22 януари 2019 г.

Пилешко руло с пъстра плънка


       Януари е наситен с празници, а в празничните дни не трябва да губим времето си в кухнята. Пилешкото месо е подходящо за такива дни – готви се бързо, леко е, имайки предвид по-голямото количество храна, което хапваме в такива дни. Може да бъде както красиво поднесено печено пиле, така и по-финия вариант на пилешката пържола с гарнитура – пилешко руло. С него можеш да нагостиш повече хора, а с плънката можеш да импровизираш по свой вкус. Човек се храни първо с очите, затова е добре, когато сервираш парчетата руло, палитрата от цветове в чинията да привлича вниманието. Пилешкото руло е сочно, крехко, вкусно и с фина хрупкава кожа. Не се притеснявай да го приготвиш за своите гости – дори да си начинаещ в кухнята, ще ти споделя моите хитринки, за да ти помогна да изненадаш близките си хора. 
        Рулото можеш да направиш от цяло пиле, но ще трябва да го обезкостиш. За целта отдели гърдите заедно с кожата на пилето, а останалата част използвай за фрикасе или супа. Обезкостяването не е толкова трудно, но ако не си уверен, че ще се справиш – купи си пържоли от бут с кожаГрадус са помислили и за начинаещите кулинари и можем да се възползваме от различните им продукти. Можеш да приготвиш рулото и от пилешко филе, но тогава ще трябва да го покриеш с фини резени бекон, за да не съхне. А кожата на пилето покрива цялото руло по време на печенето и запазва месото сочно. Сигурно обичаш и  хрупкавата печена кожа? Ако това не е така, изпечи рулото с нея, а после внимателно я отстрани. Така тя ще предпази месото от изсъхване във фурната.
      Ако избереш пържоли от бутче, приготви си повече – следвай максимата, че докато не остане, не стига. Продуктите в рецептата са за 8 порции (като за празник и гости) и е добре да имаш повече приготвено месо.
Пак напомням, че пилешкото месо не се мие. Подсуши го с кухненска хартия, внимателно отдели кожата и я запази. Застели голяма дъска с фолио за свежо съхранение. Постави месото на фолиото, а върху него сложи още един лист. Начукай внимателно пържолите – много е важно да се изтънят, но не до прозрачност, а да станат с еднаква дебелина. Така месото се изпича равномерно. При начукване на месото винаги поставяй 1-2 пласта фолио за свежо съхранение или найлонов плик върху него. Освен че няма да цапаш наоколо, фолиото ще предпази месото от грубите зъби на чукчето, което само ще го изтъни и няма да го накъса. 
Не се притеснявай, ако кожата не може да покрие добре цялото месо – важно е 2/3 от правоъгълника с пържоли да бъде покрит. Тук е моментът, в който трябва да обърнеш пържолите заедно, за да остане кожата отдолу. Ще го направиш много лесно, ако използваш още една дъска, с която да ги обърнеш. След обръщането трябва пак да ги подправиш със сол, пипер и горчица. Горчицата придава специфичен, приятен и лееееко тръпчив вкус на месото. Ако не обичаш горчица, пропусни тази стъпка. Не забравяй, че можеш да импровизираш и е хубаво да го правиш – така във всяка рецепта ще има твой почерк :) и със сигурност ще бъде по твой вкус. 

Сега трябва да поставиш плънката и да завиеш на руло. Когато приготвяш тази рецепта, е добре да започнеш от плънката – така няма да се налага да оставяш месото на стайна температура, докато я приготвяш, защото за нея ти трябват около 40 мин – подготвяне, рязане на продуктите и готвене. Когато поставяш плънката, имай предвид, че в единия край на оформения правоъгълник/квадрат не трябва да има плънка – докато завиваш рулото, тя запълва и тази част. Ако сложиш плънка и в края, тя ще излезе от месото.       

