След лятно-есенния хит на супите у дома - крем-супа от тиквички, време беше да я опитаме и в по-засищащ (или поне невегатариански) вид. Ама разбира се, вкусът печели не само защото има месо в супата, а и защото бульонът вече е месен. Девойчето Гери, за която супите са за промивка на корема( но тиквената яде) предложи другия път да и сложим скариди :) Ама на лято, като си наловим. Пилешкото избрах да е от бутче, тъй като кожата си пуска малко мазнина :) и бульонът не е толкова бистър, като с филето.
Продукти за 6 порции:
2 пилешки бутчета
2 тиквички (ок 600г)
2 средни картофа (300г обелени)
2 моркова
стръкче праз - около педя
1 зелена чушка (сиврия)
50-60 мл олио
сол, 2-3 стръка мащерка и 5-6 стръка магданоз
2 с.л. масло
150 г крема сирене
Приготвяне:
* Пилешките бутчета се поставят в студена вода и кипват. В момента, в който завира водата - знаете се образува пяна, която е желателно да обирате и изхвърляте. За по-мързеливи, или разсеяни готвещи като мен може да изчакате 3-4 мин. след завирането, да прецедите бульона и да продължите готвенето с чистия бульон. Водата/бульона трябва да бъдат около 1,5л.
* Тогава вече се поставят и почистените, измити и нарязани на едро зеленчуци, солта, олиото и целите стръкове подправки.
* Варят се на ниска степен на котлона (да къкрят, както се казва) , докато омекне месото.
* Изваждат се бутчетата; кожата и костите се отстраняват, а месото нарязва на дребно.
* Към леко охладената вече супа се прибавя крема-сиренето и се пасира до гладкост.
* Връща се нарязаното месо, прибавят се маслото и няколко листенца свежа мащерка, или магданоз.
Не забравяйте да си приготвите крутони :)
23 януари 2018 г.
15 януари 2018 г.
Език с масло, чесън и кашкавал
Самоцитирах се от публикацията за език с масло и чесън, който ни е любим с малката девойката и друг почти не се урежда с този деликатес у нас. Почти по същия начин приготвен, но с по-малко мазнина, защото и кашкавалите са мазен продукт. Да не говорим, че и различно се топят, писна ми да купувам едни и същи марки и всеки път различно да се разтапят. Това освен на вида, почти не влияе на вкуса, затова преминавам към рецептата :) А езикът може да бъде свински, телешки, агнешки, глигански...."На пръв поглед нещо елементарно, но ако не е изкиснат или сварен добре, удоволствието да хапваш език се превръща в неприятно дъвчене на жилаво парче месо. Независимо дали е свински, телешки или агнешки, задължително е предварително да се свари, почисти от ципите и обели, ако е "по-дърт". Не беля само гладките части на езиците от домашно отглежданите прасета.Почистените от ципи и мазнини езици се поставят в дълбока тенджера, заливат със студена вода, която да ги покрие и е 3-4 см. над тях и включва котлона.
Когато заври се прибавят подправки, които обикновено имаме винаги - сухи, корени или зелени - целина, магданоз, пащърнак; настъргано индийско орехче или бахар; черен пипер, едро нарязана глава лук, морков....Може и чаша вино.Посолява се и вари, докато омекне месото. Понякога отнема и два часа.... Изваждат се и още докато са топли се белят.
Тази процедура може да се съкрати, ако се сварят в тенджера под налягане"
Продуктите за 2 порции са:
2бр. сварени свински езици по горния начин - всеки от по ок. 250г
1 с.л. масло и 1 с. л. олио
5-6 скилидки чесън
2-3 стръкчета мащерка, или 2 щипки суха
~ 200г кашкавал
Приготвянето с предварително сварените езици е бързо и лесно :)
* Езиците се нарязват на филии и запържват за 2 мин. в маслото и олиото.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, разбърква се още 1-2 минути, подправят се с мащерката и разпределят в две чинии.
* Поръсват се отгоре с настърган кашкавал и запичат във фурната (в горната част, под реотаните) докато се разтопи, или зачерви :) зависи от кашкавала все пак. Предния път правих със сръбски кашкавал ,който не доби ни най-малък тен.
7 януари 2018 г.
Картофена салата с шпек и кисели краставички
Или баварска картофена салата според една брошура от чужда верига магазини тук. Тази картофена салата с шпек и кисели краставички е толкова баварска, колкото и аз съм баварка, но така я "покръстихме" у дома след решението да я направим в къщи, вместо да я купуваме от въпросната верига. Не знам техните какви са на вкус, тъй като никакви готови салати не внасяме в къщи - водих се само от външния и вид и съвети на момичетата в кулинарната ни група във ФБ. Германо-австрийската групичка ме посъветва да е с пресни краставици и такъв шпек, който се продава в друга чужда верига магазини и аз харесвам много за приготвяне на паста. Но така и така побългарихме салатата, краставичките станаха кисели, шпека е хубав български и вместо топла - салатата е студена. Малко по-обогатена от любимата зимно време Атанасова салата. От Коледа до Нова година я правих два пъти и обещах да увековеча в блога с рецепта, която разбира се не съветвам да спазвате точно, ако решите да правите - опитвайте и я докарайте по свой вкус.
Продукти:
1 кг картофи
1 буркан кисели краставички
1 голяма глава червен лук (лилавия)
250 г шпеков салам
1ч.л. пресен/сух копър
сол на вкус
150 г майонеза
150г кисело мляко
2 с.л. горчица (едрозърнеста)
сок от 1/2 лимон
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на тънки ленти; шпековият салам на пръчици, краставиците на кубчета - но не толкова дребни, както за руска салата, а по-едри.
* Картофите се белят и нарязват на кубчета. Не дребни като за мусака а по-едри - нещо като кубче със страна 1,5см.
* Сваряват се в подсолена вода - водата трябва да бъде 2/3 от височината на нарязаните картофи в тенджерата (мое си верую, защото според мен така не стават много "воднисти")
* Отцеждат се, но се запазват 2-3 лъжици от водата им.
* Нарязаните продукти - лук, краставички и шпек се прибавят в съда при картофите.
* Разбъркват се майонезата, горчицата, киселото мляко, сока от лимон, копъра и отделената картофена течност.
* Прибавя се към картофено/шпековата част и обърква добре.
Тъй като картофите са още топли, много добре поемат и се овкусяват от "соса".
Продукти:
1 кг картофи
1 буркан кисели краставички
1 голяма глава червен лук (лилавия)
250 г шпеков салам
1ч.л. пресен/сух копър
сол на вкус
150 г майонеза
150г кисело мляко
2 с.л. горчица (едрозърнеста)
сок от 1/2 лимон
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на тънки ленти; шпековият салам на пръчици, краставиците на кубчета - но не толкова дребни, както за руска салата, а по-едри.
* Картофите се белят и нарязват на кубчета. Не дребни като за мусака а по-едри - нещо като кубче със страна 1,5см.
* Сваряват се в подсолена вода - водата трябва да бъде 2/3 от височината на нарязаните картофи в тенджерата (мое си верую, защото според мен така не стават много "воднисти")
* Отцеждат се, но се запазват 2-3 лъжици от водата им.
* Нарязаните продукти - лук, краставички и шпек се прибавят в съда при картофите.
* Разбъркват се майонезата, горчицата, киселото мляко, сока от лимон, копъра и отделената картофена течност.
* Прибавя се към картофено/шпековата част и обърква добре.
Тъй като картофите са още топли, много добре поемат и се овкусяват от "соса".
Абонамент за:
Публикации (Atom)