31 декември 2020 г.
Пурички с пюре от картофи и сирене
23 декември 2020 г.
Бисквитки с шоколад и рожково брашно
19 декември 2020 г.
Пълнени постни чушки
Пълнени сушени чушки с боб
14 декември 2020 г.
Баница със спанак и сирене

Или както в гръцко я наричат спанакопита. Не слагам това име като заглавие на публикацията, тъй като най-добрата спанакопита, която съм яла е в Гърция и с маслено тесто. Ако някой ден я докарам такава - ще споделя с това и име. Това е баница с фини кори, спанак, сирене и мАсло. С хрупкава коричка и мека вътрешност. Ако ми се доверявате :) ще я направите. Още мои рецепти за банички/питки със спанак и сирене има тук и тук и тук и тук . По-лесно за приготвяне (заради вида на фините кори) е в правоъгълна тава, но това си решавате Вие.
11 декември 2020 г.
Борш с месо
) сервитьорката остана изненадана, че май само аз не си го изядох. Но и той си беше бистра и рядка червена вода, с малко червено цвекло, зеле и моркови вътре, дори без картофи и никаква мазнина. На въпроса "Вам не понравилсь?" отговорих честно "Нет, не понравился" и си обещах един ден да пробвам да го сготвя в къщи. Не знам Вие как го готвите борша, но при мен нужните съдове са поне 3 :) тенджери и касероли. С течение на времето го бях позабравила, а в един от редките пъти, когато се сещах за него и уведомявах авджи Стоев, че ще готвя, той ми отбиваше мерака, че тази супа трябва да се яде само на руска земя.... Тази есен ми дойде музата :) и от миналия месец го правя 3 пъти, харесва ми как се получава, още повече, че и Мише си го хапва. И за да е по-вкусен, варя парчето месо с кокал, ползвам месо колкото ми трябва според другите продукти, а бульонът го редуцирам, за да стане по-силен. Вкусен
Зеленчуците :) Ако ми дойдат в повече сварените зеленчуци (зависи от големината на зеленчуците и колко ще изври водата - все пак няма да ядем манджа, а борш 
), просто изваждам 2-3-4 лъжици, отцеждам ги добре, за да остане бульонът от тях в борша и.... тъй като често слагам в тестото за хляба сварени картофи, или моркови - пасирам тази смес и слагам в тестото. Но вие може да си я изхвърлите ...
те у нас и супите според Мише такива трябва да са. 6 декември 2020 г.
Питка
Честит празник на всички, носещи името на Св. Николай! Носете си името със здраве!
Ние след малко ще се почерпим, но показвам каква пита направих за празника :) Основното ще е от именика.
Тестото на питката е по рецептата за тази фокача Другото се вижда как е наредено :)
26 ноември 2020 г.
Сладка баница на розички
16 ноември 2020 г.
Супа от пилешки воденички
* Връща се в тенджерата със супата, отново с разбъркване.
4 ноември 2020 г.
Печена сьомга с хрупкава коричка
кожата-чипс свърши. Ако ще се приготвя с кожата, тя трябва да остане отдолу, а хрупкавата коричка да е върху самото месо. Зеленчуците за гарнитура може да се увеличат, намалят, или бъдат различни, според Вашия вкус. 1 ноември 2020 г.
Айвар

, олио, сол, оцет и захар. Македонците претендират (както за всичко), че техният е оригинален и се прави само от чушки и сложи ли се патладжан - става пинджур (но в пинджура има лук, моркови, домати... ) Скоро ни попадна и изгледахме техния ситком "Преспав", в който се самоиронизират с пословичните си претенции за исторически притежания, дори на финала включиха и цар Самуил (нали е починал там). Като знаем историята и докъде се е простирала Първата Българска държава на Симеон Велики те са си прави. 
отнема половината от времето за приготвяне. От това количество излязоха 14 бурканчета :) но в различни мерки - от 0,250до 0,520кг Така че ако решите да направите по тази рецепта, пригответе си повече бройки - пък колкото се напълнят :) , а ако обичате и люто, може да добавите и няколко (малко или повече) люти чушки. 
5 кг печени червени чушки (теглото е в изпечен, обелен, без семената вид)

пътечка, което означава, че нашият айвар е почти готов.
за да скрие всичките парченца магданоз, но не пасирах съвсем до гадко. След което я върнах във фурната за още 15 мин. и тогава напълних в бурканчета. 



