       Завиването  на месото на руло е най-сложната работа в цялата рецепта. За да го направиш по-лесно, повдигни фолиото с месото, като го хванеш от близката до теб страна и завиеш напред. Не забравяй да стягаш, докато завиваш. Така трябва да получиш един голям, завит бонбон - стегни фолиото в двата края на рулото, за да не се развива и го прибери в хладилник за час. Това са моментите, в които трябва да внимаваш най-много.
След като извадиш рулото от хладилника, постави го отново на дъската и развий фолиото, като го поставиш със съединената част нагоре. Тук можеш да захванеш с клечки за зъби, но така е доста пипкаво, затова просто си приготви дебели памучни конци и завържи месното руло – нарежи конците с дължина по 25 см и ги постави през 3-4 см по цялата дължина. Когато отново обърнеш рулото с помощта на фолиото, конците и съединената част ще са останали отдолу, а отгоре ще бъде гладката част с кожата. Внимателно хвани двата края на всяко парче конец и ги завържи отгоре, но не забравяй и малко да ги стегнеш.
Пилешкото месо се съчетава много добре с бяло вино по време на печене. Използвай хубаво вино - избери такова, каквото ще пиеш, докато се наслаждаваш на рулото. Хубавото месо се готви с хубаво вино. Ако от него ще похапват деца – не се притеснявай, алкохолът се изпарява по време на готвенето, но винаги можеш да го разредиш с малко вода. Преди или по време на печенето намажи рулото с масло. То ще придаде чудесен загар и аромат. Маслото се размазва лесно, ако е студено – така че го извади в последния момент от хладилника и постави парченца на няколко места върху рулото, които лесно ще размажеш по повърхността му с широк нож. В края на печенето, когато развиеш фолиото, ще трябва да намажеш още веднъж, за да остане аромата на масло в готовото руло – маслото никога не е в повече, но за да не прекалиш,  използвай само една лъжица. 
 Загрей предварително фурната. Така ще спестиш време и рулото ще започне да се готви по-бързо. Не печи на силни градуси – пилешкото месо е нежно и няма значение дали ще печеш на 160о или на 250о, защото времето за приготвяне ще бъде едно и също. Избирайки по-високи градуси, рискуваш да го изсушиш или прегориш.

         Когато  рулото е изпечено, не забравяй да го оставиш  10 мин да почине, завито във фолиото, преди да нарежеш – соковете на месото ще се разпределят равномерно по него. Пробвай дали е готово месото, като забодеш в него дървено шишче, за да пусне течност – ако тя е бистра, значи е готово. Ако има червеникав оттенък – не е допечено (което не е добре за пилешкото месо) и ще трябва да го върнеш обратно във фурната. Посоченото време за печене е достатъчно за пържоли с дебелина 1, 5 см. Извади готовото руло на дъска и винаги ползвай два прибора, за да го хванеш в двата края – така ще го нарежеш много по-лесно, вместо в тавата. При рязането непременно използвай остър нож и натискай – с колкото по-малко движения работиш, толкова по-равномерни ще бъдат парчетата месо.
За гарнитура използвай свежи зеленчуци – домати, зеле, чушки, моркови, цвекло. Освен че цветово ще разнообразят чинията, те си подхождат идеално с печеното месо.
Ето и рецептата за Пилешко руло с пъстра плънка 

Продукти за 8 порции:

4 до 6 броя пилешки пържоли от бутче с кожа Градус (~1,400кг месо)
3 с.л. масло
2 с.л. горчица
по 1 ч. л. сол и черен пипер
3 с.л. масло
100мл бяло вино и 100мл вода
2 с.л. едрозърнеста горчица (или каквато харесваш)
За плънката:
1 глава лук
2 зелени чушки
2 моркова
2 филии много сух хляб (не галета)
2 белтъка
250-300г кайма
2 с.л. олио
50 мл бяло вино
1 щипка сол

