Един малко пренебрегван у нас десерт. Скоро малкото девойче поиска рецепта да прави и се осъзнах, че не малко, а 10 години поне е пренебрегван в блога. Трябваше да бъде като в кулинарния щанд на еди-кой-си-магазин и мислех, че много грис халва ще изядем, докато я докараме (Жул,сравнението с магазинската не е комплимент, да знаеш! ) Но само като смених прясното мляко с вода и се получи . Но пък като няма мляко, какао ще има. И мАсло, естествено.
Мерките са с чаша от 240 мл Независимо каква чаша ще използвате, ще се получи със същия предложен от мен вкус, защото пропорцията ще се запази същата. Само размерът на тавичката - по-голям, или по-малък ще бъде. Ако не искате какаова грис-халва - не слагайте какаото. Както и лимоновата кора, но точно от лимоновият аромат аз не бих се лишила :)
Последно :) избирам грис, не е от най-финия, като брашно. Нека бъде малко по-едросмлян, за да се усещат зрънцата при хапване.
Последно :) избирам грис, не е от най-финия, като брашно. Нека бъде малко по-едросмлян, за да се усещат зрънцата при хапване.
Продукти: (тава с размери 40/20см)
2 ч.ч. пшеничен грис (от 240мл)
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. масло
1/2 ч.ч. олио
6 ч.ч. вода
много фино настъргана кора на 1 лимон
2 с.л. какао
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. орехи по желание
Приготвяне:
* В тенджера се налива водата и прибавят какаото, канелата, едната чаша захар и лимоновата кора.
* Включват се да кипнат.
* В друга (широка) тенджера се загряват маслото с олиото.
* Грисът се изсипва в мазнината и пържи до бледо зачервяване.
* Прибавя се захарта и бърка (непрекъснато) още около минута (по съвет на приятелка) - вижда се как захарта започва да се карамелизира по дъното. Степента на котлона се намалява до слаба (3 от 9 пр.)
* В този момент се прибавя (ВНИМАТЕЛНО!) кипналия вече сироп и бърка енергично (с телта за разбиване на яйцата).
* Сместа почти веднага завира отново, виждат се балончета, които здраво пукат :) и едобре да пазите ръцете и ако трябва - да намалите още котлона.
* Бърка се 3-4 мин, отмества от котлона и тенджерата се затваря с капак.
* Оставя се така за 8-10 мин, след които се прехвърля в тава и прибира в хладилник да се охлади поне час.
На дъното на тавата могат да се поръсят смлени орехови ядки и като сервирате обърнатото парче :) те ще бъдат отгоре.
По желание може да поръсите с още какао, или с пудра захар.
Ох :) миналата година случайно разбрах, че грис халвата била много хубаво нещо :) почерпиха ни в един ресторант в Уранополи - с масло, мляко, портокалови кори и бадеми и даже беше сиропирана, струва ми се :) После цяло лято се чудих как да въртя и да суча че да се върнем там :D
ОтговорИзтриванеЗапазвам си рецептата, Пепи!
Еха, Зори, ти ме накара да се замисля дали да не сиропирам малко следващия път - много ми харесва тази идея.
ИзтриванеНикога не съм яла този десерт в Гърция :) Там наблягам на портокалопита, или галактубурекото :) Но това лято ще поправя грешката.
Поздрави на теб и хубави почивни дни!
Бихте ли ми казали марка по едър грис,защото аз немога да открия такъв.Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЧестно казано не търся марка :) В магазините винаги има 2-3 вида и аз ги сравнявам - който е по-едросмлян, от него купувам. Купувала съм и на Фамилекс, и на някаква световно неизвестна фирма :) На Крина е доста по-фин и го ползвам за паниране.
ИзтриванеРазкошен...Любим /но и малко пренебрегван/десерт, Пепи,
ОтговорИзтриванепредложен в неустоим апетитен вид, вкус и аромати от теб!
Много ми хареса тази идея, благодаря ти. Сърдечни поздрави!
С какао, лимон, или масло няма как да не се хареса десерт, Диди :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Правила съм доста отдавна и аз, по рецепта на Марианка, точно с какао беше, двуцветен.
ОтговорИзтриванеМного майсторско и обогатено изпълнение и при теб, Пепи! Черпя се една порция.
Ооо, при Мими всичко е перфектно поднесено, Веси!
ИзтриванеНейната е с прясно мляко, пробвай някога така, без мляко - Жул държи, че така повече и харесва (тя скоро прави с прясното мляко)
Тя грис-халвата си е по-принцип без мляко, права е Жул.
Изтриванеа, няма :) зависи кой я прави :)
ИзтриванеЧесто пренебрегван десерт у дома е грис халвата Пепи.Макар,че баща ми много обичаше грис.В индийската кухня обаче има много хубави рецепти за грис халва.Чудесни с шам - фъстък или с бадеми.Е, тук грис халвата с какао също е страхотна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
но с много ядки ще бъде още по-вкусна :)
ИзтриванеПоздрави, Ели!
Стана страхотна, много благодаря за хубавата рецепта. Хубава вечер :)
ОтговорИзтриванеМоля 🙂 радвам се, че сте харесали!
ИзтриванеПоздрави!