31 май 2010 г.
Пикантни кашкавалени хапки
Страхотни кашкавалени хапки, пикантни от лютия пипер.
Адаптирани от блога и с благодарност на Перла тя от другаде, но ще стане дълго да посочвам пет обратни източника :)
Розова сол не знам от къде мога да намеря тук (ако някой знае, моля да сподели), затова сложих в кафемелачка (която ползвам само за подправки) една супена лъжица едра сол и люспите на две сухи червени люти чушки. Със семето щеше да е много, много люто.
Продукти:
1 1/2 чаши настърган кашкавал
3/4 чаша брашно и още 3-4 лъж. за точене
4 с.л. меко краве масло
3 с.л. готварска сметана (или прясно мляко)
1/2 ч.л. червен пипер
щипка риган
едра сол за поръсване и червен лют пипер
Приготвяне:
* Всичко се поставя в купа за месене .
* Бърка се с миксера - бъркалките за тесто, докато се събере всичко на топка.
* Поставя се на набрашнен плот, точи се кора - дебела половин см. и изрязва на формички.
* Пренасят се на хартия за печене в тавата и поставят в загрята фурна на 180*.
* Поръсват се със смляната сол с червен лют пипер.
* Пекат се до бледо порозовяване - 10-12 мин.
***Авторката е посочила сол и в тестото, но ръсейки ги отгоре, на мен ми идва в повече солта. Така е достатъчно. Или не трябва да се поръсват отгоре. Ригана е съвсем малко и ненатрапчив, но само червения пипер като подправка определено не е по наш вкус. По-скоро бих изключила него от рецептата.
Мед и цветя
Ей по това време на годината най ми харесва на село - пъстро и цветно е от всякъде, а меда се лее
стотици хиляди пчелици от от кошерите се трудят, за да иде някой :))) и да им открадне медеца
и малка частица от мамините цветя.
Любимите ми латинки. Помня ги откакто се знам, как надвисват над бордюра от градината.
Тук имаме някакви нови, за пръв път ги виждам, майка тази година ги е насадила.
Първо ги мернах вечерта, като се прибрахме, как се бяха затворили.
и една стара снимка, но като гледам къде са насадени краставиците, ще е актуална и тази година - краставиците и грозде заедно, от една асма
стотици хиляди пчелици от от кошерите се трудят, за да иде някой :))) и да им открадне медеца
и малка частица от мамините цветя.
Любимите ми латинки. Помня ги откакто се знам, как надвисват над бордюра от градината.
Тук имаме някакви нови, за пръв път ги виждам, майка тази година ги е насадила.
Първо ги мернах вечерта, като се прибрахме, как се бяха затворили.
и една стара снимка, но като гледам къде са насадени краставиците, ще е актуална и тази година - краставиците и грозде заедно, от една асма
25 май 2010 г.
Изварено-лимонов крем с хрупкаво мюсли и плодове
и едно любимо, много приятно кремче с плодове за десерт
Продукти за 5 чаши (240мл)
за крема:
300г несолена извара
4 с л мед
250 мл готварска сметана (ако е сладка - меда наполовина)
сокът на 1 лимон
хрупкаво мюсли:
150 гмюсли (моето е с 6 плода)
100гмасло
1 с л захар
и още:
нектарини, кайсии, череши (или плод по избор)
30 мл коняк
сладолед
Приготвяне:
* Сметаната се разбива до готовност
* Изварата се разбива с меда и лимоновия сок до гладка смес (това с миксера никога не съм успявала да направя, затова ползвам тук пасатор)
* Прибавя се към сметановия крем на няколко пъти
* Маслото се разтопява в огнеупорен съд
* Прибавят се мюслито и захарта, като се бърка непрекъснато - за около 2-3 мин.
* Оставя се да изстина добре, като се разбърква още няколко пъти докато изстива (иначе се слепват ядките)
* Плодовете се нарязват на кубчета и заливат с коняка
* Нареждат се в широка чаша:
- изварения крем
- поръсва се с мюслито (оставя 1-2 лъжици от него за поръсване отгоре)
- поставят се плодовете - по 2-3 лъжици, заедно със соса
* Охлажда се в хладилник за около час и сервира по желание и с топка сладолед, поръсва отново с мюслито
Продукти за 5 чаши (240мл)
за крема:
300г несолена извара
4 с л мед
250 мл готварска сметана (ако е сладка - меда наполовина)
сокът на 1 лимон
хрупкаво мюсли:
150 гмюсли (моето е с 6 плода)
100гмасло
1 с л захар
и още:
нектарини, кайсии, череши (или плод по избор)
30 мл коняк
сладолед
Приготвяне:
* Сметаната се разбива до готовност
* Изварата се разбива с меда и лимоновия сок до гладка смес (това с миксера никога не съм успявала да направя, затова ползвам тук пасатор)
* Прибавя се към сметановия крем на няколко пъти
* Маслото се разтопява в огнеупорен съд
* Прибавят се мюслито и захарта, като се бърка непрекъснато - за около 2-3 мин.
