Празниците отминават, а ние се чудим какво да правим с останалия хляб. Верни на принципа, че докато не остане - не стига :) Които си имат село и животинки нямат такива терзания. Но "гражданите" като мен, които си нямат и не обичат да изхвърлят храна му търсим приложение. Особено, ако е собствено производство и трудът ти е ценен.
Пържени филии, страта - баница със стар хляб, но доста по-богата; добре изсушен и смлян на галета са едни от начините за оползотворяване на изостаналия хляб. Другото предложение са крутони - чудесна добавка за всякакви салати, за супа, или просто за хрупане по никое време. Тук съм написала как правя зелени лучени крутони, ето днес и другия вид, който правя най-често.
Крутони
Хлябът се нарязва на сравнително тънки филии - не по-дебели от 7-8 мм.
Корите се изрязват и отстраняват по желание - ако са дебели и много сухи :)
Филиите хляб се намазват от двете страни (с четка е най-лесно) съвсем тънко с разтопено масло, смесено със същото количество олио, червен пипер и подправки - риган, мащерка, сол, самардала...
Нарязват се на дребни кубчета.
Поставят се в тава, застлана с хартия за печене (може и без хартия, направо в тавата, но е по-лесно за чистене после).
Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за около 10 мин. - до бледо запичане на хапките.
Оставят се да изстинат напълно, преди да се приберат в метална, или хартиена кутия за съхранение (ако остават, разбира се)
Ако хлябът е по-малко количество - 2-3 филии, може да се приготви на тиган и силен котлон, вместо във фурната.
В днешни дни тези хапки ги купуват и децата под името "крутони". Преди години тук и в Хасковско децата са ги познавали под името смигдал/смидал, които бабите им не са нарязвали на перфектни равномерни кубчета, а са го натрошавали съвсем дребно и са го запържвали в мас, или масло.
Преди години в една къща за гости в Рила салатата от домати бе поръсена точно с такива запържени в масло и подправки трохи. Нещо като салата панцанела, но хлябът вместо на кубчета - на едри трохи. Вкусна е и така, опитайте.
Чудесна идея, Пепи, комбинацията на масло и олио ми допада,
ОтговорИзтриванеобичам хрупкави ароматни крутони, а преоткрих и другите ти
тематични предложения - все неща, които харесвам. Благодаря
Честита Нова 2019 година - с най-сърдечни пожелания да
бъде здрава и мирна, вдъхновена, успешна и много щастлива!
Да бе....сега ще ги пека. Ако знаеш как хубаво си ги излапах на "циганска баница". Крутоните - следващия път.
ОтговорИзтриванеСем
стига де, знаеш ли колко са вкусни така :) особено за един хубав филм :)
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванеи аз правя крутони, но обикновено ги суша на стайна температура.Просто нарязан хляб на кубчета, след това ги прибирам в торбичка от памук или американ.Когато ще ги използвам ги запичам с подправки и масло.Ползвам ги когато правя салати, супи, гювечета, закуски сутрин, дори и отгоре поръсени върху някое ястие.Страхотни стават и винаги човек ги има подръка дори и у дома да няма пресен хляб.
Поздрави и Весели предстоящи празници !
Еее, ами не съм се сетила да оставя да съхнат на стайна температура :) и да запичам по малко, преди ползване. А често ми остава хляб, който правя така на крутони :) и вместо да имам прибрани, аз ги изхрупвам.
ИзтриванеВесели празници и на теб, Ели!
Точно преди малко дъвкахме един поостарял хляб, та чудесно предложение, Пеп.
ОтговорИзтриванеа аз днес заложих нов, въпреки, че има вчерашен, само и само да има за крутони :)
Изтриване