31 август 2014 г.

Пилешки хапки с гъби в лучен сос, бонус - воденички пак в такъв :))


      Нищо ново под слънцето :smile1: тези и двете рецепти ги правя отдавна и съм ги споделила тук. Пилешки хапки с гъби в лучен сос са по рецептата на тези Пияни пъдпъдъци, но от пилешко месо  (тъй като у нас имаме споразумение пъдпъдъци с перушина да не се внасят повече) и с добавени гъби, а воденичките са по тази рецепта на Воденички с лук и лимон, само че с добавени 2-3 лъжици доматен сос за пица. :smile1: Ама пък много по-ароматни станаха така с подправките.  
      "Голямата разлика" е, че тези двете са приготвени в мултикукъра.  И двете манджи :smile1: са много вкусни и си заслужава да бъдат направени, независимо дали в обикновена тенджера (по старите рецепти) в бавноготвещия  слоукукър (изпитани и там), или в мултикукъра.  Пилешкото съм правила и с големи парчета пиле с кокал, така че филето не е задължително.  А  другата рецепта вместо с  воденички, може да се направи с пилешко месо. Изобщо :) свободен избор. От мен идеите; всеки да си ги направи с любимото пилешко месо (за свинско просто ще трябва по-дълго време на готвене).


Пилешки хапки с гъби в лучен сос

Продукти за 4 порции:
1 кг пилешко месо ( без кост и кожа) 
350 г гъби 
1 кг лук
250 мл бира 
100 мл вода
60-80 мл зехтин/олио
1 ч.л. сол/на вкус/
черен пипер, риган или мащерка, магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на едри хапки;
* Гъбите се почистват и нарязват на едро (дребните оставят цели) 
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци. 
* Всичко се поставя в съда на мултикукъра  наливат се бирата, водата, олиото и посолява.


* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ).  на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто)  времето се увеличава на 60 мин.. 
Следва натискане на бутона START  ......  
........... и след 60 мин. се отваря капака, прибавят се черния пипер и ригана; размитото с малко вода  брашно, или царевично нишесте, разбърква и затваря капака да постои така още 10 мин. 
* По желание порцията се поръсва със ситно нарязан магданоз  :smile1: (е, това е на девойчето, няма как да бъде озеленена). 
Тук вече трябва къшей хляб :) соса е много, ама много вкусен!   


***За слоукукър - всички продукти ( вода и бира - само 1/3 от количествата) се поставят в керамичния уред;включва се на ІІ степен за 5 часа. Лукът се поставя най-отдолу, върху него гъбите, най-отгоре - месото. 
***За обикновена тенджера - всички продукти се поставят в дълбока тенджера и включва котлона. В момента, в който съдържанието в нея заври, котлона се намаля на най-слабата степен  и готви отново около час. 
По същия начин в края на готвенето соса се уплътнява. 



Задушени воденички с лук и доматен сос 

(който сос с лупа трябва да се търси, но поизтървах нещата заради козметични процедури :)))) 

Продукти: 
1 кг пилешки воденички 
5-6 глави лук 
100 г доматен сос за пици (моят е домашен) 
1/2 пак. масло (60 г) и 3-4 лъжици олио 
200 мл бяло вино
200 мл вода или бульон.
по една голяма щипка риган и чубрица;  сол на вкус 
лют червен пипер по желание
сока на  1/2 лимон

Приготвяне: 
* Лукът се почиства и нарязва на едри полумесци.
* Воденичките се почистват и измиват; 
* Всичко се поставя в съда за готвене; прибавят се  олиото, доматения сос, виното, лимоновия сок и водата. 