* Оставя се да изстина добре, като се разбърква още няколко пъти докато изстива (иначе се слепват ядките)
* Плодовете се нарязват на кубчета и заливат с коняка
* Нареждат се в широка чаша:
- изварения крем
- поръсва се с мюслито (оставя 1-2 лъжици от него за поръсване отгоре)
- поставят се плодовете - по 2-3 лъжици, заедно със соса
* Охлажда се в хладилник за около час и сервира по желание и с топка сладолед, поръсва отново с мюслито
Пържоли с чесън
Продукти:
12 пържоли от рибица ( малки са, за 6 порции. Може и пържола от бут, котлет или каквото и да е свинско месо за пържола, но както вече казах - рибицата си е рибица :)))
100 мл червено вино
100 мл вода
50 мл светъл соев сос
подправка за скара по вкус - имам си комбинирана от кимион, черен пипер, майорана, риган, лют червен пипер - едро смлян - на люспи
20-30 мл зехтин (или олио)
сол на вкус
6-7 глави чесън - едната на обелени скилидки, едро нарязани
Приготвяне:
* Пържолите се начукват до не съвсем тънко, като в края се вчукват по 2-3 парченца от едро нарязания чесън в пържолата.
* Посоляват се, подправят на вкус и подреждат в купа, поръсвайки между пластовете виното.
* Завиват се с фолио и поставят за 1-2 часа в хладилник
* Нареждат се в тава, прибавят виното от мариноването, соевия сос, водата и зехтина.
* Останалите глави чесън се почистват от отделящите се люспи, рязват се връхчета на скилидките и поставя при пържолите.
* Поръсват се с малко сол и подправка.
* Тавата се завива с фолио добре, и оставя да престои още 1 час в хладилник.
* Пече се във фурната първо на мах около 20-30 мин (до завиране вътре), след което 40 мин на не повече от 150*, а ако са пържоли от бут - 1 час.
* Когато се развият, трябва да са леко запечени. Ако не - оставят се на горен реотан да се зачервят.
Не трябва да се препичат, защото месото от рибицата е сухо.
Мързеливи чебуреки
Идеята за тях ми даде Лабрекс от форума на бг-мамма. Тя пък я видяла в руски кулинарен форум. А те, както е известно са източник необятен на идеи, отвори ли човек да гледа и се загубва в тях..... Чебуреките се правят от тесто, с пълнеж ...... дълга работа. За тези мога само да кажа - страшно вкусни и бързи, много засищащи - както за закуска, така и за обяд или вечеря . Нещо като панирани принцеси с кайма. И страшно нездравословни, ама това е друга тема.
8 филии
около 300-350гр кайма - овкусена за принцеси. Купвам или готови кюфтета без лук, или омесвам кайма с подправки и газирана вода
5 яйца
5-6 с.л. кисело мляко
5-6 с.л. брашно
щипка сол и черен пипер - моя добавка
олио за паниране - около 2см. дълбочина
Приготвяне:
* Филиите се режат на половинки (по-лесно е за обработка, а може и на фигурки)
* Мажат се с овкусената кайма.
* Сместа за паниране се разбива
* Филиите се потапят от двете страни в нея и панират.
* Пържат се до зачервяване от двете страни - трябва им по минута.
* Сервират се със зеленчуци или айран
А на първите снимки са с парче кашкавал/моцарела между каймата и хляба - още по-вкусно
Пълнени питки
Издълбавам, намажа с масло, пълня.
Плънката - въпрос на въображение и на съдържанието на хладилника. Еднакво вкусни както със солена плънка, така и със сладка - задушени плодове или мармалад с ядки.
Солени пълнени питки
Продукти: освен питките
шунка/колбас, филе, луканка, пушено или варено месо
кашкавал/моцарела, топено, крема или каквото и да е сирене - може и от всичко по малко
по щипка чубрица, риган
яйце за спойка и масло или майонеза за намазване на питките
царевица, кисела краставичка, мариновани гъби - тези са по желание
Приготвяне:
* Изрязва се малко капаче на питките
* С лъжичка се изкопава вътрешността оставя около 1 см "стена"
* Продуктите за пълнежа се нарязват на ситно и разбъркват добре.
* Смесват се заедно с трохите на извадената среда на питките и пълнят отворите им. Трохите може да се спестят за галета, а питките напълнят само с плънката.
