Боб Софенка. Велинградска гордост, наред със СПА центровете, минералната вода и капамата. Сортът не е толкова известен като смилянския боб, но е толкова едър (ако не и повече) и много благ вкусен, да кажа. Като масло в устата е. Набъбва 3 пъти по време на варене. Може да се хапва и като салата, и като основно, и като предястие, или гарнитура. Заради огромния си размер е много подходящ за паниране (човек, който панира маслини, не би се уплашил да панира боб, нали?). Подправките - джоджен и чубрица за някои хора може да не е класика, но ви уверявам, че бобът е много вкусен с тези двете. Естествено, с количеството им не се прекалява.
Ето го до маминия боб, който готвя.
Всеки човек има много "първи пъти" в живота си. За мен Велинград е свързан с многобройни такива - за пръв път опитах пъстърва; видях хмел и този боб как се отглеждат; научих се да играя табла; за пръв път видях в чинията на мъжа да се слага толкова мръвка, колкото и в чинията на жената и този боб опитах там за първи път. Първата ми семейна почивка с Мише...... и още много първи неща.
Може би затова и обичам от време на време да бягаме в този град от ежедневието за по няколко дни. Съвпадение е, че открих един магазин с домашни потреби с голямо разнообразие :) и пазара, на който може да намерите много домашни благинки от родопския край. Ако се сетите, докато сте на почивка там - потърсете си на пазара, или зеленчуковите магазини този едър боб Софенка. Там със сигурност и рецепта ще получите. Но ако ви уверяват, че тази салата ще стане и с по-дребен, или едър шарен боб - не вярвайте. Софенката е сорт едър, бял боб и с него се прави тази салата. Цената му е 8-10 лв, но както казах - набъбва доста при варене и с едни ~330г ще получите 2 такива големи чинии салата (от 1 кг си имаме за 3 приготвяния на салата). Не го варете в тенджера под налягане - боб се готви бавно и на ниска степен на котлона, след първоначалното кипване и сменяне на водата.
Продукти:
~ 1/3 кг боб Софенка
1 глава лук
и 1/2 ч.л. сода за хляб :)
1 малък (или 1/2 голям) стрък праз
1 равна ч.л. червен пипер
60-80 мл олио
сол
по 1/2 ч.л. стрити сухи чубрица и джоджен
Приготвяне:
* Бобът се накисва за 12ч. в 2л. студена вода
* Отцежда се, измива и поставя да се вари в тенджера отново с 2л. студена вода и содата за хляб (споделяла съм за содата, че подпомага при варенето от боба да излязат онези вещества, които пречат на стомаха)
* При завирането по повърхността се образува пяна - обира се и изхвърля, а бобът се оставя да ври тихо около 15 мин.
* Сменя му се водата и отново кипва с чисти 2л. вода. След поредните 15 мин. варене, водата му се изхвърля, бобът се измива и поставя да се вари с около 2,5-3 л. вода. Тук се прибавя и главата лук, почистена от люспите и срязана само на 2.
* Когато заври, тенджерата се затваря с капак, степента на котлона се намалява, така че бобът вътре да къкри кротко :) т.е. онези мехурчета на повърхността да са малки, а не да "ври с ключ".
И така го забравяте поне за 2 часа. Водата вътре е достатъчна, няма да изври. Сигурно ще му трябва още варене, но 2 часа са минимума на варенето.
* Когато бобът е добре омекнал - но не разварен! се прибавя солта. оставя се да ври с нея още 8-10 мин и ако водата в тенджерата е много - включете котлона на силна степен, за да поизври. За салатата не ни трябва много вода от боба, а колкото е по-малко, толкова по-наситена :) с бобен вкус ще е.
* Бобът се отцежда от бульона, а главата лук се изважда. От бульона се отделя 1 ч.ч. , която ще ни трябва :)
* Мазнината се загрява в широк тиган/или тенджера и празът (съвсем ситно нарязан) се запържва вътре, докато омекне ( на ниска степен на котлона).
* Прибавя се червеният пипер, разбърква веднъж и веднага се залива с отделения бобен бульон.
* Съдът се затваря с капак и оставя да ври 4-5 мин.
