29 юли 2022 г.

Шоколадов кекс с тиквички

        

      
      Лятото може да е време за плодове, но пък за шоколад винаги е време :) Е, това предложение е с включения сезонен зеленчук тиквичка. Тя, както и плодовете, придават на сладкишите сочна и влажна структура. Ако не сте любители на такива - изпечете го по-дълго, но ще стане трошлив. За песимистите към сладкиш с тиквичка ще допълня, че тя не се усеща - нито се вижда, нито се усещат парченца от нея след изпичането. 

Продукти: 

250г бяло брашно
30 г какао
2/3 ч.л. бакпулвер (7г)
щипка сол
230г захар
2 яйца
100г кисело мляко
100 г шоколад (черен, 72% какао е моят)
100г меко масло
100г олио
1 малка тиквичка - 200г
още лъжица масло за намасляване на формата
3-4 лъжици филирани бадеми за поръсване


Приготвяне:
* Фурната се загрява на 170*С.
* В купа се пресяват брашното заедно с какаото, солта и бакпулвера.
* Шоколадът се нарязва на дребно, ако не е дропс.
* Тиквичката се измива и се настъргва на ситно ренде.
* В дълбока купа се разбиват добре  маслото, олиото и захарта - с миксер, за 2-3 мин.
* Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко тестото се разбърква добре.
* Прибавят се тиквичките и шоколадът.
* Добавя се половината от брашнената смес и тестото се разбърква.
* Сипва се киселото мляко, след което тестото се разбърква отново добре.
* Добавя се останалата брашнена смес и  разбърква.
* Кексова форма за печене се намазва с маслото и тестото изсипва в нея - правоъгълна, ок 30 см. дължина. Пълни се не повече от 2/3 от височината. Ако Ви остане от сместа, напълнете я във формички за мъфини.
* Пече се в загрятата вече фурна, в долната част, за ок 60 мин . :) или до опит с дървено шишче, което трябва да излиза сухо.

18 юли 2022 г.

Мариновани скариди

 

        За тази публикуването на тази рецепта са виновни милите хора от  магазин Ах, Морето в София, които почти седмица показваха разни мариновани риби и скариди от щанда си. И точно, когато станах столичанка в повече за 3 дни,  скаридите бяха свършили. Знаете, че луд умора няма ми е част от хобито и мариноването на рибата не ми е проблем , дори чистенето и реденето на сафрид и уклей , затова  реших, че ще правя. Горната снимка е на много едри скариди, долните са средни по размер, които определено се получиха по-добре  при мариноването. Имайте предвид, че ще се чистят от черупките и не пробвайте с дребните :)  

       Няколко думи за скаридите като продукт - богати на протеин, желязо и селен и имат антиоксидантно действие (това последното от книгите, не знам колко е вярно.) Но наистина са храна, която няма мазнини, а богата на протеин. Хубаво е от време на време да се хапват; най-харесвани от всички у нас са с масло, чесън и копър. Трайността на тези - 2-3 дни :) повече не могат да се задържат.

Продукти:
~ 400-500 г почистени скариди (от черупките и вената; тук там оставях опашки)
1 ч.л. сол

120 мл зехтин
120 мл сок от лимон
1 малка глава червен лук, нарязана на полумесци
1 резен от глава целина, нарязан на кубчета
10-на стръка копър, ситно нарязан
2 с.л. каперси
1/2 ч.л. захар
още щипка
щипка лют червен пипер

Приготвяне:
* Всички съставки от втората част се смесват и разбъркват.
* Почистените скариди се поставят във врящата подсолена вода (с онази 1ч.л. сол)
* Бланшират се 2 до 3 мин.  Внимавайте да не ги преварите, защото ще станат като каучук :)
* Изваждат се с решетъчна лъжица от водата, отцеждат и поставят в купата при подготвената марината.
* Купата се затваря с капак и прибира в хладилник за поне 3-4 часа.

Това е :) Бързо и лесно мезе, стига да има кой да ги чисти. Е, после разбира се и да ги забравите за няколко часа в хладилника.


 

9 юли 2022 г.

