
150 мл оцет
150 г захар
100 мл вода
50 мл бяло вино
1 малка червена чушка, почистена от семето и дръжката
2-3 скилидки чесън
2-3 зърна кориандър
2-3 зърна бял синап
щипка-две лют пипер (лютивината е по желание) - малка суха не много люта чушка стрих
2 щипки сол

1 равна ч.л. царевично нишесте
олио за пържене

Приготвяне:
* Патладжаните се белят и нарязват на пръчици с дебелина 1-1,5 см.
* Посоляват се и оставят да се отцеждат за час.
През това време може да се приготви соса :)
* Всички продукти за соса, без захарта, водата, оцета и нишестето се поставят в пука и пасират.
* Прехвърлят се в малка тенджера, или касерола, прибавят се водата, захарта и оцета и варят заедно за ок 10 мин. на средна степен на котлона (да не е на мах степен, за да остане рядък). Охлажда се.

* Патладжаните се измиват и отцеждат.
* Овалват се в нишестето и подготвят за пържене.
* В касерола :) (отново, защото така се ползва по-малко олио ) се наливат 2 см. олио и загряват.
* Пускат се по малко от парчетата патладжан и пържат до зачервяване. Разбъркват се няколко пъти, за да се изпържат от всички страни. Пърженето става за по 3-4 мин всяка партида - при мен 5.
* Изваждат се с решетъчна лъжица и поставят в купа с охладения сос.
* Престояват там, докато стане време за изваждане на следващата партида, после се прехвърлят в чиния.
* Когато всички патладжани се изпържат, сосът се връща на котлона и отново кипва.
* Прибавя се размитото в малко вода царевично нишесте (онази 1 ч.лъжица) - сгъстява го съвсем леко.
* С готовия сос се заливат изпържените патладжани.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...