Дали има някой над 30-те, който да не си спомня за тези сладки? Между другото те, заедно с калиите, кошничките с маслен крем и прасковките бяха неизменна част от почерпката за всяка сватба, кръщене, абитуриентски бал или друго голямо семейно тържество. Сега има кетъринг и хапки със синтетичен хайвер .
Ето ги любимите маслени гъбки. Времето е променливо до студено; подходящо за сладки с мас. Почти винаги, когато правя масленките на мама, правя по няколко и от тях, но обикновено ги избягвам, заради непрекъснатото търсене на "уред", с който да отбелязвам пънчетата на гъбките. Преди години гъбките май ги правехме по-големи, защото ползвахме капачка от червило. Сега пак ползвам капачка от червило, но то е едно малокалибрено, по-малко от ония старите. И единственото, което съм променила от рецептата на мама е добавката на карамфилчетата на всяка гъбка.
Този път обаче цялата доза е само за гъбки. От нея излизат малко :) около 35-40 гъбки, зависи от големината им.
Рецептата е същата като на масленките.
Продукти:
1 ч.ч. (240 мл) размекната мас
1 яйце
150 гр. пудра захар
400-450 г брашно (приблизително)
3-4 ванилии
пудра захар за овалване или поръсване
какао, канела или нес кафе
зърна карамфил
Приготвяне:
* Яйцето, маста и захарта се разбиват с вилица.
* Прибавят се към пресятото брашно с ванилията и се омесва набързо, колкото да се събере на топка, за да не се размекне тестото прекалено много от топлината на ръцете.
* Прибира се в хладилника за един час.
* Приготвя се тава, застлана с хартия за печене (или НЕНАМАСЛЕНА)
* От тестото се късат малки парчета с големина на орех.
* Оформят се на топчета като се овалват между дланите.
* Нареждат се на разстояние в тавата.
* Капачка от червило, или друга подходяща (може и отрязана спринцовка) се потапя в какаото (или канелата, нескафето).
* Прави се кръгъл не много дълбок отпечатък в центъра на всяко топче. Натиска се лекичко. В чентъра на отпечатъка се забожда по зърно карамфил.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 220°C, за около 12-15 мин. до съвсем бледо зачервяване (почти бели да си останат, само отдолу да порозовеят. Моите подвеждат, защото са с типово брашно).
* Може да проверите като побутнете сладките с пръст - местят се лесно.
* Оставят се да изстинат за 5-6 мин, след което се овалват в пудра захар.
* Съхраняват се затворени в кутия, ако стигнат до нея :)
Ау, как ме подсети за тях! Топят се в устата! Отпечатвахме кръгчето с епруветка, стъклени флакончета от лекарство или даже напръстник!.
ОтговорИзтриванеС карамфилчетата са много ефектни!
Поздрави и приятни почивни дни, Пепа!
Благодаря ти, Ина, хубави събота и неделя и на теб!
ИзтриванеНапръстника у нас беше предмет-табу за пипане, мама не си го даваше, защото беше шивачка и непрекъснато и трябваше, пък ние го забутвахме, като го пипнем :)
Пепи, аз отново с моя въпрос - с какво да заменя маста?..Предполагам с нищо :))))...С масло май няма да станат същите, Нали?
ОтговорИзтриванеАурелия, тези сладки вече можеш да си направиш. Маста заменяш с масло. 1/3 от брашното замени с нишесте - царевично, или пшенично, натурално да е. Така ще станат пръхкави.
ИзтриванеПонеже съм около 30-те, ги помня ;)
ОтговорИзтриванеУ нас не са се правили прасковки, но тези са ми едни от любимите :)
Прегръдка, Пепи и слънчев уикенд!
е Дани, кака поне не е ли правила прасковки ;)
ИзтриванеГуш и на теб и хубави почивни дни!
Пепи, никога не съм опитвала от тези гъбки, но определено ще ги приготвя някой път. Направо си представям как се топят като песъчинки... Страхотни са твоите!
ИзтриванеПоздрави. :)
Любими, обожавах ги... и винаги една страхотна наслада за небцето,
ОтговорИзтриванечудесна идея и неустоимо предложение, Пепи....
Поздрави за теб и хубави почивни дни.
Благодаря ти, Дианка! А на теб - хубава и спорна седмица да е!