* Пекат се в предварително загрята фурна на горе реотан - 220* за 5-6 мин., или на парти грил, ако са по-малки и ниски и не опират в реотаните.
От вън са хрупкави, а вътрешността остава пухкава, но сочна
Сладки пълнени питки
Пълнеж:
едро смлени орехи, ябълки нарязани на кубчета, мед, лимонов сок, стафиди, малко масло, канела и ликьор - всичко задушено за 3-4 мин. Отново се запичат на горен реотан.
Но ще сменя архивната снимка от 2007 година в следващите дни
Пилешки бутчета в медено горчичен сос
Много сочни и любими у нас - независимо дали с бутчета, или с крилца - в медено-горчичен сос мариновани. Преди години не бях и помисляла да хапваме месо със сладко-солен вкус, но Юлия ми показа доста токави рецепти, с което ме впечатли и реших да опитаме. А нали са и с мед, подведох и половинката, и едното дете
Освен бутчета, вкусно става и с всяко пилешко месо, но най често правя бутчета или крила.
Продукти:
1,5 кг. пилешки бутчета
3-4 лъжици горчица
2 лъжици мед
2-3л. майонеза
3 с.л. кетчуп
сока от 1 лимон
3-4 лъжици соев сос
5-6 скилидки счукан чесън или една лъжица чеснов прах)
щипка черен пипер, щипка мащерка
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. бира
Приготвяне:
* Всички продукти се смесват в купа.
* Прибавят се почистените и подсушени бутчета; разбъркват се.
* Завива се съда с фолио/хартия и се прибира в хладилник поне за 4-5 часа, желателно е 12ч. (но в краен случай може и час)
* Нареждат се в тава, сипва се остатъка от марината върху тях и прибавя още 1 к.ч. чаша вода
* Завива се с фолио добре, поставя във фурната на 250* за 20 мин, след което запича за около 1ч. на 180*
* По желание след като се махне фолиото може да се запекат на грил или горен реотан и обърнат от другата страна до почервеняване на коричката.
* Вкусни са както топли, така и студени
Освен бутчета, вкусно става и с всяко пилешко месо, но най често правя бутчета или крила.
Продукти:
1,5 кг. пилешки бутчета
3-4 лъжици горчица
2 лъжици мед
2-3л. майонеза
3 с.л. кетчуп
сока от 1 лимон
3-4 лъжици соев сос
5-6 скилидки счукан чесън или една лъжица чеснов прах)
щипка черен пипер, щипка мащерка
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. бира
Приготвяне:
* Всички продукти се смесват в купа.
* Прибавят се почистените и подсушени бутчета; разбъркват се.
* Завива се съда с фолио/хартия и се прибира в хладилник поне за 4-5 часа, желателно е 12ч. (но в краен случай може и час)
* Нареждат се в тава, сипва се остатъка от марината върху тях и прибавя още 1 к.ч. чаша вода
* Завива се с фолио добре, поставя във фурната на 250* за 20 мин, след което запича за около 1ч. на 180*
* По желание след като се махне фолиото може да се запекат на грил или горен реотан и обърнат от другата страна до почервеняване на коричката.
* Вкусни са както топли, така и студени
Огретен
~1-1,2кг сварени картофи (когато имам повече време ги варя обелени, в подсолена вода; но може и с кората. Посоляват се на пластовете)
300-400гр. сирене
60-80 мл. олио или масло
сол
1 ч.л. копър - сух или пресен, черен пипер
Заливка:
~ 250 мл прясно мляко
1 равна с.л. брашно или царевично нишесте
3-4 яйца, щипка сол
~150-200 гр. кашкавал по желание
Приготвяне:
* Картофите се сваряват - не до разваряване, а да останат малко твърди.
* Нарязват се на кръгчета (или резени) и нарежда плътен ред в тава, в която вече е сложено олиото, или разтопеното масло.
* Нарязват се на кръгчета (или резени) и нарежда плътен ред в тава, в която вече е сложено олиото, или разтопеното масло.
* Върху този пласт се натрошава сиренето (2/3 части) - ситно, или едро е въпрос на избор :)
* Следва нов ред картофи и останалото сирене.
* Така приготвена тавата се поставя в загрятата на 190-200* вече фурна (за да стане по-бързо готов огретена) и пече 10-15 мин.
* Следва нов ред картофи и останалото сирене.
* Така приготвена тавата се поставя в загрятата на 190-200* вече фурна (за да стане по-бързо готов огретена) и пече 10-15 мин.
* Заливката:
* Разбиват се яйцата, прибавя се прясното мляко и брашното; щипка-две сол и заливат картофите. Ако ще се поръсва с кашкавал - сега е момента :)
* Връща се във фурната, на по-долна скара и пече около 15-20 мин. на 180* (до зачервяването на кашкавала) .
