Най-подходящото време да си изсушим лук за зимата е сега. Топло е, ползваме основно бялата част за салати и готвене. И да знаете не приемам предложения за съхраняването му във фризера. Вече съм се опитвала да запазя там нарязани и лук, и праз, но след няколко дни като отворя фризера отвътре ме лъхва миризма на лук, а нямам желание да вмирисвам основните продукти в него. Така че с лука във фризера съм приключила.
Сушен обаче видях миналата година, че някой показа, но беше края на лятото, а смисъл да купувам от пазара и суша - лично аз не виждам. Сега освен от градината на мама, пак купувам от пазара, но ползваме за салати бялата му част и зелената все изостава. За зимата пък съм показала идеята как да си отглеждаме в къщи зелен лук. Идеята тук е да е сушен, да се използва като подправка, а аз побързах да направя крутони с него, тъй като много обичам да ги хрупа по всяко време. Пък са и чудесно мезе за бира през лятото . В следващите дни и едно парче месо ще покажа, което е подправено със сухия лук и му прилегна много по-добре, отколкото пресния.
Ето и как да си изсушим лук - кратичко обяснение:
* Подбират се листата - зелената част на лука или чесъна.
* Измиват се, подсушават се (може да ползвате и центрофугата за зеленчуци - един много полезен домакински уред за всички листни зеленчуци)
* Нарязват се съвсем ситно и се разстилат - сравнително дебел пласт на хартия или вестник, покрит с тензух или марля.
* Лукът е с по-нежни листа и съхне дори поставен в тава - за един ден толкова се дехидратира, че от пълна тава след 48 часа остава 1/5 от количеството
*Оставя се да се суши на сенчесто и топло място и за 4-5 дни е готов.
Когато е готов и се пипне лука - листата са трошливи и сухи. Съхранява се затворен в стъклен буркан. Аз обаче веднага смлях (с бившата кафемелачка - сега е ел.мелничка за подправки), вложих в намазката за едно печено бутче и напълних една тава с крутони.
ЛУЧЕНИ КРУТОНИ
за 1 хляб
5-6 лъжици сушен лук
1-2 лъжици сушен чесън
5-6 сл. олио/зехтин
1 ч.л. сол
щипка риган
* Сушеният лук се мели и смесва с олиото и солта.
* Филиите хляб се намазват от двете страни и нарязват на пръчки, или на хапки.
* Поръсват се съвсем леко с риган.
* Поставят се на хартия за печене в тава и пекат в предварително загрята фурна на 200* за около 10 мин. на средна скара.
* Оставят се да изстинат напълно, преди да се приберат в кутия (метална) за съхранение (ако останат).
***Много подходящо мезе за бира по време на филма, за хрупане по никое време или за "гарниране" на супа.
Ето и другия вид, червени крутони.
Пепи, много хубава идея! Това с вмирисването на фризера и аз вече го открих. А така като се изсуши лукът, не се ли губи част от аромата?
ОтговорИзтриванеДа, Радост, като е изсушен - не мирише. Но когато се нагря във фурната пак замириса на лук :) Та явно като се готви аромата ще се възбужда от топлината.
ИзтриванеДаже не ми е минавало през ума да суша лук! Обаче много ми хареса идеята за лучени крутони (а сигурно и чеснови :) и ще взема да опитам :) И за парчето месо ще чакам да видя ...
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи!
и с лук и с чесън ще станат, Албенка :) Аз тук смлях от двата вида, защото не бях сигурна дали сухия лук ще си върне аромата. А месото - скоро ще покажа :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Охооо... тия крутони непременно ще ги направя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Моля, моля :) ще се надявам да ти харесат :)
ИзтриванеПепи, идеята да изсушиш лук много си я бива! Не ми е хрумвало, даже :) А от крутоните явно се носи аромат на чеснови и лучени хлебчета, едновременно. Ох, колко го обичам това... Изглеждат ми малко в стил Шрек ;))
ОтговорИзтриванеСега ми пусна мухата лук да суша. Хей, от къде ти идват такива,а :))
и НА МЕН НЕ БЕШЕ, сНЕЖИ :) ВИДЯХ МИНАЛАТА ГОДИНА НЯКОЙ ПОКАЗА В ЧУЖД САЙТА.