* Уреда се включва на програма готвене 6 (Запичане, или Експрес ) и от  дисплея се наглася време 60 мин. 
* Когато уреда  сигнализира (изпищи :smile1:) край на работа воденичките се проверяват дали са омекнали и ако трябва  се включва за още 30 мин.  Винаги ги купувам от едно и също място и друг път за час са готови, но този път не бяха :) затова и останаха почти  без сос. 
* В края на готвенето се прибавя маслото, подправките, разбърква и затваря съда  за 10-15 мин. 
***За слоукукър - всички продукти ( вода и вино - само 1/3 от количествата) се поставят в керамичния уред; включва се на ІІ степен за 5 часа. Лукът се поставя най-отдолу, върху него воденичките и всичко останало. 
***За обикновена тенджера - всички продукти се поставят в дълбока тенджера и включва котлона. В момента, в който съдържанието в нея заври, котлона се намаля на най-слабата степен  и готви   около час - час и половина. 



26 август 2014 г.

Пълнени гъби




Пълнените гъби не са много популярни у нас в  менюто :smile1: на възрастните.  Младите човеци  пък ги харесват.  Те са перфектното топло предястие; или гарнитура за печено месо; или лека вечеря. Най-хубавото при тях е, че могат едновременно да се приготвят няколко вида, според желанието на дегустаторите. Естествено, като изключим авджи Стоев от каквото и да е дегустация на пълнени гъби.
Удобство е, че  могат се приготвят по-рано през деня, а изпечем вечерта, ако очакваме гости, или сме ги решили за вечеря.  

"Рецептата" е проста и търпи всякакви импровизации :smile1: откъм плънката. Ето тази неугледна среднощна снимка е на пълнени гъби с шунка, кисели краставички и кашкавал



Пълнени гъби с кайма 

Продукти: 

гъби, кайма с подправки на вкус (кимион, чубрица, лют пипер), 1-2 скилидки чесън или малка глава лук (ситно накълцани), сол, олио, кашкавал 

Приготвяне: 
* Гъбите се почистват от пънчетата (ако гъбите не са пресни или чисти - се измиват, но в повечето случаи можем да си изберем чисти и за пълненето - с  по-отворени шапчици) . А пънчетата отстранявам и суша, както тук съм писала 
* Нареждат се в тава с отвора нагоре и посоляват. 
* Отворите се пълнят с овкусената кайма, а отгоре се притиска парченце кашкавал. 
* В тавата се налива малко вода (или вода/бяло вино - не повече от 1см) и 3-4 лъжици олио; покрива се с фолио и пече в загрята фурна на 200* за 30 мин, след което се развива фолиото и запичат до зачервяван отгоре. 

Опция е соса да се сгъсти с лъжица царевично нишесте и малко готварска сметана. Чуден за топене на къшей хляб е :smile1:



Пълнени гъби със  сирена 

Продукти: 
гъби,  сиренА (топено сирене, синьо сирене,  кашкавал или каквото друго обичаме :)), масло, сол, черен пипер, мащерка или риган,  няколко скилидки чесън с люспите, бяло вино 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 200*
* Гъбите се  почистват (и измиват, ако трябва) от  пънчетата . 
* Подреждат се в тава за печене с отвора нагоре  и съвсем леко посоляват. 
* На дъното на всяка гъба се поставя парче  краве масло (колкото зарче за табла). 
* Поръсват се с подправките - сол, пипер, мащерка/риган. 
* В тавата се наливат равни части бяло вино и вода (или само вода) , общо около един  пръст на дъното, поставят се скилидките чесън   и пекат в загрятата вече  фурна за около 15 мин.(зависи от големината и количеството на гъбите)  
* Тавата се изважда;  гъбите се пълнят  с подготвените различни парчета сиренА -  най-отгоре се оставя сиренето, което се разтопява най-добре - в този случай кашкавала.  
* Връщат се във фурната и пекат още десетина минути - до зачервяването им. 



Когато пека смесени видовете пълнени гъби, пълня и тези със сиренето и пека заедно, под фолио. След като ги развия от фолиото, прибавям парченцата кашкавал и тогава връщам за дозапичане във фурната. 


25 август 2014 г.

Солени бонбони :) със сирена


Това са ми едни любими топчета със сирена и плодове, които отдавна правя, нооо :smile1: само когато ще имам гости, които споделят като мен удоволствието от вкусовото съчетание на плодове със сирена. Обикновено с круши, но този път имах останали смокини след един крем и направих два вида. Тези със смокините, като за пръв път направени, повече ми харесаха :smile1: . 
Приготвят се бързо, идеални за предястие, или за компания на чаша вино. 