Пълнени картофи със сирена

 

       Една публикация, отлагана почти 4 години :) Все се е случвало като пълня картофи да е късно вечер, а вечерните снимки не са ми сила. Пълнен батат има в в блога отдавна,  а картофите ги бях обещала на децата след едно ходене до Одрин, където - вижда се от снимките, щанда е за пълнени картофи :) всичко е нарязано, подготвено и само си избираш плънка. Само че аз тогава предпочитах одринския тава-джигер, затова и като се прибрахме започнах да ги правя тук. Плънката е задължително с много масло , а сирената са различни - ако има бяло саламурено сирене, слагам малко нарязан сушен домат, но когато сирената са топящи - както сега, слагам и шунка/шпеков салам, прошуто и малко маслини, или кисели краставички.  С пресни картофи не ми се получава - кожата е много тънка и не издържа плънката :) затова ги правя със стари и подбирам едри - около 300г . Обикновено един картоф е достатъчен за един човек, но Вие си знаете колко сте ящни :) и колко ще Ви стигнат за една вечеря/обяд. 
Продукти за 2бр. 
2 картофа - едри :) 
1-2 лъжици олио 
сол

50-60 г масло 
щипка сол (ако трябва, според сирената)
100 г шунка/или по-сух колбас 
200г настъргани сирена - тук са кашкавал, моцарела и чедър 
10-на маслини 
щипка риган, магданоз, или чубрица  

Приготвяне: 
* Картофите се измиват много добре с гореща вода и четка/абразивната част на гъба. 
* Надупчват се с вилица на 10-на места, намазват се с онези 2 лъжици олио, посоляват леко и завиват плътно в лист алуминиево фолио. Ако не искате храната да има допир с алуминиевото фолио, завийте ги първо в хартия за печене и тогава във фолиото (понякога и аз не го правя).
* Пекат се в предварително загрята на 200* за около 30-40 мин - като ги пипнете отгоре, трябва да са омекнали. 
* През това време се приготвя плънката - всички продукти се нарязват/настъргват ситно, прибавят се подправките, а най-отгоре се поставя парчето масло. 
* Когато са готови картофите се изваждат и прехвърлят на дъска. 
* Прави  се сряз по дългата им страна, но не до долу - около 3/4 от височината на картофа. 
* С лъжичка се изважда  месестата част - картофите трябва да останат с по 1см. дебелина долу-горе. 
* Като се изважда врялото месо на картофа се слага върху маслото :) така го разтопява още в купата с плънката. 
* Всичко се обърква много добре; картофите се пълнят с тази плънка, а отгоре се настъргват по малко от кашкавала и моцарелата. 
* Връщат се в горещата фурна и запичат за още 5-6 мин - докато сирената се разтопят и леко зачервят. 
* Като се извадят отгоре се поставя още парче масло - по около чаена лъжица. 

Сега да кажа, че някои хора ги обичат с кетчуп :) , а аз - със салата. Но май всички - с бира :) 

6 юли 2022 г.

Тригуни

 
        Най-лесният сладкиш на всички времена :) За мен е свързан с края на детството и морето в Бургас, където за пръв път ги  опитах. Нещо като баклава, но с многолистно тесто и орехи. Това ми е споменът. След години, когато започнах да си правя бутертесто сама, си правех и тригуни - такива натурални без ядки и други, с орехи, с ябълки... А по-късно и тази сиропирана прелест - бутерки " Да си глътнеш езика" с цели парчета ябълки, или круши и Фанта. А тригуните са лесни, защото са просто изпечено, сиропирано тесто :) разкош за всички, които обичат сиропирани десерти.  

Продукти  за 6 бр : 
1 пак  охладено бутертесто(275г)

За намазване:

 1 яйце и 2 лъжици прясно мляко 

 За сиропа:

1,5 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. сок от лимон

***Купените, които помня едва ли са били намазвани с яйце, но ми харесват така и го правя. Не отива цяло яйце на тези 6 бр. тригуни - колкото остане си чака следващото готвене :) почти всеки ден ползвам яйца - я за паниране, я за плънка, я за сандвичи, или застройка :) или просто за бъркани яйца.
***Сиропът е достатъчен за тези 6 бр - Ако ползвате голям пакет бутертесто, направете колкото искате тригуни, останалите може да завиете с някаква плънка - сирене, кашкавал, кренвирши... Или пък да направите част от тях с пълнеж - орехи, или настъргана ябълка.


Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180-190*С.
* Бутертестото се разстила на масата и нарязва на 6 квадрата.
* Всеки квадрат се сгъва на триъгълник, на който краищата се подпъхват под долната кора (за да не се отварят триъгълниците).
* Нареждат се в тава на хартия за печене. 
* Намазват се с разбитото с прясно мляко яйце. 
* Поставят се в загрятата вече фурна, на скара малко под средното и ниво.
* Пекат се до зачервяване - около 15 мин.
* Изваждат се и охлаждат напълно.
* Сиропът може да се приготви по-рано. Кипват се водата и захарта и след като поврат 5-6 мин. се прибавя лимоновия сок и отстранява от котлона.

И сега тук заливането :) Откакто преди години харесах заливането на студена баклава със студен сироп, така правя и тук - по-бавно се напояват, но пък сладкиша става по-добър според мен. Ако не ползвате моя метод, следвайте правилото - топъл сироп (не врял) и студено печиво.


2 юли 2022 г.

Спагети вонголе

 

       Тези миди ги открих преди няколко години в Бари и доста време опитвах да намеря тук, но удрях на  камък :) или на черни миди. Миналата година вече открих в Метро, а скоро и в една друга верига и вече нямаше как да отлагам да опитам аз да приготвя  онези спагети с вонголе от Италия. Факт е, че спагети могат да се приготвят и с черни миди, но тези белите, са много по-нежни - подходящи за салата и паста, без тежки сосове. Който пътува към Гърция също може да си закупи от там. И тъй като знам, че блогът се чете и ползва от любители на кулинарията не само в България, ще споделя приготвянето им със спагети - тези тук са сухи от пакет, но тези дни ще направя и с пресни спагети, които чакат ред в хладилника. 
Продукти за 2 порции: 
~300г миди вонголе 
10-на стръка магданоз 
~300г спагети 
3-4 ск. чесън
~60-80 мл бяло вино 
10-на чери домати 
2 щипки едро смлян лют червен пипер 
2 лъжици зехтин и 2 лъжици олио 
3 с.л. запечени орехови ядки (от мен, по желание)
щипка сол 

Приготвяне
* В тенджера се кипва 2л. подсолена вода и спагетите поставят да се варят в нея. 
* Когато се поставят спагетите да се варят,  на другия котлон в тиган се загрява мазнината - олиото и зехтина и в него запържват за 20-на сек. ситно нарязаните скилидки чесън. 
* Прибавят се почистените миди, налива  виното и тиганът затваря с капак. 
* Готвят се 6-7 мин - докато всички миди се отворят. 
* Изваждат се спагетите и поставят в тигана при мидите (за целта е добре още в началото да се подбере по-голям тиган) заедно с 2-3 с.л. вода от варенето им. 
* Прибавят се едро смлените орехови ядки, нарязаните на 2, или 4 чери доматчета, лютия пипер, щипка сол (или две - на вкус, опитвайте) и ситно нарязания магданоз. 
* Всичко това се завърта 3-4 пъти в тигана (за не повече от минута) и отмества. 
* Разпределя се в 2 чинии, поръсва с още по щипка люти пипер (вече по желание, че става доста люто) и още малко ситно нарязан магданоз. 
 


И се похвалвам :) че книгата вече е в продажба. Домашни благини от млякоПо ирония на съдбата първата книга, която излезе с мои рецепти не е рецепти за месо, а за млечни - не само рецепти с млечни продукти - сладки и солени, а и основните как да си приготвим сирене, кашкавал, извара, моцарела, истински катък.
Книгата може да се поръчва с отстъпка от тук http://bitly.ws/ss8Y
Живеещите в София ще могат да си я купят с отстъпката и в Бакалия "Млечковци" , на ул. Черни връх 11.

 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...