* Разбиват се яйцата, прибавя се прясното мляко и брашното; щипка-две сол и заливат картофите. Ако ще се поръсва с кашкавал - сега е момента :)
* Връща се във фурната, на по-долна скара и пече около 15-20 мин. на 180* (до зачервяването на кашкавала) .
Ако се настърже и кашкавал отгоре за запичане (горните снимки) , става разкош. И вече доста се отделя от истинския огретен, но..... важно е да му е вкусно на човек.
Правила съм и със сурови картофи: в този случай добавям малко (около 100 мл) вода при нарязаните картофи; пекат се около 30 мин., а сиренето натрошавам и прибавям към заливката. (долната снимка)
Когато е изстинал огретена се реже лесно и се оформят хубави краища.
Но когато е горещ това е мисия невъзможна..... Какво пък, вкусно е
Но когато е горещ това е мисия невъзможна..... Какво пък, вкусно е
Тук вече с наденица... и това се случва, някой път. За да няма недоволни :) .
24 май 2010 г.
Пухкав омлет със сирена
Продукти за 1 омлет който всъщност е достатъчен за двама.....с нормален апетит
2-3 сварени дребни картофа
2-3 с л зехтин/олио
3 яйца
50г извара
50 г твърдо бяло сирене
50 г моцарела
50 г кашкавал
1 триъгълниче топено сирене /20г/ (или общо 200-220г любими сирена)
1с. л. кисело мляко
1/2 с л брашно
Приготвяне:
* Всички сирена се настъргват, или нарязват на дребни кубчета.
* Прибавят се към разбъркваните яйца с млякото, изварата и брашното
* Картофите се нарязват на дребно и запържват добре в мазнината
* Изсипва се яйчената смес върху картофите и затваря тигана с капак.
* Задушават се ок. 2 мин (докато се стегне сместа).
***Тук трябва да се обърне. Най-лесно става като с приплъзване се прехвърли в чиния - голяма, с по-голям диаметър от тигана, плитка. Омлета се покрива обратно с тигана и заедно с чинията преобръща :) през глава, за да остане омлета в тигана. Само да вметна, че може дасе направи и в обратния ред - чиния се захлупва на тигана и така преобръща - но! сместа не е достатъчно стегната отгоре и има вероятност да се разтече при обръщането по чинията и извън нея. А когато се обърне от чинията на тигана тази част - тя се запечатва, тъй като тигана е загрят и няма опасност от разсипване.
Тиганът ми е с d 24см. Омлетът става с дебелина 2см., хрупкави корички и мека вътрешност, с конци от кашкавал и моцарелата. Това са всъщност основните продукти. Винаги обаче варират според това, какво имам в момента. Много пъти е и с колбас, шунка или филе, което у нас се приема добре. Тях ги поставям след като се запържат картофите и пържа 1-2 мин. преди да залея с яйчната смес.
Ето този омлет долу е с бекон и филе.
2-3 сварени дребни картофа
2-3 с л зехтин/олио
3 яйца
50г извара
50 г твърдо бяло сирене
50 г моцарела
50 г кашкавал
1 триъгълниче топено сирене /20г/ (или общо 200-220г любими сирена)
1с. л. кисело мляко
1/2 с л брашно
Приготвяне:
* Всички сирена се настъргват, или нарязват на дребни кубчета.
* Прибавят се към разбъркваните яйца с млякото, изварата и брашното
* Картофите се нарязват на дребно и запържват добре в мазнината
* Изсипва се яйчената смес върху картофите и затваря тигана с капак.
* Задушават се ок. 2 мин (докато се стегне сместа).
***Тук трябва да се обърне. Най-лесно става като с приплъзване се прехвърли в чиния - голяма, с по-голям диаметър от тигана, плитка. Омлета се покрива обратно с тигана и заедно с чинията преобръща :) през глава, за да остане омлета в тигана. Само да вметна, че може дасе направи и в обратния ред - чиния се захлупва на тигана и така преобръща - но! сместа не е достатъчно стегната отгоре и има вероятност да се разтече при обръщането по чинията и извън нея. А когато се обърне от чинията на тигана тази част - тя се запечатва, тъй като тигана е загрят и няма опасност от разсипване.
Тиганът ми е с d 24см. Омлетът става с дебелина 2см., хрупкави корички и мека вътрешност, с конци от кашкавал и моцарелата. Това са всъщност основните продукти. Винаги обаче варират според това, какво имам в момента. Много пъти е и с колбас, шунка или филе, което у нас се приема добре. Тях ги поставям след като се запържат картофите и пържа 1-2 мин. преди да залея с яйчната смес.
Ето този омлет долу е с бекон и филе.
Абонамент за:
Публикации (Atom)