Айварът е вид студена разядка, която много наподобява на нашата лютеница. Само че без домати. Може да се хапва като салата, гарнитура, разядка, или просто намазан на филия. Думата „айвар“ е събирателна за студени разядки. При западните ни съседи има стотици рецепти и всеки етнос твърди, че тяхната рецепта е оригинална. Оригинал по сръбски, македонски, босненски.....Основните продукти са печени чушки, патладжани , олио, сол, оцет и захар. Македонците претендират (както за всичко), че техният е оригинален и се прави само от чушки и сложи ли се патладжан - става пинджур (но в пинджура има лук, моркови, домати... ) Скоро ни попадна и изгледахме техния ситком "Преспав", в който се самоиронизират с пословичните си претенции за исторически притежания, дори на финала включиха и цар Самуил (нали е починал там). Като знаем историята и докъде се е простирала Първата Българска държава на Симеон Велики те са си прави.
Връщам се на айвара и моят начин на приготвянето му, който много се хареса на големите деца (от малките все още чакам мнение) и със сигурност ще го правя пак. И наричаме така, въпреки че е с повече подправки Само че със сигурност няма да бъде във фурната, защото колкото и да е дълбока тавата, пръскането и цапането е прилично и не бих си го причинила при положение, че мога на село, на огън.
Приготвянето му е доста по-бързо и лесно от лютеницата, при която само меленето и изваряването на доматите отнема половината от времето за приготвяне. От това количество излязоха 14 бурканчета :) но в различни мерки - от 0,250до 0,520кг Така че ако решите да направите по тази рецепта, пригответе си повече бройки - пък колкото се напълнят :) , а ако обичате и люто, може да добавите и няколко (малко или повече) люти чушки.
5 кг печени червени чушки (теглото е в изпечен, обелен, без семената вид)
2 кг печен патладжан (печен, обелен)
300 мл олио
150 мл оцет
2 с.л. сол ***
10 с.л. захар***
1 голяма връзка магданоз
1 с.л. кимион
1 с.л. сух босилек
5-6 скилидки чесън
*** Солта и захарта са на вкус. Затова опитваме към края и когато е готова - оставя следа от лъжицата при разбъркавенто, добавяме още, ако трябва. Сол има при посоляването на патладжаните. Сладостта зависи от вида на чушките - колкото са по-червени и месести, толкова по-малко захар. Ако по чушките има зелена част - не са толкова сладки. Затова може да започнете с половината количество захар. Опитването става като се извади лъжица от сместа и остави да се охлади напълно. Защото топлият и вкус е подвеждащ :)
Приготвяне:
* Зеленчуците, както и горе писах, са предварително изпечени. Чушките са без семена и обелени от люспите, отцедени за 12 часа (една нощ); патладжаните са обелени, почистени с нож от голямата част от семките, посолени и оставени на наклонена повърхност - повдигната в единия край тава да се отцедят за същото време.
* Смилат се на машина за мелене на месо :)
* Поставят се в дълбока тава, на дъното на фурната и започва изваряването/пърженето и :) на 200*. От височината на тавата трябва да останат ~ 3 см. свобдни , за да не кипи материалът във фурната. Ако имате кураж и голям котлон, цялото това изваряване може да го направите на котлоните.
* Следва разбъркване през 10 мин - няма опасност да загори, но така продуктите се смесват по-добре. Общо взето айварът се приготвя за около 2 часа от момента, в който заври сместа (появят се първите мехурчета в сместа) Времето определено зависи от количеството вода в зеленчуците и степента на фурната/котлона .
* След като измине един час от завирането на почти-айварът в тавата :) , в тенджера на котлона се кипват олиото, оцета, половината сол и захар, ситно нарязания магданоз, пасираният чесън и останалите подправки ( получава се марината от тях)
* Изсипва се при сместа във фурната на 2-3 пъти и бърка, вече през 5 мин, докато сместа поеме тази марината. Това отнема още около 30 мин. А след следващите 30 мин. при разбъркване на сместа лъжицата започва да оставя следа пътечка, което означава, че нашият айвар е почти готов.
* Изважда се по лъжица, оставя да се охлади и пробва - ако трябва се прибавят още сол и захар. Подготвят се и бурканчетата за пълнене - трябва да са затоплени, а това се получава, докато стоят в задния край отгоре на печката по време на приготвянето на айвара.
* Готовият айвар се насипва в загретите буркани, които се затварят веднага с капак и обръщат на него. Покриват се с няколко дебели кърпи и оставят така, докато напълно изстинат.
Финалът :) Когато айварът беше готов, извадих тавата от фурната, оставих за 10 мин. да се охлади и пуснах пасатора за да скрие всичките парченца магданоз, но не пасирах съвсем до гадко. След което я върнах във фурната за още 15 мин. и тогава напълних в бурканчета.
Тези бурканчета, Пеп, са истинско съкровище. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака е, Кате :) Някои зимнини, като лютеницата, маринованите чушки и този айвар са истински съкровища :)
ИзтриванеПрегръдки на теб и здраве!
Чудеснен е!
ОтговорИзтриванеи свърши дори :) младите хора много го харесаха.
ИзтриванеЗдравей, много добре ми звучи тази рецепта , горе долу какво количество е в суров вид
ОтговорИзтриванеАз си пека 8 кг чушки/без дръжки и семки и си отделя 5кг за айвара. Останалите ги хапваме на салата, както и патладжана -3, 3,5 кг в суров вид. Ако Ви останат и не ви се ядат в момента, винаги може да ги замразите.
Изтриване