18 февруари 2025 г.

Многозърнесто хлебче

 

        Или без бяло брашно. Скоро коментирахме с колежка храна, щадящо стомашната лигавица и до колко можем да вярваме на етикетите на хляба. Тогава тя сподели идеята на това хлебче, която е протеинова, с много зърна - разни семена, сушени зеленчуци и овесени ядки. Естествено ,че си направих :-) лесно е за изпълнение и засищащо хлебче. Единствената ми грешка (която упорито правя 2 пъти) е, че пекох в по-голямата си кексова форма и става по-тънко - около 5см е височината на хлебчето, но това лесно може да се коригира към по-високо, ако се изпече във форма, по-малка от 30/10 см.  Може да се прибавят тиквени и слънчогледови семки,но като за опити реших първо да пробвам с по-дребни семки.

Продукти: 
1 с.л. семена бял сусам 
1 с.л. семена черен сусам 
1 с.л. семена черен кимион 
2 с.л. едро смлени семена коноп 
1 с.л. сумак 
3 с.л. пържен лук (хрупкав, такъв  го купувам, или сушени зеленчуци)
3 с.л. трици 
3 с.л. царевично брашно 
6 с.л. фини овесени ядки 
200г извара 
400г кисело мляко 
1 ч.л. сода за хляб 
1/2 ч.л. сол  
10-15 г масло за намазване на формата 

Приготвяне: 

* Содата се разбърква в киселото мляко да се угаси - оставя се за 10-15 мин.
* Подготвят се всички семена, ядки, сол, трици, сушения лук и изварата в купа. 
* Прибавя се половината от шупналото вече мляко и разбърква добре, за да се раздроби хубаво изварата - да няма големи бучки. 
* Прибавя се останалото кисело мляко, царевичното брашно и разбърква - трябва да се получи гъстота като на кексово тесто. Тук малко зависи от гъстотата на млякото, моето беше различно и втория път ми пое още 2 лъжици овесени ядки, така че, ако трябва - добавете още овесени ядки извън тези в списъка с продукти. 
* Сместа се оставя да престои 30 мин. 
* През това време фурната се загрява на 200*, а формата се намазва с маслото. 
* Сместа за хлебчето се изсипва в нея и пече на 200* за около 25-30 мин - най-сигурна е пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо. 
* Изважда се от фурната и оставя във формата за 8-10 мин, след което време се обръща и може да се реже. 


16 февруари 2025 г.

Ньоки с яйца и зелен лук

 

Жак Пепен е един от известните кулинари (познат основно от малкия екран), които много уважавам, заради бързите и свежи, лесни за изпълнение в голямата им част рецепти. Не, че няма такива с лист А4 продукти и готвене 2 дни, но повечето са простички и както той казва "Много приятели и готвачи са удивени как с няколко прости и лесни стъпки получавате такива великолепни ястия. Леснотата е едно от основните предимства във "Всеки ден с Жак Пепен" (книгата, от която е рецептата): простота и елегантност на идеи, техники на готвене, съставки, комбинации и поднасяне". От тази книга имам няколко приготвени рецепти, най-любимата от които е кюфтета от наденица с гъби върху полента и тартар от сьомга. И не са просто кюфтета - често препоръчва за готвене да се ползва каймата от наденицата, която е придобила много приятен вкус в червото.
Ньоки с яйца и зелен лук е лесна и много вкусна рецепта, за която е необходим само един тиган, продуктите и не повече от 15 мин време за приготвянето им.
Продукти за 2 порции:
2 яйца
32-34 бр картофени ньоки (с бройката ми беше по-лесно - пакетите, които тук се продават са по ок 400-500г)
200 мл вода
40-50 г масло
1 с.л. олио (при него зехтин, но ястието е с малко продукти и зехтинът щеше да се усеща осезаемо тук)
2 щипки сол
1 щипка прясно смлян черен пипер
1/2 ч.ч. нарязан зелен лук
2 с.л. течна готварска сметана (при него е заквасена)
2 пълни с.л. настърган пармезан/3 с.л. на люспи (или друго подобно твърдо жълто сирене)
2 с.л. хрупкав пържен лук (от мен, вместо трюфел, за цвят и хрупкавост)
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват в купа с щипка сол и пипер, сметаната и оставят за по-късно.
* Ньоките се разстилат на 1 ред в тиган, заедно с другата щипка сол, половината масло и олиото; прибавя се водата; тиганът се затваря с капак и се оставят да поврат за около 3 мин.
* През това време повечето вода се е изпарила. * Прибавя се останалото масло и зеления лук се готвят, докато започнат да цвърчат (да се изпари цялото количество вода).
* Прибавят се разбърканите яйца със сметана, като непрекъснато се разбърква всичко в тигана за около минута - докато стегнат яйцата, но да останат меки рохки.
* Тиганът веднага се отмества от котлона и сместа се разпределя в 2 чинии.
* Поръсва се с пармезана и хрупкавия лук и сервира.

