Страници

15 януари 2018 г.

Език с масло, чесън и кашкавал

"На пръв поглед нещо елементарно, но ако не е изкиснат или сварен добре, удоволствието да хапваш език се превръща в неприятно дъвчене на жилаво парче месо.  Независимо дали е свински, телешки или агнешки, задължително е предварително да се свари, почисти от ципите и обели, ако е "по-дърт". Не беля само гладките части на езиците от домашно отглежданите прасета.  

Почистените от ципи и мазнини езици  се поставят в дълбока тенджера, заливат  със студена вода, която да ги покрие и е 3-4 см. над тях и включва котлона. 
Когато заври се прибавят подправки, които обикновено имаме винаги - сухи, корени или зелени - целина, магданоз, пащърнак; настъргано индийско орехче или бахар; черен пипер, едро нарязана глава лук, морков....Може и  чаша вино. 
Посолява се и вари, докато омекне месото. Понякога отнема и два часа.... Изваждат се и още докато са топли се белят.
Тази процедура може да се съкрати, ако се сварят в тенджера под налягане"
      Самоцитирах се от публикацията за език с масло и чесън, който ни е любим с малката девойката и друг почти не се урежда с този деликатес у нас.  Почти по същия начин приготвен, но с по-малко мазнина, защото и кашкавалите са мазен продукт. Да не говорим, че и различно се топят, писна ми да купувам едни и същи марки и всеки път различно да се разтапят. Това освен на вида, почти не влияе на вкуса, затова преминавам към рецептата :)  А езикът може да бъде свински, телешки, агнешки, глигански.... 
Продуктите за 2 порции са:
2бр. сварени свински езици по горния начин - всеки от по ок. 250г  
1 с.л. масло и 1 с. л. олио  
5-6 скилидки чесън 
2-3 стръкчета мащерка, или 2 щипки суха 
~ 200г кашкавал 

Приготвянето с предварително сварените езици  е бързо  и лесно :) 
* Езиците се нарязват на филии и запържват за 2 мин. в маслото и олиото. 

* Прибавят се пасираните скилидки чесън, разбърква се още 1-2 минути, подправят се с мащерката и разпределят в две чинии. 
* Поръсват се отгоре с настърган кашкавал и запичат във фурната (в горната част, под реотаните) докато се разтопи, или зачерви :) зависи от кашкавала все пак. Предния път правих със сръбски кашкавал ,който не доби ни най-малък тен. 

7 коментара:

  1. Това е страхотен деликатес, Пепи! Ще се хареса у дома...
    И отново полезни препоръки с чудесна рецепта, благодаря ти!
    Сърдечни поздрави и пожелания за вдъхновение към нови кулинарни изкушения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди! Ще се радвам да харесат у вас. Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Един разкошен специалитет, за ценители. Аз съм от тях!. Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, как хубаво ме подсещаш! Голяма вкусотия е, а цяла вечност не съм правила. Поздрави от мен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Радост :) Ама ето, сега им е сезона на тези "блажните" мезета.

      Изтриване
  4. Мда, това го обичам, но само аз:), няма шанс да го видят у дома.
    Освен да намина през СтЗ:)

    ОтговорИзтриване