Дойде време за конфитюра от сини сливи. Най-любимия на девойчето и най-добрия за кифличките, които правя. Не се разтича, не е отровно сладък. И няма големи парчета, или люспи от сливите, които човеците да ровят от кифличките.
Почти всяка по-стара къща има машинка за мелене на месо и зеленчуци, а много от младите имат я роботи, я чопъри. Сливите тук са ситно смлени с месомелачката (добрия стар руски комбайн), но могат да се смелят в блендер/чопър, ако са с остри ножове и ще ги нарежат ситно. До тази година го правех в голямата тенджера с дебело дъно и на котлона, съвсем стандартното изваряване, докато се изпари водата и лъжичка от конфитюра, поставен в чиния и изстинал -не се разтича. И неизменното почти два часа висене с лъжицата в ръка. За пръв път го направих във фурната и мисля, че приключих с висенето до тенджерата. Същото количество стана по-бързо, а моето участие беше да го разбъркам 6-7 пъти за един час време.
От тази доза излизат 7 бурканчета по 0,400л.
КОНФИТЮР ОТ СИНИ СЛИВИ
Продукти:
4 кг сини сливи - добре узрели, но не и меки :)
1,2 кг захар**
2 пак.лимонтозу - 20 г
Приготвяне:
* Фурната се загрява на макс. градуси.
* Сливите се измиват, почистват от костилките и смилат ситно, но не каша, с месомелачка/блендер.
* Поставят се в дълбоката тава на фурната (37/34/10см) и поръсват със захарта.
* Тавата се поставя в долната част на загрятата фурна и започва печенето :) вижда се кога започва да ври сместа вътре и се разбърква с дървена шпатула (най-удобно е с нея) през около 10 мин. Течността изплува отгоре, а гъстата част остава долу, заради което е добре да се бърка с шпатулата.
* За около час конфитюра се е сгъстил достатъчно. Пробва се като се извади лъжица от него (след хубаво разбъркване) и се постави в чиния. Когато изстине и се наклони чинията - не трябва да се разлива. Тук трябва да се внимава да не се превари, защото когато изстине ще стане много твърд (личен опит ) А както вече писах, течната част излиза отгоре в тавата и малко подвежда, че трябва да се изварява още.
* Тавата се изважда; фурната се изключва; прибавя се лимонтозуто и хубаво разбърква.
* Пълни се в затоплените бурканчета***, които се затварят/запечатват добре и се обръщат на капачката и поставят върху скарата в топлата/гореща фурна, където се оставят да изстинат напълно.
ПП: 2022г - слагам само по 2 -3 лъжици захар на килограм плод. Пак е сладък конфитюр 😋
***Бурканчетата се затоплят много лесно :) Поставят се отгоре на печката, в задната част, където излиза топлината от фурната.
***Бурканчетата се затоплят много лесно :) Поставят се отгоре на печката, в задната част, където излиза топлината от фурната.