Нищо ново под слънцето тези и двете рецепти ги правя отдавна и съм ги споделила тук. Пилешки хапки с гъби в лучен сос са по рецептата на тези Пияни пъдпъдъци, но от пилешко месо (тъй като у нас имаме споразумение пъдпъдъци с перушина да не се внасят повече) и с добавени гъби, а воденичките са по тази рецепта на Воденички с лук и лимон, само че с добавени 2-3 лъжици доматен сос за пица. Ама пък много по-ароматни станаха така с подправките.
"Голямата разлика" е, че тези двете са приготвени в мултикукъра. И двете манджи са много вкусни и си заслужава да бъдат направени, независимо дали в обикновена тенджера (по старите рецепти) в бавноготвещия слоукукър (изпитани и там), или в мултикукъра. Пилешкото съм правила и с големи парчета пиле с кокал, така че филето не е задължително. А другата рецепта вместо с воденички, може да се направи с пилешко месо. Изобщо :) свободен избор. От мен идеите; всеки да си ги направи с любимото пилешко месо (за свинско просто ще трябва по-дълго време на готвене).
Пилешки хапки с гъби в лучен сос
Продукти за 4 порции:
1 кг пилешко месо ( без кост и кожа)
350 г гъби
1 кг лук
250 мл бира
100 мл вода
60-80 мл зехтин/олио
1 ч.л. сол/на вкус/
черен пипер, риган или мащерка, магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на едри хапки;
* Гъбите се почистват и нарязват на едро (дребните оставят цели)
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци.
* Всичко се поставя в съда на мултикукъра, наливат се бирата, водата, олиото и посолява.
* Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ). на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто) времето се увеличава на 60 мин..
* Следва натискане на бутона START ......
........... и след 60 мин. се отваря капака, прибавят се черния пипер и ригана; размитото с малко вода брашно, или царевично нишесте, разбърква и затваря капака да постои така още 10 мин.
* По желание порцията се поръсва със ситно нарязан магданоз (е, това е на девойчето, няма как да бъде озеленена).
Тук вече трябва къшей хляб :) соса е много, ама много вкусен!
***За слоукукър - всички продукти ( вода и бира - само 1/3 от количествата) се поставят в керамичния уред;включва се на ІІ степен за 5 часа. Лукът се поставя най-отдолу, върху него гъбите, най-отгоре - месото.
***За обикновена тенджера - всички продукти се поставят в дълбока тенджера и включва котлона. В момента, в който съдържанието в нея заври, котлона се намаля на най-слабата степен и готви отново около час.
По същия начин в края на готвенето соса се уплътнява.
Задушени воденички с лук и доматен сос
(който сос с лупа трябва да се търси, но поизтървах нещата заради козметични процедури :))))
Продукти:
1 кг пилешки воденички
5-6 глави лук
100 г доматен сос за пици (моят е домашен)
1/2 пак. масло (60 г) и 3-4 лъжици олио
200 мл бяло вино
200 мл вода или бульон.
по една голяма щипка риган и чубрица; сол на вкус
лют червен пипер по желание
сока на 1/2 лимон
Приготвяне:
* Лукът се почиства и нарязва на едри полумесци.
* Воденичките се почистват и измиват;
* Всичко се поставя в съда за готвене; прибавят се олиото, доматения сос, виното, лимоновия сок и водата.
* Уреда се включва на програма готвене 6 (Запичане, или Експрес ) и от дисплея се наглася време 60 мин.
* Когато уреда сигнализира (изпищи ) край на работа воденичките се проверяват дали са омекнали и ако трябва се включва за още 30 мин. Винаги ги купувам от едно и също място и друг път за час са готови, но този път не бяха :) затова и останаха почти без сос.
* В края на готвенето се прибавя маслото, подправките, разбърква и затваря съда за 10-15 мин.
***За слоукукър - всички продукти ( вода и вино - само 1/3 от количествата) се поставят в керамичния уред; включва се на ІІ степен за 5 часа. Лукът се поставя най-отдолу, върху него воденичките и всичко останало.
***За обикновена тенджера - всички продукти се поставят в дълбока тенджера и включва котлона. В момента, в който съдържанието в нея заври, котлона се намаля на най-слабата степен и готви около час - час и половина.