Страници

23 януари 2018 г.

Крем-супа от тиквички с пиле

        След лятно-есенния хит на супите у дома  - крем-супа от тиквички, време беше да я опитаме и в по-засищащ (или поне невегатариански) вид.  Ама разбира се, вкусът печели не само защото има месо в супата, а и защото бульонът вече е месен.  Девойчето Гери, за която супите са за промивка на корема( но тиквената яде) предложи другия път да и сложим скариди :) Ама на лято, като си наловим.  Пилешкото избрах да е от бутче, тъй като кожата си пуска малко мазнина :) и бульонът не е толкова бистър, като с филето. 


Продукти за 6 порции: 
2 пилешки бутчета 
2 тиквички (ок 600г) 
2 средни картофа (300г обелени) 
2 моркова 
стръкче праз - около педя 
1 зелена чушка (сиврия) 
50-60 мл олио 
сол, 2-3 стръка мащерка  и 5-6 стръка магданоз 
2 с.л. масло 

150 г крема сирене

Приготвяне
* Пилешките бутчета се поставят в студена вода и кипват. В момента, в който завира водата - знаете се образува пяна, която е желателно да обирате и изхвърляте. За по-мързеливи, или разсеяни готвещи като мен може да изчакате  3-4 мин. след завирането, да прецедите бульона и да продължите готвенето с чистия бульон. Водата/бульона трябва да бъдат около 1,5л. 
* Тогава вече се поставят и почистените, измити и нарязани на едро зеленчуци, солта, олиото и целите стръкове подправки. 
* Варят се на ниска степен на котлона (да къкрят, както се казва) , докато омекне месото. 
* Изваждат се бутчетата; кожата и костите се отстраняват, а месото нарязва на дребно. 
* Към леко охладената вече супа се прибавя крема-сиренето и се пасира до гладкост. 
* Връща се нарязаното месо, прибавят се маслото и  няколко листенца  свежа мащерка, или магданоз. 
Не забравяйте да си приготвите крутони :) 


15 януари 2018 г.

Език с масло, чесън и кашкавал

"На пръв поглед нещо елементарно, но ако не е изкиснат или сварен добре, удоволствието да хапваш език се превръща в неприятно дъвчене на жилаво парче месо.  Независимо дали е свински, телешки или агнешки, задължително е предварително да се свари, почисти от ципите и обели, ако е "по-дърт". Не беля само гладките части на езиците от домашно отглежданите прасета.  

Почистените от ципи и мазнини езици  се поставят в дълбока тенджера, заливат  със студена вода, която да ги покрие и е 3-4 см. над тях и включва котлона. 
Когато заври се прибавят подправки, които обикновено имаме винаги - сухи, корени или зелени - целина, магданоз, пащърнак; настъргано индийско орехче или бахар; черен пипер, едро нарязана глава лук, морков....Може и  чаша вино. 
Посолява се и вари, докато омекне месото. Понякога отнема и два часа.... Изваждат се и още докато са топли се белят.
Тази процедура може да се съкрати, ако се сварят в тенджера под налягане"
      Самоцитирах се от публикацията за език с масло и чесън, който ни е любим с малката девойката и друг почти не се урежда с този деликатес у нас.  Почти по същия начин приготвен, но с по-малко мазнина, защото и кашкавалите са мазен продукт. Да не говорим, че и различно се топят, писна ми да купувам едни и същи марки и всеки път различно да се разтапят. Това освен на вида, почти не влияе на вкуса, затова преминавам към рецептата :)  А езикът може да бъде свински, телешки, агнешки, глигански.... 
Продуктите за 2 порции са:
2бр. сварени свински езици по горния начин - всеки от по ок. 250г  
1 с.л. масло и 1 с. л. олио  
5-6 скилидки чесън 
2-3 стръкчета мащерка, или 2 щипки суха 
~ 200г кашкавал 

Приготвянето с предварително сварените езици  е бързо  и лесно :) 
* Езиците се нарязват на филии и запържват за 2 мин. в маслото и олиото. 

* Прибавят се пасираните скилидки чесън, разбърква се още 1-2 минути, подправят се с мащерката и разпределят в две чинии. 
* Поръсват се отгоре с настърган кашкавал и запичат във фурната (в горната част, под реотаните) докато се разтопи, или зачерви :) зависи от кашкавала все пак. Предния път правих със сръбски кашкавал ,който не доби ни най-малък тен. 

7 януари 2018 г.

Картофена салата с шпек и кисели краставички

       Или баварска картофена салата според една брошура от чужда верига магазини тук.  Тази  картофена салата с шпек и кисели краставички е толкова баварска, колкото и аз съм баварка, но така я "покръстихме" у дома след решението да я направим в къщи, вместо да я купуваме от въпросната верига. Не знам техните какви са на вкус, тъй като никакви готови салати не внасяме в къщи -  водих се само от външния и вид и съвети на момичетата  в кулинарната ни група във ФБ.  Германо-австрийската групичка ме посъветва да е с пресни краставици и такъв шпек, който се продава в друга чужда верига магазини  и аз харесвам много за приготвяне на паста. Но така и така побългарихме салатата, краставичките станаха кисели, шпека е хубав български и вместо топла - салатата е студена. Малко по-обогатена от любимата зимно време Атанасова салата.  От   Коледа до Нова година я правих два пъти и обещах да увековеча в блога с рецепта, която разбира се не съветвам да спазвате точно, ако решите да правите - опитвайте и я докарайте по свой вкус. 
 Продукти: 
1 кг картофи 
1 буркан кисели краставички  
1 голяма глава червен лук (лилавия) 
250 г шпеков салам 

1ч.л. пресен/сух копър 
сол на вкус 
150 г майонеза 
150г кисело мляко 
2 с.л. горчица (едрозърнеста) 
сок от 1/2 лимон 

Приготвяне:
* Лукът се нарязва на тънки ленти; шпековият салам на пръчици, краставиците на кубчета - но не толкова дребни, както за руска салата, а по-едри. 
* Картофите се белят и нарязват на кубчета. Не дребни като за мусака  :wink1:а по-едри - нещо като кубче със страна 1,5см.
* Сваряват се в подсолена  вода - водата трябва да бъде 2/3 от височината на нарязаните картофи в тенджерата (мое си верую,  защото според мен така не стават много "воднисти") 
* Отцеждат се, но се запазват 2-3 лъжици от водата им. 
* Нарязаните продукти - лук, краставички и шпек се прибавят в съда при картофите. 

* Разбъркват се майонезата, горчицата, киселото мляко, сока от лимон, копъра и отделената картофена течност. 
* Прибавя се към картофено/шпековата част и обърква добре. 

Тъй като картофите са още  топли, много добре поемат и се  овкусяват   от "соса".