11 февруари 2025 г.

Яхния от телешка опашка

 

       Телешките опашки са деликатес, богат на костен мозък, желатин  и желязо :-) и са само за ценители. Не всеки би разбрал мераците да сложиш в чинията си парче телешка опашка, чийто кокал основно да осмукваш. Особено вкусни са на телешко варено, но и на яхния са чудесно предложение. У нас се знае, яхниите са харесвана манджа. Няма да забравя как преди много години, решила, че ще се сдобия с опашки, купих свински :-) познайте, тези малки, мазни къси парченца ню-ню месо върху кокал нямаха нищо общо с очакванията ми и телешките опашки. Не че по телешките месото е много, но пак е достатъчно. Сега гледам, че в доста магазини се предлагат, но тази моя си я поръчах от "Вино и мезе"/или Ферма "Шопар, бик и щука", които идват през седмица на фермерския ни пазар в Стара Загора

Продукти за 4 порции: 

1 кг телешка опашка, нарязана на парчета/сегменти
1 голяма (или 2 малки) глава лук
1 резен от глава целина (кръг с дебелина ок 1см.)
1 морков
1 зелена чушка
2 средни домата (пресни, или 200г консерва)
3 картофа
100 мл червено вино
~1 равна с.л. сол
1 равна с.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
1-2 щипки мащерка
~80-100 мл олио

Приготвяне:
* Парчетата телешка опашка се посоляват и запечатват от двете страни в половината от мазнината.
* Прибавят се ~ 2л. вода и оставят на ниска степен на котлона да къкрят, докато месото започне да се къса лесно от кокала. За това време половината от течността е извряла.
* В останалата мазнина се запържват за 2-3 мин. почистените и ситно нарязани зеленчуци - лук, чушка, морков и целина.
* Когато лукът започне да става прозрачен, се прибавя червения пипер, разбърква за 2-3 сек. и веднага се гаси със ситно нарязаните домати. Прибавя се и виното.
* Щом кипне, цялата тази смес се прибавя към готовата сварена телешка опашка, заедно с нарязаните на едри кубчета картофи.
* Ястието се оставя да къкри, докато омекнат и картофите - при мен това се случва за около 15 мин, но знаете, че зависи от сорта им.
* В купа/или дълбока чиния се изваждат няколко парчета картофи, които се намачкват фино в малко от соса на яхнията. Връщат се в яхнията и разбърква, за да се уплътни соса.
* Подправя се със ситно нарязаните магданоз и мащерка и отмества от котлона.


6 февруари 2025 г.

Задушени жабешки бутчета с песто от босилек

 

       Жабешки бутчета обикновено хапваме панирани. И това, откакто  преди 2-3 ги открих в Ах, Морето  и в Метро; не сме тръгнали на лов за жаби :-) макар първите, които ядох през живота си бяха уловени на село в реката. Връщам се на бутчетата и съвсем отговорно заявявам, че панирани са най-вкусни. Обаче напоследък съвсем не ядем пържено и се наложи да мисля как да ги правя. Веднъж правих само с бяло вино и соев сос - харесаха ни, но им трябваше още нещо. И тъй като месото е крехко, като бяло пилешко, не му трябва много готвене и на принципа на пилешките филета с песто наместих и бутчетата. Ами това е, за сега така ще се правят. 

Продукти за 2 порции: 
400-500г жабешки бутчета 
200 мл прясно мляко*** 
60 мл светъл соев сос 
60 мл сок от лимон 
60г масло 
60 мл бяло вино 
черен пипер 

***Това с прясното мляко го правя за изчистване на миризмата, ако има такава. Всъщност при тези "питомните" няма никаква миризма, но за свое успокоение все пак ги кисна за 2 часа в  млякото. 

Приготвяне: 
* Бутчетата се поставят в прясното мляко и прибират в хладилник за 2 часа. 
* Отцеждат се и подсушават с кухненска хартия. 
* Поръсват се с черен пипер. 
* Поставят се в широк тиган (с капак) заедно със соевия сос, маслото  и лимоновия сок. Котлонът се включва и когато започнат да къкрят, тиганът се затваря с капак и оставят да къкрят на ниска степен за около 10 мин. 
* През това време течността почти се е изпарила. Разбъркват се. 
*Прибавя се пестото, размито с бялото вино и готвят под капак още 6-7 мин, докато отново останат на мазнина. 
* Сервират се веднага :-) времето е студено и не предполага бира, но едно хубаво розе много им подхожда. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...