Обикновено ги правя с каквито сирена имам под ръка - синьо сирене, някакво твърдо, тип пармезан;  козе, или овче :) колкото по-миризливи за мен, толкова по-добре. Този път освен синьото сирене, вложих и испанското сирене Манчего, с което преди време един испанец по Фиеста ТВ ме заинтригува - колкото пъти улавях предаване с него, все слагаше от това сирене. Леко пикантно овче сирене, подобно на пармезан, но с не толкова остър вкус. Произвежда се от млякото само на една порода овце (манчега) и тук го видяхме благодарение на иберийската седмица в Лидъл.   Толкова ни хареса, че се запасих с няколко парчета аз :))) Подстреках и Ели да си купи :).  Тук е мястото да благодаря на Лидъл за подаръка, с който приятно ме изненадаха в началото на месеца. Благодарение на тях опитах и козето испанско сирене  :) което бях отписала в магазина, тъй като на пипане беше сравнително меко. Е, сгрешила съм :) но докато не опита, няма как да знае човек. 


Eто и продуктите, които са едни и същи за двата вида 
но в единия случай плода е круша, а в другия - смокини. 
Моето предложение е сега да си направите със смокини :) тъй като има в изобилие на пазара, а круши по-късно, когато има хубави български сочни. 


Продукти за около 25 топчета:

2   круши / респ. 6 смокини 
50 г солени бисквити /или соленки някакви/ 
~ 150г различни сирена - козе, овче, пармезан, синьо сирене, кашкавал..... 

1 чаша запечени,  смлени орехи (фино или едро - по желание) 


Приготвяне:

* Крушите/смокините се нарязват на ситно и поставят в цедка или гевгир, за да се отцедят  за около 40 мин. Ако са много сочни крушите - леко се изстискват с ръка. Могат да се увеличат бисквитите, но тогава те надделяват във вкуса на готовите топчета, вместо плода с круши.
* Сирената се намачкват, а  соленките се мелят на едро.  
* Омесват се всички продукти и сместа се поставя в свежо фолио за един час в хладилник. 
* С мокри ръце се оформят топчета, които се овалват в смлените ядки. 
* Готовите топчета се съхраняват в хладилник. 



22 август 2014 г.

Маслени бисквитки с шоколад


       В последната една седмица тези  бисквитки станаха фаворити в къщи. Бях ги правила преди ..... много години, не помня колко отдавна; веднага, след като ги видях тук в блога на  Айн. Може би бяха първите бисквитки, които правех от интернет, любопитна какъв  ще им е вкуса с изварата вътре.  Ами мекички са  smile1 сочни и с парченца шоколад. Спомням си, че тогава търсих и намерих рикота точно за тях, което беше трудна мисия, тъй като през 2006/7 година различните видове сирена бяха рядко срещана стока в българските магазини.  Този път изобщо не се замислих и ги направих с  хубава пълномаслена извара. 
       Много ги харесаха младите човеци в къщи, но тъй като аз имам проблем с йода  на орехите реших, че ще си направя и вариант без орехи :) с кокос. А на кокоса приляга бял шоколад (това е идея на едното ни  девойче).  Така в следващите дни последва повторение, с двойна доза, която накрая разделих на две и в едната вложих отново орехи и черен шоколад, а в другата - кокос и бял шоколад. Е, бледоликите са моя фаворит :nyam: :nyam: Най-вкусни са ми от всички правени до сега бисквитки, дори  повече от трюфел-бисквитите


Изварата ги прави меки.
Самото количество брашно не е натъртващо много, затова също остават такива въздушни и меки, но ако искате по-хрупкави, може да увеличите брашното. Така няма да се разливат толкова при печенето, а ще останат топчести, като сладки. Сега са по-скоро бисквитки. Резултата на моя отговорностsmile1 ако не харесвате - приемам в колетче smile1
Замених част от брашното с нишесте, което ги прави нежни на вкус.
А правенето на тези бисквитки ми е от любимите начини, защото се поставят  с лъжичка върху хартията за печене и не търкалям топчета 
smile1


