Курбанът е една от чорбите, манджите де, за които всяко село или паланка си има свой собствен начин. На едно място е със зеленчуци -картофи, моркови, на друго е с червен пипер; някъде с дреболиите на добичето, другаде това е табу; в някои краища пък е застроен с мляко и яйце, в други - бистър
И всеки си харесва своето, което е най-важното в случая.
Този по-долу е курбанът, който се прави в нашите краища - разликата е, че около Чирпан не слагат карантията, докато в моя край- около Орлов дол се прави задължително с тях - предварително почистени, измити и нарязани на дребно. Там е грешно да направиш агне на курбан-чорба - трябва да е овца или шиле поне, със значително количество лой по него. Вече и там изцепват лойта, но в никакъв случай не трябва да е "постен".
Другото интересно, което ми прави впечатление е, че някъде го ядат с вилица, не като при нас - с лъжица. Явно хората с вилиците са по-хитри, защото няма как да изсърбаш чорбата от курбана с вилицата.
Приключвам с монолога, ето курбан-чорбата
Продукти:
1.5 кг шилешко месо (най-добре е с него - нито е постно, нито е мазно, но става и с овче, или както е в този случай - младо агнешко)
300 г карантия *** - предварително почистена и сварена, ситно нарязана
1 глава лук
1-2 с.л олио
сол на вкус
10-15 зърна черен пипер
Приготвяне:
* Месото се нарязва на неголеми парчета. Ако е овче се почиства добре от лойта и ципите.
* Поставя се в тенджера заедно с олиото и запържва за малко, колкото да се запечата.
* Прибавя се цялата глава лук и около 2л. вода
* Оставя се да заври, като до момента на завирането се отпенва (с цедка или решетъчна лъжица) непрекъснато - не трябва да останат плуващи парцалчета в чорбата.
* Когато заври, степента на котлона се намалява и се прибавят солта и зърната черен пипер.
* Ако е агнешко месото 1час е достатъчен да се свари месото; ако е шилешко или овче - времето за варене се увеличава, като се пробва кога е омекнало.
* Прибавят се агнешките дреболии***
* Изважда се главата лук.
* Курбанът се сервира горещ с люта чушка, чесън и оцет - по отделно.
***Аз и девойката го обичаме с карантията. Мъжката половина - в никакъв случай . Затова на онзи етап разделям чорбата на две и ................. на всекиго според вкуса
Постът ще бъде публикуван и в "Прочети това" след 3 дни, Пепи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за здрава, спорна и вкусна майска седмица :-)
Благодаря, Дими :)
ОтговорИзтриванеХубава и вкусна седмица и на теб!
Обичам курбан! Аз съм от тия, дето са научени да го ядат с вилица, с много селски хляб в добавка и най-вече с чесън. Ох, огладнях!
ОтговорИзтриванеЕх, ако можех виртуално да изсърбам една чинийка...! Много обичам курбан, но в моя град се прави с леки добавки- някой път може да пусна и този вариант!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Картин, то сега и "селския хляб" е градски, а да имаше домашен......
ОтговорИзтриванеМарИ, весели празници и на теб!
Давай твоя вариант де!
На това му викам курбан.а не както другите правят супа и му викат курбан.може да се яде и с пробита лъжица
ОтговорИзтриванеБлагщодаря, че го оценявате :) Малко хора го ядат така истински :)
ИзтриванеДа, това е курбан! Така се прави и в Сакар планина!
Изтриване