Януари е наситен с празници, а в
празничните дни не трябва да губим времето си в кухнята. Пилешкото месо е
подходящо за такива дни – готви се бързо, леко е, имайки предвид по-голямото
количество храна, което хапваме в такива дни. Може да
бъде както красиво поднесено печено пиле, така и по-финия вариант на пилешката пържола
с гарнитура – пилешко руло. С него можеш да нагостиш повече хора, а с плънката
можеш да импровизираш по свой вкус. Човек се храни първо с очите, затова е
добре, когато сервираш парчетата руло, палитрата от цветове в чинията да
привлича вниманието. Пилешкото руло е сочно, крехко, вкусно и с фина хрупкава
кожа. Не се притеснявай да го приготвиш за своите гости – дори да си начинаещ в кухнята, ще ти споделя моите хитринки, за да
ти помогна да изненадаш близките си хора.
Рулото можеш да направиш от цяло пиле, но ще трябва да го обезкостиш. За целта отдели гърдите заедно с кожата на пилето, а останалата част използвай за фрикасе или супа. Обезкостяването не е толкова трудно, но ако не си уверен, че ще се справиш – купи си пържоли от бут с кожа. Градус са помислили и за начинаещите кулинари и можем да се възползваме от различните им продукти. Можеш да приготвиш рулото и от пилешко филе, но тогава ще трябва да го покриеш с фини резени бекон, за да не съхне. А кожата на пилето покрива цялото руло по време на печенето и запазва месото сочно. Сигурно обичаш и хрупкавата печена кожа? Ако това не е така, изпечи рулото с нея, а после внимателно я отстрани. Така тя ще предпази месото от изсъхване във фурната.
Ако избереш пържоли от бутче, приготви си повече – следвай максимата, че докато не остане, не стига. Продуктите в рецептата са за 8 порции (като за празник и гости) и е добре да имаш повече приготвено месо.
Пак напомням, че пилешкото месо не
се мие. Подсуши го с кухненска хартия, внимателно отдели кожата и я запази.
Застели голяма дъска с фолио за свежо съхранение. Постави месото на фолиото, а
върху него сложи още един лист. Начукай внимателно пържолите – много е важно да
се изтънят, но не до прозрачност, а да станат с еднаква дебелина. Така месото
се изпича равномерно. При начукване на месото винаги поставяй 1-2 пласта фолио
за свежо съхранение или найлонов плик върху него. Освен че няма да цапаш
наоколо, фолиото ще предпази месото от грубите зъби на чукчето, което само ще го
изтъни и няма да го накъса.
Не се притеснявай, ако кожата не може да покрие добре цялото месо – важно е 2/3 от правоъгълника с пържоли да бъде покрит. Тук е моментът, в който трябва да обърнеш пържолите заедно, за да остане кожата отдолу. Ще го направиш много лесно, ако използваш още една дъска, с която да ги обърнеш. След обръщането трябва пак да ги подправиш със сол, пипер и горчица. Горчицата придава специфичен, приятен и лееееко тръпчив вкус на месото. Ако не обичаш горчица, пропусни тази стъпка. Не забравяй, че можеш да импровизираш и е хубаво да го правиш – така във всяка рецепта ще има твой почерк :) и със сигурност ще бъде по твой вкус.
Сега трябва да поставиш плънката и да
завиеш на руло. Когато приготвяш тази рецепта, е добре да започнеш от плънката
– така няма да се налага да оставяш месото на стайна температура, докато я
приготвяш, защото за нея ти трябват около 40 мин – подготвяне, рязане на
продуктите и готвене. Когато поставяш плънката, имай предвид, че в единия край на
оформения правоъгълник/квадрат не трябва да има плънка – докато завиваш рулото,
тя запълва и тази част. Ако сложиш плънка и в края, тя ще излезе от месото.
Завиването на месото на руло е най-сложната работа в
цялата рецепта. За да го направиш по-лесно, повдигни фолиото с месото, като го
хванеш от близката до теб страна и завиеш напред. Не забравяй да стягаш, докато
завиваш. Така трябва да получиш един голям, завит бонбон - стегни фолиото в
двата края на рулото, за да не се развива и го прибери в хладилник за час. Това
са моментите, в които трябва да внимаваш най-много.
След като извадиш рулото от хладилника,
постави го отново на дъската и развий фолиото, като го поставиш със съединената
част нагоре. Тук можеш да захванеш с клечки за зъби, но така е доста пипкаво,
затова просто си приготви дебели памучни конци и завържи месното руло – нарежи конците
с дължина по 25 см и ги постави през 3-4 см по цялата дължина. Когато отново
обърнеш рулото с помощта на фолиото, конците и съединената част ще са останали
отдолу, а отгоре ще бъде гладката част с кожата. Внимателно хвани двата края на
всяко парче конец и ги завържи отгоре, но не забравяй и малко да ги стегнеш.
Пилешкото месо се съчетава много добре
с бяло вино по време на печене. Използвай хубаво вино - избери такова, каквото
ще пиеш, докато се наслаждаваш на рулото. Хубавото месо се готви с хубаво вино.
Ако от него ще похапват деца – не се притеснявай, алкохолът се изпарява по
време на готвенето, но винаги можеш да го разредиш с малко вода. Преди или по
време на печенето намажи рулото с масло. То ще придаде чудесен загар и аромат. Маслото
се размазва лесно, ако е студено – така че го извади в последния момент от
хладилника и постави парченца на няколко места върху рулото, които лесно ще
размажеш по повърхността му с широк нож. В края на печенето, когато развиеш
фолиото, ще трябва да намажеш още веднъж, за да остане аромата на масло в
готовото руло – маслото никога не е в повече, но за да не прекалиш, използвай само една лъжица.