Продукти за една доза (около 40 броя) 


110 г меко масло ( безсолно) 
100 г пълномаслена извара (или рикота) 
1 ч.ч. захар (чашата е от 240 мл)
фино настъргана кора на 1 лимон или портокал
1 яйце
2 ч.ч. брашно 
1/2 ч л бакпулвер 
1/2 ч л сода за хляб 

~120 г черен шоколадов чипс или едро нарязан шоколад (поне като зарче за табла) 
~ 1/2 ч.ч. едро смлени орехи (или други ядки) 



110 г меко масло ( безсолно) 
100 г пълномаслена извара (или рикота) 
1 ч.ч. захар (чашата е от 240 мл)
фино настъргана кора на 1 лимон 
1 яйце
1 и 3/4 ч.ч. брашно 
1/4 ч.ч. царевично нишесте (или пак брашно) 
1/2 ч л бакпулвер 
1/2 ч л сода за хляб 
100 г кокосови стърготини 

~120 г бял шоколадов чипс или едро нарязан шоколад (поне като зарче за табла) 


Приготвяне: 
* Маслото и изварата се разбиват до хомогенна смес - около 2-3 мин.  ( с пасатора е по-бързо :)) 
* Прибавят се захарта и  настърганата кора от лимон; отново разбива до пухкава маса - около 3-4 мин. 
* Прибавя се и яйцето и разбива, докато сместа го поеме. 
С миксера приключваме до тук :) 
* Брашното се смесва с бакпулвера, содата (и нишестето за белите) и прибавя на 2-3 пъти към сместа. Разбърква се добре с лъжицата. 
* Прибавят се орехите и шоколада (респ. за белите кокоса и белия шоколад) и отново разбърква добре. 
* Купата се покрива със свежо фолио и прибира в хладилника за 50-60 мин. 

* Фурната се загрява на 180*.
* Застилат се две тави с хартия за печене (или намасляват) 
* С чаена лъжица се къса от тестото и поставя върху хартията, на разстояние 3-4 см едно от друго, тъй като при печене се разливат.  Може с мокри ръце да се оформят и правилни топчета, но според мен е излишно. Бисквитките са си  хубави и така :) 
* Пекат се в загрятата фурна за около 15 мин - до леко зачервяване по краищата. 
* Изважда се тавата, оставя се да изстинат 5-6 мин, след което се прехвърлят на решетка и оставят така до пълното им изстиване. След което могат да се приберат в кутия :) 






16 август 2014 г.

Паста със сос Болонезе


Пастата в случая е фусили, но може да бъде всякаква.
Рецептата е основно за сос  Болонезе, който е приготвен в мултикукъра на Панасоник - а накрая добавена и пастата при него, вместо да се вари отделно, в друг съд. Това е най-голямото удобство за приготвяне на пастата с какъвто и да е сос. 

Продукти: 
400 г.  фусили (или друга паста) 
500 г.кайма (смляно месо е най-добре)
600-700 г. белени домати (пресни или консерва)
1 глава лук
150 г. гъби,
5-6 скилидки чесън
парче от ок 100г от глава целина
50 мл. червено вино
50 г. пармезан  за поръсване 
сол и черен пипер 
риган  или босилек (или и двете)
~ 50-60 мл олио 

Приготвяне: 
* Лукът, гъбите, целината  и чесъна се нарязват на ситно;
* Заедно с каймата, мазнината и виното се поставя в съда за готвене на   мултикукъра 
* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ).  на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто)  времето се увеличава на 60 мин.. 
* Следва натискане на бутона START  ...... 
* Каймата се размачква, за да стане на трохи. 
* След като започне да ври се разбърква 10-на минути, да се запърже каймата, след което се  прибавят настърганите, или ситно нарязани домати.
* Затваря се съда и оставя да се готви около 20 мин. 
* Прибавя се пастата, налива се вода да я покрие и отново затваря съда. Оставя се да се готви около 40 мин. 




