Този сладкиш не ми даваше мира, откакто го видях :) изглеждаше много сочен и много шоколадов (е, не толкова сочен, като моя, фръц, фръц,) нали си падаме по наситено шоколадовите сладкиши. Направих го миналата седмица, но едно, че шоколада ми не беше от най-хубавия; друго, че точно по рецептата пак стана влажен, но не чак толкова, колкото очаквах аз - да се разтапя шоколадовото удоволствие в устата. Затова тази сутрин минах на поправителен, с малки промени, които според мен се оказа изключително важни. Но пък се получи
Хайде сега рецептата, както я направих днес Мярката е с чаени чаши - 1 ч.ч. е равна на 240 мл. (ако си имате онези мерки с чашите на връзка - ще са ви най-полезни)
Продукти:
2 средни, много добре узрели банана
1/2 ч.ч. бяла кристална захар
1/4 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч ябълково пюре (фино настъргани, или пасирана 1 ябълка е)
1/3 ч.ч. вода
1 ч.л. оцет
1 и 1/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. черно какао
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
80 г черен шоколад с висок % съдържание на какао (70 беше този)
за петната :)
150 г маскарпоне
1 белтък
2 с.л. захар
Приготвяне:
* Шоколадът се нарязва на дребно.
* Фурната се загрява на 180*С.
* Бананите се пюрират.
* Ябълката се настъргва на ситно ренде и пасира (да се получи каша)
* Смесва се захарта с пюретата; прибавя се водата и оцета и се разбъркват.
* На лист хартия, или в друга купа се смесва брашното, какаото, содата за хляб и солта, шоколада.
* Прибавя се към банановата смес и обърква, докато поеме сухите съставки.
* Изсипва се в тава с размери ок. 18/27 см., застлана с хартия за печене, или намаслена.
* Белтъкът, захарта и маскарпонето се разбъркват до гладка смес.
* С лъжица се поставя върху шоколадовата смес в тавата.
* Тавата се поставя в загрятата вече фурна и пече около 30-35 мин., докато клечка, забита в кафявата смес излезе суха - в момента, в който спре да лепне сместа по нея, сладкиша се изважда. Оставя се да изстине напълно, преди да се нареже.
Варианта от оригиналната рецепта и първото ми правене на рецептата.
Вместо ябълково пюре по рецепта се ползва ябълков сок. Шоколадът, който се поставя в сладкиша е 1/3 ч.ч., а още 1/3 ч.ч. се изсипва отгоре, върху сладкиша, преди печене.
Ето така изглеждаше - виждат се парченца шоколад , които не успяха да се разтопят в сладкиша. Не си правих труд да търся черен шоколад с голям % какао, тъй като в рецептата пишеше "полусладък шоколад". И изпечения сладкиш не извадих веднага от фурната - оставих вратата отворена, но не го извадих.
Ето така изглеждаше - виждат се парченца шоколад , които не успяха да се разтопят в сладкиша. Не си правих труд да търся черен шоколад с голям % какао, тъй като в рецептата пишеше "полусладък шоколад". И изпечения сладкиш не извадих веднага от фурната - оставих вратата отворена, но не го извадих.
Пак беше много вкусен но горния черен печели симпатиите ни.
Избирайте сега кой да си направите
Много интересен и вярвам вкусен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Аз избирам да направя черният с белите петна :)))
Май всички сме за черния :))
ИзтриванеБлагодаря, Христина!
Сега на мен няма да ми дава мира... Определено си минала поправителния с отличен, Пепи, естествено, че твоя вариант ще пробвам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеи няма да сбъркаш, КАте :))
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ще го пробвам и аз, много вкусно изглежда! Ако ползвам хартия за печене, трябва ли да намаслявам тавата преди да я сложа?
ОтговорИзтриваненяма нужда. Самата хартия е намаслена, щом е пекарска. По-чисто и лесно е с нея за всичко :)
ИзтриванеОх, снощи го видях и едвам заспах от слюнкоотделянето! Днес съм се наточила да го направя :)
ОтговорИзтриване:) как го показах по никое време, а :)
ИзтриванеЩе се радвам да ти хареса, Миленка и чакам отзиви.
Пепи,горния по ми е на сърце-изглежда толкова примамливо.....Ще го направя за домашните любимци.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Щом ти е на сърце - прави го, Живе :) Няма да съжаляват.
ИзтриванеПриятна вечер на теб!
Умирам да опитам едно от тези сочни парчета шоколадов разкош, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеВземи си , Еви :) да ти е сладко!
ИзтриванеПепа, има за какво да се фръцкаш! :)
ОтговорИзтриванеМного шоколадов и много сочен сладкиш!
Прегръдка!
благодаря, Ина :) и за теб :)
ИзтриванеПадам си по-шоко сладкишите, така че ми идва да направя и двата, пък и да не обидим авторката на първата рецепта, впрочем погледнах и надолу в нейния блог - много вкусноти. Почти винаги иначе и аз променям нещичко по мой вкус. Запазвам обаче рецептата към зимните ми такива, щом има ябълка и банан:))
ОтговорИзтриванеСега ще ме караш да се връщам в нейния блог :) аз акто видях сладкиша и си запазих само него.
ИзтриванеВеси, не биф чакала до зимата :)
Пепи, страшно изкусително и сочно сладкишче! Да не говорим, че става ли въпрос за комбинация на шоколад и банан направо се захласвам :) Разкошен е! Хубав уикенд ти пожелавам!
ОтговорИзтриванетака е, РАдост, шоколад и банан са чудесна комбинация :)
ИзтриванеХубави почивни дни и на теб!
Фръц, фръц, ама както се казва в една реклама: "редно е да го споделиш" ;)) Само направи повече :)
ОтговорИзтриванеСупер е!
следващия път - двойна доза :)
ИзтриванеПепи, аз и от двата бих си опитала, ако разрешиш. ;) Макар че напълно се доверявам на преценката и препоръките ти. Изглежда мноооого вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
за теб винаги, Гери :)
ИзтриванеВземай парченце :) или по-добре си направи реално :)
Хубава нова седмица!
Тази рецепта много ми харесва и като се направи изглежда оригинално .(веднага отива в книгата ми за рецепти ) ;)
ОтговорИзтриванеИ на мен вече не ми дава мира:))) Фръц, фръц, ама то си е за фръц, фръц. Страхотен сочен-точен:))) Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеИзглежда доста вкусничко. Мисля сега през почивните дни да зарадвам домашните с един такъв сладкиш.
ОтговорИзтриванеТози сладкиш ми се струва един разкош, хем е шоколадов, хем плодов, а и толкава сочен и примамлив, ммммм прелест!
ОтговорИзтриванеПо никое време огладнях от това изкушение!
Поздрави, Пепи
За долния черен и тук да потвърдя като опитала го,че беше страхотен и си ометох парченцата за нула време.С чийз слоя нямам съмнение,че е станал божествен,много любима добавка!
ОтговорИзтриване