Загрей предварително фурната. Така ще
спестиш време и рулото ще започне да се готви по-бързо. Не печи на силни
градуси – пилешкото месо е нежно и няма значение дали ще печеш на 160о
или на 250о, защото времето за приготвяне ще бъде едно и също. Избирайки
по-високи градуси, рискуваш да го изсушиш или прегориш.
Когато
рулото е изпечено, не забравяй да го оставиш 10 мин да почине, завито във фолиото, преди
да нарежеш – соковете на месото ще се разпределят равномерно по него. Пробвай
дали е готово месото, като забодеш в него дървено шишче, за да пусне течност –
ако тя е бистра, значи е готово. Ако има червеникав оттенък – не е допечено
(което не е добре за пилешкото месо) и ще трябва да го върнеш обратно във
фурната. Посоченото време за печене е достатъчно за пържоли с дебелина 1, 5 см.
Извади готовото руло на дъска и винаги ползвай два прибора, за да го хванеш в
двата края – така ще го нарежеш много по-лесно, вместо в тавата. При рязането непременно
използвай остър нож и натискай – с колкото по-малко движения работиш, толкова
по-равномерни ще бъдат парчетата месо.
За гарнитура използвай свежи зеленчуци
– домати, зеле, чушки, моркови, цвекло. Освен че цветово ще разнообразят
чинията, те си подхождат идеално с печеното месо.
Ето и рецептата за Пилешко руло с пъстра плънка
Продукти за 8 порции:
4 до 6 броя пилешки пържоли от бутче с кожа Градус (~1,400кг месо)
3 с.л. масло
2 с.л. горчица
по 1 ч. л. сол и черен пипер
3 с.л. масло
100мл бяло вино и 100мл вода
2 с.л. едрозърнеста горчица (или каквато харесваш)
За плънката:
1 глава лук
2 зелени чушки
2 моркова
2 филии много сух хляб (не галета)
2 белтъка
250-300г кайма
2 с.л. олио
50 мл бяло вино
1 щипка сол
И още: дебели памучни конци за връзване
Приготвяне:
Почисти, обели и измий морковите и лука.
Заедно с чушките ги нарежи на дребни, приблизително еднакви
кубчета.
Сложи в тенджера или тиган с капак олиото и зеленчуците.
Посоли и задуши, докато усетиш, че парченцата започват да лепнат
по дъното.
Прибави каймата и намачкай, докато се раздроби на трохи. Подправи
със сол.
Прибави виното и затвори съда с капак, остави да се готви 10 мин на
средна степен на котлона.
Изрежи корите от филиите хляб и натроши на дребно средата при
останалите продукти.
Разбъркай и веднага отмести от котлона.
Остави да се охлади 8-10 мин и прибави белтъците. Отново разбъркай,
докато сместа ги усвои.
Постави на голяма дъска лист фолио за свежо съхранение, върху него
– пилешките пържоли (на които си отстранил кожата предварително), върху тях –
отново лист или два стреч-фолио.
Начукай месото внимателно – само трябва да изтъниш, за да е с
еднаква дебелина. Внимавай да не го разкъсаш.
Развий горните пластове фолио и подреди пържолите така, че да са
плътно една до друга.
Подправи със сол и пипер.
Покрий месото с кожата от пържолите и притисни добре с ръка.
Посоли съвсем леко, защото месото вече е посолено.
Постави фолиото върху кожата, а върху него – още една дъска.
Хвани добре двете дъски и ги обърни така, че горната сега да
остане отдолу, за да може кожата да остане отдолу.
Подправи
със сол и пипер и тази страна на месото.
Намажи тънко с горчица.
Разпредели охладената плънка върху месото,
като оставиш непокрити 3-4 см в единия край (далечния) на месото.
Повдигни краищата на месото от твоята страна
заедно с фолиото и започни да навиваш на стегнато руло напред.
Докато навиваш, внимателно изтегляй фолиото,
за да не остане завито в месото.
Когато го завиеш докрай, увий добре и стегнато
във фолио и усучи двата края като
бонбон.
Прибери в хладилника за 1 час.
Включи фурната на 180о и когато е почти
загряла, извади рулото от хладилника.
Постави го на работния плот и развий така, че
да остане със съединената част нагоре.
Нарежи конците с дължина около 25 см и постави
на разстояние 3-4 см един от друг по цялата дължина, пряко на рулото.
Отново покрий с фолио, за да можеш да обърнеш
по-лесно рулото с гладката част нагоре.
Издърпай краищата на конците и ги завържи стегнато отгоре.
Завържи веднъж и надлъжно, за да се стегнат
краищата.
С помощта на 2 прибора (шпатули, лопатки)
прехвърли рулото в тавата за печене.
Разпредели двете лъжици масло върху кожата
и го размажи по цялата повърхност.
Налей в тавата виното и водата, покрий я с алуминиево фолио и постави в
загрятата фурна.
Печи около 50 мин
Извади тавата, развий фолиото и намажи рулото
с останалата една лъжица масло – месото е топло и лесно се размазва, но можеш
да разтопиш маслото и намажеш с четка.
Върни във фурната за още 10 мин
Извади отново тавата и покрий месото с фолио
за 10 мин
Едва тогава прехвърли на дъска (отново си
помогни с два прибора), срежи конците и ги издърпай.
Вземи най-острия си и широк нож и нарежи на
парчета с дебелина ~2см
Сервирай с гарнитура по избор – препоръчвам ти
моркови и чушки, заради приятния им сладникав и свеж вкус, заедно със сотирани
картофи.