* През това време пастата е поела течността и соса  се е сгъстил. Прибавя се солта, черния пипер, ригана  и малко захар, ако  доматите са били по-кисели. 
* Затваря се за още 5-10 мин. (вече може да се остави на режим "подгряване" . 
* Преди да се сервира се настъргва с пармезан :) по желание. Или кашкавал. 


Ние обичаме пастата добре сварена; ако трябва да ал*денте, времето и за готвене трябва да се намали малко, или да се проверява. 



Приготвяне в обикновена тенджера:

Каймата се размачква с малко от доматите, ситно нарязания лук и мазнината в съд, в който ще се приготвя соса. 
Задушава се, докато остане на мазнина - около 5-6 мин.; прибавят се гъбите, нарязаните ситно скилидки чесън, виното и пасираните домати ( най-добре е с предварително приготвен доматен сос
Оставя се сместа да ври, докато течността се изпари наполовина и соса сгъсти. 
През това време пастата се сварява според указанието на опаковката, отцежда и прибавя  към готовия сос Болонезе,  поръсва се с риган и разпределя в чиниите :) където се поръсва с пармезан (или друго твърдо сирене) 

***Вместо да се вари отделно пастата може да се прибави в тенджерата при соса, но тогава се стои до котлона и внимава да не остане суха пастата - ако трябва се долива гореща вода. 

14 август 2014 г.

Бързо сладко от смокини :)



      В сезона на конфитюрите и мармаладите  Very Happy   август  е точното време да си направим сладко от смокини. И цената им на пазара вече е  прилична за сладко. До сега зазимявах  това  класическо сладко от смокини, но .......   нещо не ми се стои с часове край котлона. 
      От няколко години правя почти всички сладка в къщи с Гелфикс 2/1 на Д-р Йоткер и съм доволна от резултата - 15-20 мин. работа  Very Happy  малко захар - не в убийствени количества да лепне по езика и минимална термична обработка, която не позволява на плода да стане на пихтия.  Е, имам малка забележка към цвета им - 5-6 месеца след направата той избледнява, но това не се отразява на вкуса им. Има малко химия (лимонтозу, пектин и натриев бензоат - тези ги  ползваме при почти всякакви консерви), но пък умерено на никого не е излишна. Всъщност това и фикса за туршии на Доктора са май единствените химии, които ползвам за зимнините. 
      Имах притеснения, че няма да се получи сладкото с цели смокини и Гелфикса, затова до сега не бях пробвала, но един млад мъж в къщи заяви, че не обичал сладка' с такива цели плодове и това реши дилемата ми. Нарязах ги на четвъртинки  smile1Използвах и безплатна работна ръка на едното девойче да нареже  смокините :blush2:  и не след дълго дегустирахме резултата от сладкото с цвят на течен мед  върху парче печен на тиган  гъши дроб. А от тази сутрин - на филия с масло и сирене за закуска  :nyam: :nyam:



Упътването на гърба на пакетите с Гелфикс 2/1 екстра  е много точно и е препоръчително да се спазва. 




Продукти:
(за 1 доза - излизат 7 бурканчета от  по 190 г ).

1.1 кг смокини  (като се почистят дръжките остават точно килограм)
0.5 кг захар 
и от мен :) 3 с.л. уиски 

Приготвяне: 

* Смокините се измиват и им се отрязват дръжките. Нарязват се на четвъртинки (или шестинки, в зависимост от големината)
* Поставят се  в тенджера. 
* Съдържанието на пакета с Гелфикс се смесва с 2 лъжици от захарта, изсипва при плодовете и разбърква. 


* Котлона се включва на средна температура  и изчаква  сместа да заври. 
* Оставя се се 2-3 минути, през които се разбърква няколко пъти  и се прибавя останалата захар и алкохола. 
* Бърка се равномерно и внимателно и когато отново заври се засичат 4-5 минути.  
* Отстранява се от котлона и готовото сладко се пълни в бурканчета; затварят се и се обръщат на капачка за 8-10 мин. След което се обръщат и оставят да изстинат. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...