Изтриванеа цвета е точно Шрек, да :) много свеж :)
Хайде залагай няколко тави да изсушиш и ти :)
И аз като Снежа - от къде ти идват такива?! :) В групата щях да те питам как сушиш зелен лук, но докато се наканя, ти си публикувала! Супер идея , а и тези крутони са ми по вкуса.
ОтговорИзтриванеС прораслия лук и аз действам така, само че реда главите лук една до друга в тавичка и сипвам съвсем малко вода, само колкото да навлажни лука отдолу.
Поздрави и приятна вечер!
Това с лука в тава ще го пробвам идната зима, благодаря, че сподели, Ина :)
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер и на теб!
Крутоните ми хванаха окото, ще следя и другите предложения с изсушения лук.
ОтговорИзтриванеТова с бившата кафемелача ми хареса :)
така де, Веси, бивша е :)
ИзтриванеДругото предложение ще се хареса на Росен, нали е от моята кръвна група :)
Уникална си, Пепи! Много ми харесват и двете ти предложения, ще се възползвам. Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви! Прегръдки и за теб!
ИзтриванеБрей, че интересно! Браво,Пепи! Но няма да имам нерви да го изсуша, пък и винаги си наблизо:)
ОтговорИзтриванеЗа там нерви не трябват, само режеш лука и след 4-5 дни го събираш в буркана.
ИзтриванеУж сутринта писах коментар, но явно нещо се е объркало,
ОтговорИзтриванетака че отново - чудесни са новите ти предложения, Пепи.
Харесах маслиновия дип и тези лучени крутони, за место си знаеш,
а идеята за сушен лук ми особено допада в частта, че в последствие ароматът не е много силен :)
Благодаря ти, поздрави и хубав ден!
Нищо, сега го има коментара :)
ИзтриванеРадвам се, че ти допада лучената идея, Дианка :)
Поздрави и хубава вечер на теб!
Тук винаги мога да открия някоя хитринка ,Пепи!Ето и този път как хитро първо си намазваш филийките и после нарязваш...благодаря ти за споделената чудесна идея и за крутоните ,и за сушения пресен лук!Със сигурност са много ароматни и вкусни тези хрупанки,а и у вас имах възможност да се убедя,че ги правиш страхотни!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен,другарче мило и хубава седмица!
Да, Роси, винаги, когато правя крутони мажа първо филиите и тогава ги режа на хапки, или на хрупки :) Така е по лесно и чисто, отколкото да ги поставям в купа, бъркам...
Изтриванепрегръдка и за теб, другарче мило и хубава седмица!
Супер идея,Пепче!
ОтговорИзтриванеТези дни ще обера лука от градина ,за да си имам за зимата....
Давай, Живе, само лук да има :)
ИзтриванеТова е идея и направо ме яд дето съм изхвърлила толкова перца тази пролет, защо не сподели по-рано Пепи? Страхотна си, прегръдки!
ОтговорИзтриванеНищо, Кате :) ето аз пазих "тайната" почти година и тази пролет направих. Догодина да се сетиш навреме и ти :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
в бившата кафемелачка баща ми мели сухи люти чушки :) след това всички смлени в нея подправки имат приятно лют вкус :)
Изтриванестрахотна идея с този лук, у дома любимият си прави бъркани яйца с перцата, ако успея да спася няколко ще пробвам и аз :)
хубава нова седмица от мен, Пеп :)
оо, яйчица с перца и у нас много се тачат, Зори :)
ИзтриванеЗнае баща ти как да направи подправките пикантни :)
Благодаря ти, хубава нова седмица и на теб!