Винаги се впечатлявам като видя рулцата суши. Чак ме респектират. С нежността си и перфектния разрез. До толкова, че бях събрала оризов оцет, кори (листа от нори - благодаря ти, Ели!) и ориз за суши.
Най-важните продукти за направата на суши. Е, и риба и зеленчуци, но те са второстепенни.
Та всички тези оцет, кори и ориз отлежаха над година, смятайки, че няма да се справя, тъй като навсякъде се пише колко е трудно, колко е пипкаво, колко специфично е правенето на суши.
Няма да споря, но човек, който пълни маслини и ги панира едва ли би могъл да се уплаши от някакво си суши, нали :)
Затова и така е заглавието - всеки може да направи, стига да има основните горни продукти. И желание. Съвсем любителски, но пък да не се лишава от удоволствието да похапне от малките рулца с ориз и риба.
Пък аз го имах :) в изобилие.
От известно време големите ми деца говорят, че отдавна не са хапвали суши;
Миналата седмица бяхме с тях на едно откриване на суши-бар и не ни хареса сухия ориз;
И пушена риба се оказа, че имаме и със свободно време се сдобих и ето ни сушито от пълен аматьор, но пък можем да кажем и тримата, че е по-вкусно от това на майстора на суши, което опитахме.
И така - въоръжаваме се с най- важните продукти***:
листа от нори и ориз за суши
пушена риба (херинга и сьомга тук) и рулца от раци (т.е. сурими) Прясната сурова риба тук е рядкост, затова ще я подмина.
не толкова важни, но необходими още са:
зеленчуци - краставица, морков
крема сирене ( това е с хрян :)
авокадо
соев сос, паста уасаби
оризов оцет, захар, сол
бял и черен сусам
Маринованият джинджифил е неизменна част от сушито, но тъй като не сме в много добри отношение с него :) просто го пропуснах.
рогозка за завиване, която може да бъде бамбукова подложка за хранене, продавана в магазините за домашни потреби. И за да се използва многократно - парче свежо фолио на нея.
А най-важният уред, за да ядете суши е острия нож :) Съвсем сериозна съм, много, много остър нож ни трябва тук.
Първо си приготвяме суши ориза, тъй като трябва да изстине напълно. За моите 4 големи рула необходими бяха 250 г. ориз
оризов оцет, захар, сол
бял и черен сусам
Маринованият джинджифил е неизменна част от сушито, но тъй като не сме в много добри отношение с него :) просто го пропуснах.
рогозка за завиване, която може да бъде бамбукова подложка за хранене, продавана в магазините за домашни потреби. И за да се използва многократно - парче свежо фолио на нея.
А най-важният уред, за да ядете суши е острия нож :) Съвсем сериозна съм, много, много остър нож ни трябва тук.
Първо си приготвяме суши ориза, тъй като трябва да изстине напълно. За моите 4 големи рула необходими бяха 250 г. ориз
Направата на суши ориза: (на самите опаковки пише, че е за суши - той е по-лепкав от познатите ни видове ориз)
* Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода и отцежда. Сварява се според указанията на опаковката - 1 част ориз, 2 части вода. За около 15 мин. е готов, отстраняваме от котлона и оставяме захлупен още 10- на мин.
* Затопля се оризов оцет (80мл.) , 2 с.л. захар и щипка сол, докато захарта се разтопи.
* Напръсква се изстиналият ориз с тази смес и внимателно разбърква. Трябва да е снежнобял и рехав – изпръхнал на вид и съвсем охладен.
Когато оризът ни е вече изстинал и готов, започваме оформянето на рулцата:
Маки суши:
* Затопля се оризов оцет (80мл.) , 2 с.л. захар и щипка сол, докато захарта се разтопи.
* Напръсква се изстиналият ориз с тази смес и внимателно разбърква. Трябва да е снежнобял и рехав – изпръхнал на вид и съвсем охладен.
Когато оризът ни е вече изстинал и готов, започваме оформянето на рулцата:
Маки суши:
* Върху него с мокри ръце се разстила ориз, на тънък, еднакво дебел пласт. От двата срещуположни края на кората се оставя по 1 см. кора без ориз.
* Нареждат се нарязаните на тънки ивички зеленчуци, риба, авокадо. На едното руло съм намазала и крема сирене, а това, влязло в документацията е с рулца от раци.
* Навива се заедно с подложката, и на всяко завиване се притиска добре, за да се слепне и стегне, но фолиото от подложката се изтегля внимателно напред, за да не остане в рулцето :) Прибират се в чиния и :) желателно е да се хапват прясно приготвени - още същия ден, тъй като престоявайки в хладилник, ориза се оцветява от корите и потъмнява.
* Така получените рулца се нарязват с остър нож (оня, за който споменах горе), който се намокря с вода на всяко отрязване; а след отрязване ножа се избърсва добре, или измива, за да няма остатъци от лепкавия ориз по него.
Тук майсторът дегустира крайчетата, потапяйки ги леко в соев сос и на върха на клечката уасаби :) това лютото спокойно може да се пропусне. Ама тогава какво пък ще остане от суши- удоволствието :)
Между другото, тук имам една салата с ориз и риба, която отдавна правя и я наричаме голямо разхвърляно суши. Но в нея съм наблегнала на рибата :)
В следващите ни планове са да си направим суши с омлет вътре, както и нигири-суши - топче ориз с риба отгоре :) но това, когато се уредя с истински прясна сьомга :) нали трудно достигам до онази търговска верига.....
Ура маки:
* Приготвят се както Маки суши, но с ориза отвън.
* На подложката се разстила се лист нори и се покрива по цялата повърхност с ориз. Поръсва се със зърна сусам.
* Върху ориза се разстила парче свежо фолио и с негова помощ с кората се обръща така, че ориза да остане от долу.
* Върху кората се подрежда желаната плънка (а аз намазах и с крема сирене кората) и се навива на руло.
И както казва Майкъл Киарело, не е важно с какво вино ще хапваме вечерята, а в каква чаша ще го сервираме Колкото е по-голяма, толкова по-добре. Наздраве и опитайте! Лесно е.
*** Корите нори - може да намерите в Лидъл, Кауфланд, Пикадили или Метро.
Оризов оцет - в Кауфланд, Била, Пикадили...
Ориз за суши - в почти всички големи хранителни вериги магазини има. Някъде големи пакети, другаде малки. Не се притеснявайте да сварите по-голямо количество ориз, дори да ви остане - ще го вложите в супа, или ще си направите оризови топки. За тях - след седмица-две ще пиша :)
ПП: със сьомга и авокадо