Тук са си просто печените ми картофи/батати , но в малко по-различна премяна - на всеки картоф му върви сирене, а на всяко сирене - домат :-) печени чери домати, но може да бъдат и резени печен обикновен домат. Подправките са сухи; сетих се да добавя песто от босилек едва когато им мина фотосесията и ги вечеряхме. От 1 сладък картоф - ок 5-600 г, излизат 6 хубави, почти еднакви, резена за печене. Останалите на пръчици и заедно с обикновени картофи - в тавата, да се изпекат за гарнитура (към една сьомгова пъстърва бяха).
Продукти:
Продукти:
1 сладък картоф
подправки - моите се виждат, смес от: сол, риган, мащерка, босилек, чесън на прах, едро смлян червен пипер и сушени чушки
2-3 лъжици олио/зехтин
2 лъжици масло
7-8 скилидки чесън
за печените чери домати:
10-12 бр чери домати (не от най-дребните)
2-3 лъжици зехтин, 5-6 скилидки чесън, сол, риган, мащерка, или босилек
180 г крема сирене
магданоз, или други зеленолистни :)
Приготвяне:
* Картофите/бататите се мият, белят и от тях отрязват шайби с дебелина ок 1,5-2см.
* Поръсват се с подправките, олиото и маслото; прибавят се обелените скилидки чесън и 100-120 мл вода и пекат в загрята фурна до омекване. Когато се извади тавата с готовите картофи, върху тях се разпределя маслото.
* В друга съдинка се пекат чери доматите:
---Почистените чери домати се поставят в тавичка, заливат със струйка зехтин, 20-30мл вода, посоляват и объркват с пасирани скилидки чесън и листа риган (или друга подправка). Пекат се до зачервяване, малко под средното ниво на фурната - поставени в студена фурна ок 50 мин, поставени в загрята фурна - ок 20 мин. на 200*
---И двата зеленчука са готови за едно и също време :-)
Следва плейтването
Върху резен батат се разпределят 2-3 лъжици крема сирене, 1-2 печени чери домата, скилидка печен чесън и украсяват с нещо зелено :) Както винаги при мен магданоз задължително има, нищо, че не ми е любимата подправка.
Аз ги харесах повече добре изстинали. Но пробвайте и топли, и студени :-) чудесни са и за вечеря, и за гарнитура, и за предястие.