И още: дебели памучни конци за връзване

Приготвяне:
Почисти, обели и измий морковите и лука.
Заедно с чушките ги нарежи на дребни, приблизително еднакви кубчета.
Сложи в тенджера или тиган с капак олиото и зеленчуците.
Посоли и задуши, докато усетиш, че парченцата започват да лепнат по дъното.
Прибави каймата и намачкай, докато се раздроби на трохи. Подправи със сол.
Прибави виното и затвори съда с капак, остави да се готви 10 мин на средна степен на котлона.
Изрежи корите от филиите хляб и натроши на дребно средата при останалите продукти.
Разбъркай и веднага отмести от котлона.
Остави да се охлади 8-10 мин и прибави белтъците. Отново разбъркай, докато сместа ги усвои.
Постави на голяма дъска лист фолио за свежо съхранение, върху него – пилешките пържоли (на които си отстранил кожата предварително), върху тях – отново лист или два стреч-фолио.
Начукай месото внимателно – само трябва да изтъниш, за да е с еднаква дебелина. Внимавай да не го разкъсаш.
Развий горните пластове фолио и подреди пържолите така, че да са плътно една до друга.
Подправи със сол и пипер.
Покрий месото с кожата от пържолите и притисни добре с ръка. Посоли съвсем леко, защото месото вече е посолено.
Постави фолиото върху кожата, а върху него – още една дъска.
Хвани добре двете дъски и ги обърни така, че горната сега да остане отдолу, за да може кожата да остане отдолу.
Подправи със сол и пипер и тази страна на месото.
Намажи тънко с горчица.
Разпредели охладената плънка върху месото, като оставиш непокрити 3-4 см в единия край (далечния) на месото.
Повдигни краищата на месото от твоята страна заедно с фолиото и започни да навиваш на стегнато руло напред.
Докато навиваш, внимателно изтегляй фолиото, за да не остане завито в месото.
Когато го завиеш докрай, увий добре и стегнато във фолио и  усучи двата края като бонбон.
Прибери в хладилника за 1 час.
Включи фурната на 180о и когато е почти загряла, извади  рулото от хладилника. 
Постави го на работния плот и развий така, че да остане със съединената част нагоре.
Нарежи конците с дължина около 25 см и постави на разстояние 3-4 см един от друг по цялата дължина, пряко на рулото.
Отново покрий с фолио, за да можеш да обърнеш по-лесно рулото с гладката част нагоре.
Издърпай краищата на конците и ги завържи  стегнато отгоре.
Завържи веднъж и надлъжно, за да се стегнат краищата.
С помощта на 2 прибора (шпатули, лопатки) прехвърли рулото в тавата за печене.
Разпредели двете лъжици масло върху кожата и  го размажи по цялата повърхност.
Налей в тавата виното и водата,  покрий я с алуминиево фолио и постави в загрятата фурна.
Печи около 50 мин
Извади тавата, развий фолиото и намажи рулото с останалата една лъжица масло – месото е топло и лесно се размазва, но можеш да разтопиш маслото и намажеш с четка.
Върни във фурната за още 10 мин
Извади отново тавата и покрий месото с фолио за 10 мин
Едва тогава прехвърли на дъска (отново си помогни с два прибора), срежи конците и ги издърпай.
Вземи най-острия си и широк нож и нарежи на парчета с дебелина ~2см
Сервирай с гарнитура по избор – препоръчвам ти моркови и чушки, заради приятния им сладникав и свеж вкус, заедно със сотирани картофи. 



7 коментара:

  1. Чудесно пилешко руло и толкова подробно обяснена рецепта.Правила съм рулца, но без кожа.Чудесно и много красиво е и това руло, чудесно изглежда и в разрез.Страхотно предложение за гости.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кожата го предпразва от изсушаване, Ели :) у нас един я яде, друг не - но пък лесно се отделя.
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Поиграла си си, и в писането, и в приготвянето, сигурна съм, че си струва обаче.

    ОтговорИзтриване
  3. Нахраних с очи, Пепи, слънчево, цветно и колоритно -
    много красиво, ефектно и наистина празнично предложение!
    Рецепта за учебник, за вкуса и гарнитурите няма съмнение!
    Благодаря, прекрасно предложение и моите адмирации за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Здрасти, Пепче! :) Приготвих го снощи, с две приятелки се събрахме и си хапнахме доволно! Прекрасна рецепта, много ти благодаря! :) Хубав ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аййй, Мими много ме зарадва!
      Благодаря ти, че я уважи.
      Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...