Самоцитирах се от публикацията за език с масло и чесън, който ни е любим с малката девойката и друг почти не се урежда с този деликатес у нас. Почти по същия начин приготвен, но с по-малко мазнина, защото и кашкавалите са мазен продукт. Да не говорим, че и различно се топят, писна ми да купувам едни и същи марки и всеки път различно да се разтапят. Това освен на вида, почти не влияе на вкуса, затова преминавам към рецептата :) А езикът може да бъде свински, телешки, агнешки, глигански...."На пръв поглед нещо елементарно, но ако не е изкиснат или сварен добре, удоволствието да хапваш език се превръща в неприятно дъвчене на жилаво парче месо. Независимо дали е свински, телешки или агнешки, задължително е предварително да се свари, почисти от ципите и обели, ако е "по-дърт". Не беля само гладките части на езиците от домашно отглежданите прасета.Почистените от ципи и мазнини езици се поставят в дълбока тенджера, заливат със студена вода, която да ги покрие и е 3-4 см. над тях и включва котлона.
Когато заври се прибавят подправки, които обикновено имаме винаги - сухи, корени или зелени - целина, магданоз, пащърнак; настъргано индийско орехче или бахар; черен пипер, едро нарязана глава лук, морков....Може и чаша вино.Посолява се и вари, докато омекне месото. Понякога отнема и два часа.... Изваждат се и още докато са топли се белят.
Тази процедура може да се съкрати, ако се сварят в тенджера под налягане"
Продуктите за 2 порции са:
2бр. сварени свински езици по горния начин - всеки от по ок. 250г
1 с.л. масло и 1 с. л. олио
5-6 скилидки чесън
2-3 стръкчета мащерка, или 2 щипки суха
~ 200г кашкавал
Приготвянето с предварително сварените езици е бързо и лесно :)
* Езиците се нарязват на филии и запържват за 2 мин. в маслото и олиото.
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, разбърква се още 1-2 минути, подправят се с мащерката и разпределят в две чинии.
* Поръсват се отгоре с настърган кашкавал и запичат във фурната (в горната част, под реотаните) докато се разтопи, или зачерви :) зависи от кашкавала все пак. Предния път правих със сръбски кашкавал ,който не доби ни най-малък тен.
Това е страхотен деликатес, Пепи! Ще се хареса у дома...
ОтговорИзтриванеИ отново полезни препоръки с чудесна рецепта, благодаря ти!
Сърдечни поздрави и пожелания за вдъхновение към нови кулинарни изкушения!
Благодаря, Диди! Ще се радвам да харесат у вас. Поздрави и на теб!
ИзтриванеЕдин разкошен специалитет, за ценители. Аз съм от тях!. Поздрави, Пеп!
ОтговорИзтриванеВярно не всеки го оценява :)
ИзтриванеБлагодаря, Кате!
Ех, как хубаво ме подсещаш! Голяма вкусотия е, а цяла вечност не съм правила. Поздрави от мен и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб, Радост :) Ама ето, сега им е сезона на тези "блажните" мезета.
ИзтриванеМда, това го обичам, но само аз:), няма шанс да го видят у дома.
ОтговорИзтриванеОсвен да намина през СтЗ:)