27 септември 2023 г.

Млечна баница с боровинки и крема сирене

 

        Една много бърза рецепта за сладка, млечна баница, каквато правя,  но този път е с боровинки и с крема сирене в млечната смес. Сочен десерт и не-убийствено сладък. Следващия път си мисля  с малини да я направя, които дори са малко по-кисели. Плодчетата ми са пресни, но могат да се сложат и замразени. Времето за приготвяне е 15-на мин, а след още 30 имате една тава със сочен, ухаещ на масло сладкиш. 

Продукти:
7 бр. фини кори/листи за баница
120 г масло

200г натурално крема сирене
500мл прясно мляко
3 яйца
160-170г захар
2 ванилии (лимонова ползвам)

250-300г боровинки 
3-4 лъжици кафява захар

Приготвяне:
* Маслото се разтопява. Тавата за печене се намазва обилно с него. 
* Всеки лист кора се намазва с разтопеното масло -  тънко с четка. 
* Кората  се  набира като хармоника  и завива на охлюв. Поставя се в тавата. 
* Когато всички кори са завити, тавата се поставя във фурната и пече на 170-180 до леко зачервяване - тази тава ми е стъклена и поставям в студена фурна, но когато е метална, поставям в загрята и се изпича по-бързо, затова не уточнявам времето.

* Яйцата се разбиват със захарта и сиренето. Към тях прибавя затопленото мляко и ванилиите.
* Запечените кори се заливат със сместа и  оставят се за 5 мин. да поемат добре от млякото. 
* Поръсват се 2/3 от боровинките;  тавата разклаща да паднат надолу,  прибавят се и останалите. 
* Поръсват се с кафявата захар и тавата се връща във фурната.
 

* Пече се за още 15-20 мин . Млечната смес трябва да остане светла на цвят, да не се запича.
* Тавата се изважда и   баницата се поръсва с пудра захар. 


 

3 коментара:

  1. правя я почти по същия начин - с други количества, но при навивавеното слагам и малко захар, леко намазвам с кремата и поне 4-5 плодчета. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. При повече кори може би трябва да се увеличи и заливката?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...