* Прибавя се отцедения боб и подправките и разбърква съвсем внимателно - затова и писах широк тиган, или тенджера. Хубаво е зърната боб да останат цели. Ако се прави в тиган е лесно :) не бъркате с лъжица, а със самия тиган и приплъзване напред разбърквате.
* Оставя се да къкри 3-4 мин. под капак и отмества от котлона.
* Задължително (според жената, от която имам рецептата) се оставя така затворен в съда за около час, за да се овкуси добре.
Е сега къде да търсим такъв боб... ще се задоволим с някой заместител.
ОтговорИзтриванеИнтересна е тази рецепта. Мерси за споделянето :*
Молим :) Ако искаш другия път като ходя, ще ти взема :)
ИзтриванеРазкошна салатка, Пепи, обичам я -
ОтговорИзтриванечудесна идея, изкушение и рецепта,
с мили спомени и зимна ваканция.
Благодаря, поздрави за теб и
още много хубави "първи пъти"!
Благодаря, Диди!
ИзтриванеЯвно присъства в спомените на доста хора от ваканциите там :)
Поздрави на теб и хубави почивни дни!
Продава ли се този боб сор Софенка за садене и нисък ли е или на прути
ИзтриванеНикаква идея нямам, купувам си готов, когато ходим във Велинград.
ИзтриванеИзглежда толкова вкусно, че със сигурност този уикенд ще го приготвя. Разкошно! Благодаря, Пеп!
ОтговорИзтриванеПробвай, Кате :) дано имаш хубав, едър боб. Ще чакам да споделиш дали ти е харесала салатата :)
ИзтриванеПепи, моята баба (а сега мам) садеше на село такъв едър боб, казват му "биволяр", няма представа защо, но е точно, както описваш - като масло, не е вкусен на чорба, но на салата и печен е божествен просто.
ОтговорИзтриванеБиволяр верно звучи много едро, Веси :)
Изтриванеето, най-вероятно салатния боб, който е много вкусен в салата, на манджа не е толкова добър.
Ах, Пепи, така разказано за Велинград, си припомних и за моите градове, свързани с хубави спомени и "първите пъти и срещи". Салата ти е разкош, класика, а едър боб много обичам - аз съм от тия, дето панират и маслини, и боб, и лукчета... Следващия път като съм около Велинград, няма да катеря Юндола и Белмекен, а ще търся софенката. Благодаря за рецептата и разказа! Целувки!
ОтговорИзтриванеСродна душа си ти, Сонче :) щом панираш и маслини.
ИзтриванеНа Юндола от търговците съм разочарована аз, да споделя. И нищо повече няма да купя. Настоятелно предлагат да купиш нещо и ако не купиш (как ще купя домашно овче сирене, като хем си имам от мама, хем не знам хигиенната му среда на правене ) започват да те пустосват. Картофите в чувалче хич не бяха толкова вкусни, като тези от Сърница примерно.
Целувки!
О, от търговците на Юндола и аз съм се парила, затова сега само изкачваме баирите и се дивим на красотите. А за Южните Родопи нямам думи - и красота, и вкусотия, и прекрасно отношение от местните! Целувки!
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванене съм ползвала този боб, но знам и съм приготвяла смилянски.Много е труден обаче за отглеждане при нашите климатични условия към Варна и Добрич.Но за сметка на това е много вкусен.Не съм посещавала Велинград, но сестра ми е ходила няколко пъти и този град и е любим.При повод да го посетим ще търсим и този вид едър боб.Чудесно е да се приготви на салата или печен.
Поздрави !
и при нас не вирее едрия Ели. Само дребния. Но съм доволна от него, защото бързо увира.
ИзтриванеАко имаш повод, или на кого да поръчаш - вземи от него и го пробвай.
Поздрави и на теб!
Интересувам се дали може да се консумират шушулките на боба софенка. Благодаря!
ОтговорИзтриванеНикаква идея нямам, купувам от Велинград готов, изчистен на зърна. Предполагам, че ако е зелен, като другия и няма конци - може. Питайте някой местен, ако имате път из Родопите.
Изтриване