ИзтриванеЧудесни гъбки са станали,Пепи! След диетата ще се правят:)
ОтговорИзтриванелеле, ти и диета?!? Че нали ти ставаше новата роклА?
ИзтриванеИ на моя бал имаше много домашни сладки. Нямаше нещо, което да чакаме повече на празник от сладките. Домашните. Имахме си специалистки - съседки, които се занимаваха с тази част... Ох, как ми припомни тези хубави моменти :) И в училище на празници носехме домашни сладки... пък сега!
ОтговорИзтриванеДойдох за твоите сладки да кажа, а накъде ме изби :D
Така де, нямаш си друга работа сега, сладки ни караш да правиммм :)
изби те на носталгия :) ама е разбираемо. И всяка съседка беше специалист по 2-3-4 вида. Не всяка се наемаше да прави всичко :) ама пък после като се съберат толкова подноси :) На мен фаворит ми бяха кошничките с маслен крем. А сега не ги харесвам. Капризи.
ИзтриванеА ти направи едни гъббки де, нали много обичаш ония масленки?
Стопроцентово отговарят на поставените етикети, аз бих ги нарекла рубриките на блога: "С 5 продукта" - факт; "Учим се да готвим" - много са лесни; "От старите тефтери" - заради спомените от вкуса. Имат и още едно предимство: не се налага разточване, което за по-несръчни като мен, винаги е свързано с цапане, а се оформят на ръка. Ана
ОтговорИзтриванеАз цапането го постигам още при месенето, Ани :) Но вярно е, докато се правят топчетата, човек може да си поседне :) така не се изгърбва от точене.
ИзтриванеСърдечно благодаря за винаги искрените и навременни коментари :) Знаеш ли, сетих се, че миналата година мислех да правя Павлова и ме спря, за когато дойде сезона на ягодите. Сега правя сладко от ягоди, но не намирам доброволци да ядат тортата :) Пак ще я отложа.
Много обичам масленки. Гъбките са просто прекрасни! С мас стават страхотни, но и аз често заменям маста с масло.
ОтговорИзтриванеАко ще се правят по-често - и аз бих заменила маста с масло :) (или пък ако сама ще си ги хапвам :))
ИзтриванеЧудесни са и много любими! Благодаря, че ми ги припомни :)
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!
хайде седмица на масленките, докато не е станало много горещо това лято :)
ИзтриванеХубава седмица на теб, Диде!
А, помня, помня, с капачка от червилце, нали:))) Чудни гъбки си набрала рано рано в неделя, точно за кафенцето. Прегръдки и приятен неделен ден!
ОтговорИзтриванеСкътай си 2-3 за кафето утре, Кате :) Ти си далеч под онази възрастова граница, пък как помниш, а :)
Изтриване¸.•°.❤❤
ОтговорИзтриванеSão tão bonitos, parecem tão saborosos!!!!
Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil. º°。✿
°º。✿✿彡º°。
obrigado :)
ИзтриванеО, мерси за подсещането, Пепи! Наистина ги бяха забравила, а пък с такова удоволствие си ги хапвах едно време...Практичният съвет за капачката е супер! Направо отиват в списъка за следващия уикенд (-:
ОтговорИзтриванеЩе чакам да ги видя в отчетната тема, Диде :)
ИзтриванеНе съм ги правила,Пепи,спомням си ги май само визуално,затова мислено ще се почерпя от твоите и то много щедро,за да компенсирам пропуска :)) .
ОтговорИзтриванеСтрахотни са,убедена съм и много ароматни от карамфила!
Прегръдка от мен и успешна седмица да ти е,мила!
направи си, Роси, знам, че не си приятел с маста :) но с масло направи. Аромата на карамфила в сладките е много интересен.
ИзтриванеПрекрасна седмица и на теб да е!
Страхотни са, Пепи! Искам да си взема поне една за следобедното кафе...Прегръдка с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеВземи си, Еви, да ти е сладко :)
ИзтриванеAz otdavna tarsq receptata za lokumku
ОтговорИзтриванеmojebi e gore-dolu sashtata kato tazi, nali?
Pozdrav Betty!!
Да, ще стане и от това тесто, но виж тук локумки и тути фрути сладките. Тути-хрути повече ми харесват дори, пак са с локум
Изтриване